In toate vacantele pe care le organizez, incerc sa identific cel putin un loc de legenda, ce pastreaza vie istoria tarii noastre. Din pura intamplare, am descoperit ca cele mai multe dintre bisericile fortificate UNESCO sunt situate in centrul Romaniei, asa ca am profitat de faptul ca am fost cazati in Brasov pentru a face un tur de aproximativ 2 ore uneia din ele.
Lista Bisericilor Fortificate UNESCO |
imag. cetatii din drona - preluata de pe Google |
Situat la mai putin de jumatate de ora de Brasov (aprox 17 km), Satul Prejmer este cea mai mare asezare saseasca din Tara Barsei si este gazda Bisericii Fortificate Prejmer. Cetatea poate fi vizitata zilnic intre orele 9-16.00 (doar lunea si duminica programul incepe la h 11), iar pretul unui bilet de intrare este de 15 RON/adult. Desi constructia sa dateaza inca dinaintea anului 1300, in prezent arata foarte bine datorita calitatii restaurarii.
Drumul spre cetate trece printr-un coridor baroc care ne face cunostinta prima oara cu curtea interioara, infrumusetata de scarile din lemn si de balcoanele-i de jur imprejur.
Cetatea Prejmer mai cuprinde꞉
·
cladirea
maiestuoasa unde se afla muzeul satului (cu secole in urma, aceasta a servit ca
primarie, si apoi ca orfelinat),
·
un
zid de aparare numit Barbacana, cu deschizaturi mici din loc in loc, cu scop de ochire a dusmanului
Barbacana - vazut din interior |
Barbacana la exterior |
·
biserica
fortificata construita in stil bizantin, cu un plan in forma de cruce cu brate egale, ce
detine un altar gothic, o orga plendida si clopotnita. Intamplator, noi 2 am fost prezenti in biserica la ora fixa, de aceea am fost singurii care am avut ocazia sa auzim cand au batut clopotele... DI-VIN!!!
· peste
270 de camari de refugiu si provizii, asezate pe doua-patru etaje. Cateva dintre
incaperile de la etaj au fost restaurate si sunt deschise vizitatorilor – una
din ele este Scoala Veche care pastreaza resturi de picturi murale stravechi.
In aceasta camera s-a invatat in perioada asediilor asupra cetatii si in timpul
primejdiilor, pana prin anul 1853 cand in centrul comunei s-a construit scoala.
Deoarece se spune ca Prejmerul a fost prima localitate lovita de invadatori, cetatea era inconjurata de un sant de apa lat de 18 metri si adanc de 2-4 metri (care ulterior a fost acoperit de pamant) si are cele mai puternice ziduri de aparare din intreg Ardealul, intarite la exterior de 4 turnuri de supraveghere. In plus, niciun musafir nepoftit nu putea patrunde in interiorul sau datorita Hersei, o poarta culisanta din lemn masiv si fier forjat cu dinti puternici ce se infigeau in pamant. Pe mine vederea ei m-a dus cu gandul la o scena de razboi din serialul Vikingii.
Din 1999, Cetatea Pejmer a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, insa din pacate, este un obiectiv turistic din Judetul Brasov destul de putin cunsocut publicului - sper pe aceasta cale, sa ii calce pragul cat mai multi iubitori de istorie si frumos.
** fara
nicio intentie, scrierea acestui articol a coincins cu perioada pe care o traim,
cu razboiul dintre Rusia si Ucraina.