Saptamana aceasta a avut pentru mine numai 4 zile
lucratoare, pentru ca doar ce m-am intors dintr-un weekend prelungit, de la malul marii. In fiecare an ii promit Marii
Negre ca ma voi intoarce la ea iar si iar (asa cum spune si cantecul) ori de
cate ori am ocazia. Chiar daca vara aceasta a fost cam capricioasa, cu multe
ploi si furtuni, am ales un moment potrivit sa dam o fuga pe litoralul
romanesc, sa simt briza, sa mi se faca
pielea de gaina atunci cand intru prima oara in apa marii, sa ma ascund sub
umbrela de fiecare data cand soarele devine prea indraznet sau din contra, sa
ma infasor in prosop ca un copil cand ies din apa si soarele se ascunde in
nori.
Pentru acest an, mi-am dorit foarte mult sa ne cazam intr-un
loc linistit, departe de aglomeratia de pe faleza, cu o curte plina de
verdeata, cu baldachine si foisor, si mai ales sa fie aproape de Pescaria lui Matei, despre care citisem
ca este una dintre cele mai bune si frumoase localuri din Constanta. Cazarea am
gasit-o intocmai dupa preferintele noastre, in Eforie Nord, la doar 10 minute
de mers cu masina fata de Agigea, comuna unde se afla vestita pescarie. Ce-i drept,
ne-am ajutat de GPS ca sa ajungem la restaurant deoarece este ascuns intr-un loc relativ
izolat, pe un drum prin camp.
Cherhanaua are o locatie absolut fabuloasa si e plina de traditie: am
inteles ca se mentine fruntasa in topurile turistilor inca de 3 generatii. Cateva chestii interesante si secrete din
familia lui Matei gasiti aici. Restaurantul cu specific pescaresc are o capacitate de peste 300 persoane, are
mancare excelenta (cu preturi putin cam
piperate, insa garantez ca merita!) si
este impartit in mai multe zone: restaurantul interior, terasa mica, terasa
mare si vaporasul.
Asa cum va spuneam, Pescaria lui Matei este amplasata pe
stanci, undeva la malul marii, in Agigea, intr-un golfulet frumos amenajat, iar
daca sunteti norocosi si veti servi pranzul pe terasa, va veti bucura de o priveliste superba catre marea de
culoarea azur. Bineinteles ca duminica, atunci cand am ajuns noi, cherhanaua
era plina, dar noi am avut in san un talisman, ne-am inscris la receptie pe
lista de asteptare si in mai putin de 15 minute, ne-am asezat la o masa “with a
view”. Am mancat aici cea mai buna saramura de crap picanta ever, chiar daca eu
nu sunt un mare fan al pestelui.
Lasand un pic la o parte descrierea restaurantul, as vrea sa
va povestesc si despre cat de frumos e decorat
golful: am descoperit aici o apa extrem
de curata, o plaja mica, nu prea populata, aproape virgina, ce aduce destul de
mult cu plajele din Italia. Singurul inconvenient este acela ca sunt pietre in
apa, pe care poti aluneca destul de usor, insa daca vii pregatit cu acea
incaltaminte speciala impotriva “aricilor de mare”, esti salvat. Plaja nu e amenajata,
dar va puteti bronza direct pe nisip, pe prosop, pe
bancutele albe sau cocotati in unul dintre
cele 4 leagane mari, duble, din lemn. Daca doriti sa stati la umbra, mutati prosopul
putin mai incolo, in mica padurice verde, aproape de casutele colorate, in miniatura.
Aici exista, de asemenea, si un loc de
joaca pentru copii cu tobogane, leagane si cumpene.
La cativa zeci de metri, tot la malul marii, se afla alte 2
locatii deosebite: un bar, cu umbrelute din paie si scaune inalte din lemn si
un restaurant numit Golful Pescarilor, amenajat in stil marinaresc.
Per total, as putea asemui intregul golfulet, cu décor cu
tot, cu locatiile colorate din Vama Veche, insa mult mai linistit si virgin. Cu
siguranta ma voi intoarce aici cu prima ocazie pentru ca locul mi-a transmis o asa
energie pozitiva, de nu va pot explica in cuvinte…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu