miercuri, 28 iulie 2021

Ceainaria Tei din Saschiz

La finalul vacantei noastre, pentru ca ultima zi de cazare am avut-o in Sighisoara, am tinut mortis sa trecem pragul Ceainariei Tei, in drumul nostru spre casa. O descoperisem de curand in research-urile mele si aflandu-se la doar 20km de Sighisoara, in satul Saschiz, era trecuta ca vizita-musai pe lista mea.

Foarte aproape de Primaria satului si in imediata vecinatate a Bisericii Fortificate din Saschiz, pe partea stanga dupa ce treceti Podului Preotului, se afla o casuta acoperita pe jumatate de iedera, cu obloane din lemn si poarta larg deschisa. E cea mai frumoasa din sat, deci sigur nu aveti cum sa treceti pe langa ea, fara sa o remarcati. In fata ei, proprietarii au scos o tabla pe care au scris cu creta bauturile din ziua respectiva, pentru oaspetii insetati de arsita verii. Ceainaria Tei este o oaza de liniste, chiar in curtea casei in care locuiesc Hadrian si Mariana, 2 tineri ce si-au transformat locuinta in urma cu 2 ani intr-un lacas de liniste, in inima naturii.




Hadrian este cel ce a venit cu ideea crearii unui astfel de loc, in trecut el fiind pentru scurt timp profesor de germana in Sighisoara si bucatar in Marea Britanie. Pe langa ceai, cafea, limonada sau sucuri proaspete de fructe, bucataria lor mai ofera si preparate din camara bunicii: dulceata/gem de fructe, siropuri, bauturi alcoolice si placinte si prajituri de casa, pregatite chiar de proprietar.





Din pacate, noi nu am avut noroc sa gasim deserturi coapte la ora 11.00 cand am ajuns, pentru ca abia atunci erau in the making: o vecina ii ajuta la curatatul coacazelor pentru aluat (dragut e ca toata procedura asta e facuta transparent pentru vizitatori, in foisorul din curte), apoi le-au bagat la cuptor pentru a fi servite proaspete dupa orele 12. Ca sa nu plecam totusi cu mana goala, am cumparat si gustat pentru prima data gemul de rubarba - specific zonei sasesti - care este dulce-acrisor, delicios (noi l-am servit acasa, cu clatite – yummy!). 




Ceainaria nu ofera doar produse gastronomice, ci si servicii de inchiriat biciclete. Erau parcate in hambar zeci de bicle (plus foarte multe medalii din diferite curse/maratoane), inclusiv electrice – gata pentru a plimba turistii in promenade rurale. Am gasit un articol despre cum s-au obtinut chiar fonduri europene pentru achizitionarea catorva biciclete, dar si un interviu cu Hadrian, aici.



In gradina exista mai multe zone de savurat bunatatile casei: o zona de hamace langa un mic lac, masute in spatele curtii langa hambar sau in fata, chiar pe terasa foisorului. Bineinteles, gazdele mai mici ale ceainariei sunt pisicile, devenite deja un simbol in zona Ardealului, care iti dorm la picioarele  in tihna.


Ce mi s-a parut foarte original la ei este ca la baie (unde apropos, era o curatenie-luna!) in loc de odorizante, foloseau mirosuri naturale, mai exact aveau puse peste tot, in vase mici, buchetele de lavanda proaspata. De asemenea, in sopron, sub barnele de lemn, chiar langa baie, au lasat pentru oaspeti carti (pentru citit in hamace) si carticele de desenat + creioane colorate pentru cei mici, impreuna cu 2 cutii din carton pentru donatii: una pentru sterilizarea animalelor din sat (how cute is that?!) si alta pentru restaurarea obiectivelor turistice din Saschiz.

Oamenii astia sunt geniali, cum au reusit sa-si transforme efectiv casa intr-o mica afacere, pe care se vede ca o fac si cu placere, si cu sufletul deschis. Ambii erau foarte degajati, intr-o armonie perfecta cu atmosfera linistita, mirosul imbietor de tei de la cel mai vechi copac din curte (care le-a oferit si numele ceainariei), culorile vii ale florilor, ale scaunelor din lemn, al casutei albastre (care este si locul din care puteti comanda ce doriti sa serviti). *Puteti plati consumatia cash, dar si cu card (doar daca aveti Revolut).





Gazdele de la Tei/TeeHaus va pot asigura si sederea peste noapte la ei, intr-o camera restaurata (al unui vechi hambar), insa e nevoie sa discutati in prealabil cu ei (ii puteti contacta pe Facebook).

Daca sunteti cazat in Saschiz, sunt destul de putine locatii unde puteti servi masa, insa cativa sateni isi deschid portile turistilor si impart cu drag (contracost) bucatele preparate in ziua respectiva. Doar sa anuntati dinainte, ca sa aiba timp sa gateasca pentru mai mult de o familie si sa nu riscati sa ramaneti flamanzi.



Asadar, cine are drum in zona Transilvaniei, nu ezitati sa faceti un popas pe Strada Principala nr 302 din Saschiz (aceasta e adresa Ceainariei Tei) pentru ca ei deschid zilnic de la 10 la 20 si asa cum spune Hadrian: Cine vine la noi isi gaseste ACASA departe de casa …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...