marți, 20 februarie 2024

Muzeul de Istorie - Expozitia BRASOV 1987

Dupa un drum extrem de aglomerat, de 4 ore Bucuresti-Brasov, am ajuns la hotel in jurul orei 13, unde receptionera ne-a informat ca mai avem de asteptat pana la ora 15.00 pentru check-in. Sleita de puteri dupa traseul prin serpentinele de la Cheia, clar nu aveam chef sa mananc prea curand, asa ca am profitat de vremea insorita si sa luam la pas centrul Brasovului. Principalele atractii turistice de aici erau deja bifate (Biserica Neagra, Strada Sforii, Piata Sfatului, librariile vechi etc), asa ca am zis sa admiram cladirile pline de inimioare si ursuleti de pe Str Muresenilor (mai ales ca fusese si Valentine/s Day).


Supriza insa: in Piata Sfatului, chiar in fata intrarii in Muzeul de Istorie (Cladirea Casa Sfatului) era amenajata (temporar) o expozitie de promovare pentru OlimpiaMuzeul Sportului si Turismului Montan, plina cu fotografii cu obiecte sportive vechi precum patine, masca de scrima, schiuri, bicicleta etc. Aceasta galerie nu a fost intotdeauna expusa aici, ci incepand cu 6 februarie 2024, pentru ca se doreste a fi un teaser pentru viitorul prim-muzeu din Romania dedicat istoriei sportului. Am gasit aici si un scurt articol despre asta.


Am vrut sa vedem si expozitiile din interiorul muzeului, asa ca i-am trecut pragul, pentru prima data. Costul unui bilet de acces este 12 lei/adult. 

La parterul cladirii gasim harti si franturi din Orasului Mesterilor de odinioara; aici fiind expuse pe mestesuguri: piese vechi precum chei, potcoave, clante, lacate faurite fierari, vestminte si porturi traditionale cusute de croitori, cufere din piele si incaltaminte realizate de cizmari, vase de toate marimile iesite din mainile olarilor etc. De asemenea, la acea vreme, existau chiar carti cu regulamentul pentru ucenicii din fiecare breasla care trebuiau sa invete meserie timp de 4 ani de la un mester, apoi sa calatoreasca alti 3-4 ani pentru cultivarea indemanarii.


Daca la primul nivel se prezinta talentul si piesele create de-a lungul deceniilor, secolelor, de clasa muncitoreasca, la etaj avem parte de revolta lor anticomunista, de la Brasov, fiindca aici se afla cel mai nou proiect al Muzeului Judetean de Istorie (si preferatul meu) – numit BRASOV 1987, alaturi de alte 2 expozitii: Scrisoarea lui Neacsu se intoarce la destinatie si Scurta istorie despre Gopo.



Pentru ca noiembrie 1987 devenea un moment care a plasat Romania pe harta europeana si care marca inceputul sfarsitului comunismului din tara noastra, brasovenii au fost invitati sa contribuie la dezvoltarea acestui proiect, prin aducerea de obiecte vechi care sa creioneze intocmai imaginea de atunci si sa faca cunoscute publicului tanar elementele specifice.




Multe din piesele expuse le-am recunoscut imediat pentru ca si eu am crescut cu ele: sticla de sifon sau cele de lapte, pachetele de tigari Marasesti, Carmen sau Kent (pe care le fuma tata), greutatile folosite la cantarele din piete, faimosul bibelou-peste asezat pe mileul de pe televizor (pe care il avea mamaia, la tara), aparatele de radio si video cu caseta, carnetele de membru sau pionier, lampa cu gaz ce ne lumina incaperile, sapunul de casa si multe, multe altele ce mi-au trezit nostalgii.










Pentru ca revolta anticomunista din Brasov, de acum aproape 37 ani, sa nu ramana doar istorie, directorul muzeului, cu sprijinul TVR au realizat un film despre adevarul din era comunista, din orasul in care s-a strigat pentru prima data ”Jos Ceausescu”. Acest moment a fost bine marcat cu afise, ziare vechi, centrale telefonice militare, cat si un colt in care sunt asezate bucati din fotografia tovarasului Nicolae Ceausescu si drapelul sifonat. 





Daca ajungeti la Brasov, NEAPARAT faceti-i o vizita Muzeului de Istorie (noi, din pacate, am avut timp sa vizitam doar 1 din cladirile sale - Casa Sfatului, insa cu siguranta la urmatoarea vizita aici, vom merge si la Bastionul Graft si la Bastionul Tesatorilor).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...