sâmbătă, 26 februarie 2022

Biserica Fortificata Prejmer – patrimoniu UNESCO

In toate vacantele pe care le organizez, incerc sa identific cel putin un loc de legenda, ce pastreaza vie istoria tarii noastre. Din pura intamplare, am descoperit ca cele mai multe dintre bisericile fortificate UNESCO sunt situate in centrul Romaniei, asa ca am profitat de faptul ca am fost cazati in Brasov pentru a face un tur de aproximativ 2 ore uneia din ele.

Lista Bisericilor Fortificate UNESCO

imag. cetatii din drona - preluata de pe Google

Situat la mai putin de jumatate de ora de Brasov (aprox 17 km), Satul Prejmer este cea mai mare asezare saseasca din Tara Barsei si este gazda Bisericii Fortificate Prejmer. Cetatea poate fi vizitata zilnic intre orele 9-16.00 (doar lunea si duminica programul incepe la h 11), iar pretul unui bilet de intrare este de 15 RON/adult. Desi constructia sa dateaza inca dinaintea anului 1300, in prezent arata foarte bine datorita calitatii restaurarii. 

Drumul spre cetate trece printr-un coridor baroc care ne face cunostinta prima oara cu curtea interioara, infrumusetata de scarile din lemn si de balcoanele-i de jur imprejur.



Cetatea Prejmer mai cuprinde

·        cladirea maiestuoasa unde se afla muzeul satului (cu secole in urma, aceasta a servit ca primarie, si apoi ca orfelinat),




·        un zid de aparare numit Barbacana, cu deschizaturi mici din loc in loc, cu scop de ochire a dusmanului

Barbacana - vazut din interior

Barbacana la exterior

·        biserica fortificata construita in stil bizantin, cu un plan in forma de cruce cu brate egale, ce detine un altar gothic, o orga plendida si clopotnita. Intamplator, noi 2 am fost prezenti in biserica la ora fixa, de aceea am fost singurii care am avut ocazia sa auzim cand au batut clopotele... DI-VIN!!!





·       peste 270 de camari de refugiu si provizii, asezate pe doua-patru etaje. Cateva dintre incaperile de la etaj au fost restaurate si sunt deschise vizitatorilor – una din ele este Scoala Veche care pastreaza resturi de picturi murale stravechi. In aceasta camera s-a invatat in perioada asediilor asupra cetatii si in timpul primejdiilor, pana prin anul 1853 cand in centrul comunei s-a construit scoala.





O alta incapare-muzeu e plina cu piepteni de lana, cal de cusut, rindelesi burghie este o camera de lucru denumita Razboiul de Tesut.

Deoarece se spune ca Prejmerul a fost prima localitate lovita de invadatori, cetatea era inconjurata de un sant de apa lat de 18 metri si adanc de 2-4 metri (care ulterior a fost acoperit de pamant) si are cele mai puternice ziduri de aparare din intreg Ardealul, intarite la exterior de 4 turnuri de supraveghere. In plus, niciun musafir nepoftit nu putea patrunde in interiorul sau datorita Hersei, o poarta culisanta din lemn masiv si fier forjat cu dinti puternici ce se infigeau in pamant. Pe mine vederea ei m-a dus cu gandul la o scena de razboi din serialul Vikingii.

Din 1999, Cetatea Pejmer a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, insa din pacate, este un obiectiv turistic din Judetul Brasov destul de putin cunsocut publicului - sper pe aceasta cale, sa ii calce pragul cat mai multi iubitori de istorie si frumos.


** fara nicio intentie, scrierea acestui articol a coincins cu perioada pe care o traim, cu razboiul dintre Rusia si Ucraina.

duminică, 20 februarie 2022

Disneyland pe pamant romanesc – Valea cu Povesti

Weekendul acesta soarele a stralucit precum intr-o luna de primavara, asa ca am profitat din plin sa o petrecem in aer liber. Scurta noastra escapada de 3 zile din Brasov ne-a permis sa ajungem rapid, in mai putin de jumatate de ora, in Bran, la VALEA CU POVESTI, aflata in incinta domeniului Club Vila Bran din strada Alunis. 

Pentru turistii cazati in acest complex, toate facilitatile de agrement sunt complet gratuite, insa in cazul in care doriti numai sa vizitati taramul magic, serviti masa la restaurantul de aici, iar ulterior se poate face o exceptie si pentru patrunderea in lumea basmelor.

A fost odata ca niciodata (ca de n-ar fi nu s-ar povesti) o gasca mare de personaje colorate, iesite din cartile de povesti, pentru a-si face prieteni reali in randul copiilor. Accesul catre lumea misterioasa a eroilor de basm se face trecand un pod de lemn, iar primul care ne intampina este un ren real (pare-mi-se ca este chiar renul lui Mos Craciun, Rudolf).

Intrarea propriu-zisa catre satul idilic este pazita de Copacul Vorbitor, iar daca esti un om bun, el iti va da binecuvantarea sa cobori in vale pentru a-i calca pragul casutei lui Mos Craciun, a Albei ca Zapada sau de ce nu, a vrajitoarei. La doar cativa metri distanta de locuinta lui mosu, se afla Regatul de Gheata, unde patina fericit Olaf impreuna cu cativa pinguini.










Dupa ce ne-am distrat cu personajele pozitive, a trebuit sa pasim pe poduri suspendate, scari circulare, sa trecem prin casa dragonilor, pentru ca vrajitoarea sa ne lase sa pregatim o potiune magica pentru sanatate, liniste si armonie.





Desi a parut fioroasa la inceput, babuta-vrajitoare s-a dovedit a nu fi chiar atat de rea precum se vorbeste, ba chiar a facut o vraja si Hocus-Pocus: cadrul feeric dimprejur a fost completat cu copaci batrani, fluturi, greieri, iepurasi, caprioare si multe chicoteli de pitici, ce zburdau incantati pe alei, imbratisandu-si personajele preferate din povestile citite.

Inainte sa ni se termine praful de magie, mi-am luat la revedere de la Castelul Printesei – preferatul meu ce se aseamana destul de mult cu cel din Disneyland. Acesta din pacate era inchis pentru vizita in interior, insa vom reveni la vara sa vedem ce renovari a facut printesa.

La plecare, i-am multumit cu o plecaciune si Copacului Vorbitor ca ne-a lasat sa ii cunoastem personal pe toti eroii copilariei noastre si i-am promis ca vom fi cuminti tot anul pentru ca Mos Craciun sa nu arunce scrisoarea pe care i-am lasat-o in cutia postala…

 

 

 



Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...