Palatul Brukenthal, Avrig |
Nostalgii Romanesti
De ceva timp incoace ma incearca un dor nebun de calatorit in sate de munte cu peisaje pitoresti, cu miros de iarba cruda si fan proaspat cosit. Potecile acelea inguste parca te striga sa le pasesti cu talpile dezgolite, iar firele verzi de iarba abia asteapta sa-ti ascunda printre culoarea lor unghiile rosii ale picioarelor. Ce contrast ! Si ce sentiment de detensionare. Inchizi ochii pentru a simti doar racoarea ce-ti cuprinde trupul de jos si pana la ultimul fir de par, pentru a adulmeca mirosul florilor de camp si a auzi susurul raului ori ciripitul pasarelelor. La munte, razele soarelui nu mangaie la fel ca la mare sau ca pe strazile capitalei. Aici sunt parca mai blande, iar prezenta lor are capacitatea de a-ti schimba pe loc starea de spirit.
Castelul Zanelor, |
Pastravaria Albota |
Incepand cu acest an am renuntat la contul de pe faimoasa retea de socializare pentru a petrece mai mult timp cu mine. Am pierdut prieteni virtuali, dar am castigat inzecit prietenii reale si amintiri frumoase din scurtele escapade de weekend de prin colurile tarii.
Cele mai rustice si recent vizitate localitati din Romania, in aproprire de Sibiu sunt orasul Avrig, satul Porumbacul de Sus si Arpasu de Sus, despre care am sa va povestesc pe scurt cate ceva.
In primul rand nu e nevoie de mai mult de 1-2 zile pentru a le vizita pe toate 3, insa alegeti-le pe cele mai frumoase si insorite din calendar, caci prezenta soarelui schimba radical privelistea. Daca aveti drum in/spre Sibiu, nu ratati ocazia sa treceti si prin ele, cu siguranta va veti incarca pozitiv si veti pleca de acolo si cu impresiii si cu poze minunate.
Domeniile acestuia incluzand unitati de cazare cu locuri de
parcare, curti imense cu multa vegetatie si umbra de la copacii
infloriti, locuri de joaca pentru copii (amenajate cu leagane, tobogane,
si toate cele), o ferma de animale si o terasa
primitoare.
Din pacate, in weekendul de 1 mai, nu am avut norocul sa gasim o camera disponibila pentru cazare, asadar am optat doar pentru vizitarea imprejurimilor si imortalizarea catorva tablouri naturale. Taxa de vizitare a palatului este de 5 lei/persoana, insa daca spui domnului de la paza ca mergi la restaurant, poti intra gratuit.
Am avut placerea sa vad o echipa de artisti care se pregateau sa filmeze ceva in cadrul curtii Brukenthalului, caci aveau camerele video pregatite, costume, detalii. La palat este o atmosfera de epoca, de aceea multe cupluri aleg sa-si organizeze petrecerea nuntii aici, existand chiar corturi frumos amenajate, dar si posibilitatea de intindere a unui covor rosu de pe treptele cladirii si pana jos.
Structura micului castel este din lemn, iar pereţii sunt construiţi dintr-un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Casuta din basme nu poate gazdui inca turistii, deoarece nici una din cele 10 camere ale sale nu sunt gata. El poate fi vizitat doar din exterior, pentru o taxa de 5 lei/pers, insa isi merita toti banii caci curtea interioara ofera o panorama extraordinara catre varfurile albe ale muntilor.
Curtea se extinde pe o suprafata destul de mare, unde te poti
relaxa la masutele cu scaunelele confectinate din buturugi sau pe
canapelele din paie, acoperite cu pernute colorate viu, in contrast cu
verdele ierbii din jur.
Prin Valea Zanelor curge si un parau unde iti poti racori fata si mainile inainte de a savura o cafea sau un suc natural de mere delicioase. Ele pot fi achizitionate, pe langa alte minunatiii precum turta dulce, magneti, tricouri, chiar din magazinul de suveniruri de la parterul castelului. Aceasta locatie, pe langa camerele pentru oaspeti va avea si un restaurant propriu - care este inca in constructie, in imediata vecinatate.
Activitatea preferata a vizitatorilor ramane insa pescuitul din cele 8 bazine de pastravi si pastrugi pentru o taxa de 5 lei/pers/zi. Iubitorii acestui sport primesc undite si galeti din partea casei unde pot depozita pestele prins. La sfarsitul « vanatoarei » cand iesiti din rolul de pescar, aveti posibilitatea de a preda pestii la bucataria restaurantului pentru a fi gatiti sau ii puteti cumpara contra unei sume de bani, in functie de greutatea pestelui. Alte modalitati de petrecere a timpului liber in acest complex pentru perosanele mai comode ar fi : savurand o bere rece, pe terasa restaurantului care ofera o priveliste de vis, cu munti, lacuri, pajiste ; lenevind in balansoarul din curte sau intinzandu-va pe iarba proaspata privind cerul.
Albota dispune pe langa unitati de cazare (40 camere), locuri
de parcare, restaurant, gradini, si de sali de conferinte, o ferma cu
animale si o sera proprie de unde in fiecare dimineata bucatarul culege
legume proaspete si verdeturi pentru
prepararea bucatelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu