sâmbătă, 16 decembrie 2017

Viena - Weihnachtsmarkt

Viena a fost primul oras in care am calatorit cu avionul. In 2012. Era tot intr-o iarna, la mijlocul lui decembrie. Atunci am vazut si primul targ de Craciun care mi s-a parut WOW !  Am rams fermecata de cladirile inalte, imbracate in straie stralucitoare de sarbatoare, de mirosul de vin fiert cu scortisoara si vata de zahar, precum si de colindele ce rasunau in toata piata din fata Primariei.



Cu parere de rau, desi am stat in jur de 5 zile, recunosc ca nu-mi amintesc foarte multe din obiectivele turistice vizitate, stiu doar ca era un frig de crapau pietrele. De aceea, facand un rezumat al vacantei de atunci, am constatat ca n-am ce povesti. Si iata-ma anul acesta cum pandeam oferta de bilete de zbor de 99 EUR a celor de la Tarom. 

Pentru ca sunt o norocoasa, am si gasit, cu plecare pe 13 decembrie.

De indata ce am achizitionat tichetele de avion, inca de la inceputul lui noiembrie, am inceput sa caut cea mai buna varianta de cazare : la un tarif decent, sa arate bine, sa aiba in apropiere o statie de metrou/autobuz/tramvai si mai ales, sa fie in centru. 

Punct ochit -punct lovit, « casa noastra » pentru 2 nopti a fost Hotel Pension Baronesse, aflat in spatele Primariei, la circa 700 metri de Piata Mare Rathaus, unde este amplasat faimoul Christmas Market. 




Am ajuns destul de devreme, la primele ore ale diminetii, dupa un zbor excelent pilotat de Adina Aniculaesei. Bagajul de cala a sosit numaidecat, asa ca ne-am indreptat catre linia 7 din Flughafen Wien Busterminal, de unde am luat autobuzul VAL 1 ((Vienna Airport Lines) pana la capat, la statia Westbahnhof. Un bilet de bus a fost 8 EUR/persoana one way (sau 13 EUR/pers tur-retur) si poate fi achizitionat online, de la aparatele speciale aflate in statie sau chiar de la sofer.

Cursa a durat in jur de jumatate de ora, iar ca si orar, VAL 1 pleaca din aeroport in fiecare ora fixa sau la si 30 minute si circula intre 6.00 si 00.00. Statia de bus unde am coborat (la Westbahnhof) are legaturi cu mai toate mijloacele de transport ce circula in centrul Vienei. Cum noi aveam cazare exact in punctul 0 al orasului, varianta cea mai convenabila a fost tramvaiul nr 5, cu care am mers 10 statii pana la Landongasse.  
Pretul unui tichet de tramvai e de 2,30 EUR/persoana si poate fi cumparat de la tutungeria din statie sau de la aparatul din tramvai, cu conditia sa aveti monede. Statiile sunt destul de scurte, asa ca n-am facut mai mult de 15 minute pana la destinatie, plus alte 5’ de mers pe jos.

 

Exista mai multe variante de transport pana in centru, printre care si :

  • trenul urban rapid S7 sau varianta un pic mai scumpa - trenul CAT (City Airport Train) pana la Wien Mitte, unde exista conexiune cu liniile de metrou U3 si U4. Trebuie doar sa fiti atenti pe ce magistrala trebuie sa calatoriti, Viena avand 6U-uri.
  • Taxi-ul sau transferul deja stabilit cu cei de la hotel. Sunt cele mai comode variante, insa costa in jur de 40 EUR. De retinut ca la aeroport pot urca numai taxi-urile ATC, niste Mercedesuri noi albe, scoase din cutie.
  • Alte linii de autobuz. Pe langa VAL 1 de care v-am povestit mai sus (cu conexiune la metrou U3 si U6), mai exista VAL 2 care va lasa la Morzinplatz/Schwedenplatz si are legaturi cu metroul, la liniile U1 si U4. A III-a varianta de bus este VAL 3, care are statie la Donaumarina (conexiune cu metroul U2) si capatul la Donauzentrum (legatura cu metroul, la linia U1). Pentru mai multe detalii despre harta si orarul autobuzelor, accesati site-ul https://www.viennaairportlines.at/en/info/125.

 

Revenind la mini-concediul nostru, de data aceasta, vremea din Viena a tinut cu noi, caci termometrele desi aratau putine grade, ele erau cu plus. Numai vantul ne-a cam suparat parul si obrajii, insa le-am ascuns sub caciuli si fulare.





Targul din fata Primariei, din piata Rathaus a fost primul ce ne-a urat bun venit. Casutele atrageau turistii prin culorile si ofertele lor, cele mai cautate fiind cele ce vindeau punch, vin fiert, ceai cald, turta dulce si langos. Nici tarabele cu suveniruri nu se plangeau insa de prezenta oamenilor. Printre brazi luminati si oameni de zapada, copiii se bucurau de mini-parcul de distractii ce gazduia un carusel, un trenulet, o roata si diverse scene din biblie, cu ieslea. Tot in piata primariei, exista si un patinoar pe care te puteai da, ascultand de fundal muzica lui Mozart.









Ce ne-a suprins in mod placut, a fost ca intreaga capitala a Austriei este plina de targuri de Craciun : doar noi am surprins pe langa cel de la primarie, alte 3 spre biserica Sfantul Stefan, cel de la Karlsplatz, cel din fata Muzeului lui Sisi, cel din fata palatului Schonbrunn. Si sunt convinsa ca mai existau, doar ca nu ne-au ajuns zilele de sedere sa facem cunostinta cu toate. In mare, mai toate aveau cam aceleasi produse si preturi, cel de la Palatul Schonbrunn fiind insa cel mai scump. 














Noi ne-am rasfatat cu toate prostioarele din targ : punch cu miros de portocala care era 4 euro (plus garantia de 2.5-3 euro - cana pe care o puteai pastra ca suvenir), turta dulce care avea preturi incepand de la 3 euro, pana la cateva zeci ; arahide acunse in ciocolata cu rom ; cartofi feliati copti ; supa de usturoi/cartof in paine ; biscuiti varsati, de toate felurile : cu fructe, cu ciocolata, cu caramel sau cocos.







Acestea fiind spuse, le multumesc vanzatorilor din targ pentru ca sunt atat de deschisi si amabili cu turistii, pentru ca inteleg si vorbesc engleza, pentru ca te lasa sa le fotografiezi minunatiile, pentru ca te lasa sa gusti din bunatatile lor.









Apropos de mancare, am incercat la un restaurant din zona si faimosul snitel vienez, facut din carne de vita si servit cu lamaie si orez/cartofi prajiti, care dupa parerea mea, nu este mai bun decat cel de la mama, de acasa. Daca vreti sa luati masa in oras, trebuie sa tineti cont ca preturile sunt destul de piperate, o masa pentru 2 persoane cu 2 feluri simple, precum 2 ciorbe si 2 bauturi (non-alcoolice) ajunge undeva la minimum 25 euro. Pentru pofticiosii care doresc insa sa guste din dish-urile specifice Vienei, le recomand sa lase mancarea din targ doar pentru gustare si sa caute un restaurant cu traditie.





O sa revin cu un alt articol, detaliat, despre obiectivele turistice din Viena, in mod special despre cuceritorul Palat Schonbrunn si gradinile sale, despre frumusetile din jur si atmosfera de la castel.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...