miercuri, 27 decembrie 2017

Viata regala in Epoca de Aur - Viena (part II)

Iata ca a trecut si Craciunul lui 2017. Anul acesta am fost mai entuziasmata ca niciodata si foarte atenta la alegerea decoratiunilor si a cadourilor pentru cei dragi. A fost intaia oara cand am facut cozonaci si au iesit fantastici, dar si anul in care m-am bucurat mai mult decat oricand de un targ de Craciun. In Viena. Va povesteam in articolul trecut despre zborul cu avionul, despre luminitele si casutele din lemn din targ si despre variantele de transfer de la aeroport catre centru.


Azi e randul unei noi postari, despre topul obiectivelor turistice vazute in scurta noastra vizita in capitala Austriei. La 15 minute de mers pe jos, pornind din Piata Rathaus, gasim Michaelerplatz, acolo unde se afla Castelul Hofburg, in interiorul caruia am putut admira apartamentele imperiale si Silberkammer (Colectia de argintarie si portelan) ale printesei Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută sub numele Sissi. Fiindca aceasta adora cultura chinezeasca, exista la parter, intr-una din incaperile galeriei de portelan, si o colectie chinezeasca cu vase frumos pictate, cu tapet fabricat manual din hartie de orez, dar si obiecte de mobilier in stil asiatic.





Cat despre apartamentele Imperiale, cele 19 camere care au fost restaurate reprezinta o dovada a modului de viata din timpul monarhiei habsburgice. Cele mai multe dintre ele sunt vopsite in alb, cu detalii aurii, masive, opulente  si tapet rosu. Puteti vizita in aceasta parte a palatului sala de audiente, biroul Imparatului, dormitorul acestuia, sala de toaleta si de gimnastica a Imparatesei Elisabeta, dar si o incapere ce reproducea intocmai interiorul trasurii in care se plimba frumoasa domnita. Din pacate, nu sunt permise fotografiile in muzeu, insa noi am reusit sa furam cateva imagini pentru a pastra proaspata aceasta amintire.



Sissi sustinea : ca « Destinațiile sunt de dorit doar pentru că o călătorie trebuie făcută până acolo. Dacă aș ajunge undeva unde să știu că nu voi mai părăsi niciodată acel loc, chiar și un paradis, s-ar transforma în iad pentru mine ». Mai multe detalii despre viata personala a printesei Sissi puteti gasi aici.

In fata palatului este amplasat, pe perioada sarbatorilor de iarna, un targ de Craciun, instalatii cu lumini albe si brazi frumos impodobiti. Rupta parca din povesti, in restul anului,  imaginea de aici gaseste  « birjari » cu trasuri cu cai imbracati in straie regale care reusesc sa intoarca timpul cu cateva secole in urma. Acestia asteapta sa va transforme in printi si printese, prêt de cateva minute, intr-o plimbare pe aleile pietruite in alb. Imprejurimile castelului ascund magazine luxoase, vitrine aranjate cu gust si restaurante traditionale.






Al doilea mare punct de interes turistic este Palatul Schonbrun, construit in stil baroc, si gradinile acestuia. Pentru a ajunge aici, puteti lua metroul de la linia U4 pana la statia Schonbrun, autobuzul 10A sau tramvaiul 10. Pretul biletului de intrare per persoana este de 17.5 euro (Grand Tour) si inlcude vizita in toate cele 40 camere sau puteti opta pentru un tur partial (Imperial Tour), cu posibilitatea de a admira doar primele 22 camere, pentru 14.5 EUR/persoana. Tichetele se achizitioneaza din cladirea de vis-a-vis de palat, unde mentionez ca sunt cozi destul de mari. Daca sunteti mai comozi, le puteti cumpara direct de pe site.



La intrarea in palat cereti neaparat un ghid audio, mai ales ca sunt disponibile in toate limbile, inclusiv in romana. Va reusi sa va transpuna in cele aproximativ 2 ore, cat dureaza vizita, intr-o alta epoca, atat auditiv, cat si vizual. Camerele sunt impresionante, decorurile sunt rupte parca din filmele de odinioara, iar povestea ce sta in spatele castelului este fabuloasa. 






Intr-una din incaperi, exista un manechin ce o infatiseaza , din spate, pe printesa Sissi, cu parul lung, negru, ce-i cade greu peste rochia alba stransa pe talia de doar 48cm. Elisabeta era renumita pentru atentia cu care isi ingrijea corpul, facea sport zilnic, tinea diete drastice, ba chiar absenta de multe ori de la dineurile casei pentru a-si mentine silueta. 


In interior exista portrete cu scene istorice de la curtea palatului, dar si cu membrii familiei, cele mai frumoase fiind cele cu printesa, calarind sau purtand rochii scumpe. Tavanul salilor celor mai mari sunt pictate manual si se aseamana, din punctul meu de vedere, foarte multe mult cu Vatican-ul. 



Odata terminat turul complet, iesiti direct intr-un magazin de suveniruri, toate produsele fiind imprimate cu imaginile Schonbrun-ului sau cu celebra Sissi. Daca vreti sa mancati si sa beti ceva cald, va recomand sa va opriti in targul de Craciun din fata si sa gustati supa de usturoi in paine si un punch aromat, cu specific vienez. Gustul lor placut se imbina de minune cu muzica de pe fundal a lui Mozart si cu imaginea palatului.






 De celalata parte a castelului, gasim gradinile intinse pe o suprafata de cateva hectare. Pana si pomii sunt atent cosmetizati, ei fiind egal si identic tunsi. Sunt ferm convinsa ca imaginea ce o ofera curtea vara nu se compara cu tabloul din iarna, dar chiar si in anotimpul rece privelistea m-a cucerit din prima. Fata in fata cu Schonbrunul exista la circa 15 minute, pe deal, o cafenea (Gloriette) cu un view de milioane. Puteti zabovi inauntru, cu o ciocolata calda in fata sau pe bancutele de afara, inspirand aerul proaspat si bucurandu-va de panorama regala. Ne-am dedicat mai mult de jumatate de zi acestei locatii, caci efectiv ne-a tinut legati cu frumusetea sa.




 





Din pacate nu am reusit sa vizitam si alte obiective turistice deoarece vacanta in Viena a tinut doar 3 zile, insa ne-a redat energia ce ne lipsea si am inceput saptamana de dinaintea Craciunului cu forte proaspete, la birou…






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...