luni, 12 martie 2018

Cluj-Napoca & Salina Turda


Iata ca dupa aceasta iarna tarzie, Baba Dochia a hotarat sa-si arunce cojoacele, unul cate unul, pana a ramas in bluza cea mai subtire. Bun venit, primavara ! Bun venit, miros placut de zambile si vanticel cald ce-ti incurca parul. Imi era atat de dor de natura vie si de soare; pana si de alergiile ce vin odata cu puful de plopi si papadii. Deoarece martie nu vine niciodata singura, ci cu multa energie si buna dispozitie, ea reuseste sa ne redeschida apetitul pentru calatorit…



Cautam momente frumoase in cutia cu amintiri si am realizat ca n am scris nimic despre Cluj.  Oare cum am ratat sa va zic cate ceva despre inima Transilvaniei, unde s a nascut Matei Corvin ?
Noi am vizitat Clujul la sfarsitul lui decembrie cand  ne-a gazduit cu bratele deschise  in noaptea dintre ani. 

Am schimbat pentru 4 zile cel mai mare oras al Romaniei cu cel de-al doilea si bun negot am facut : pretul cazarii a fost extrem de avantajos pentru acea perioada (ce includea si revelionul), locatia excelenta si oamenii faini. Am stat la Aparthotel Gutinului - situat într-o zonă liniştită din centrul oraşului Cluj-Napoca, aproape de Grădina Botanică si la circa 10 minute de mers pe jos pana in Piata Unirii. Aici am avut propria bucatarie si ne-am simtit ca acasa pentru ca am avut bucatele traditionale in valiza.




Nu am ales calea cea mai rapida de a ajunge in Transilvania, ci am parcurs drumul pana aici in masina, alegand sa facem mici popasuri in orasele strabatute precum Alba Iulia sau Sibiu. A fost o experienta frumoasa caci soarele ne-a insotit tot timpul si nici n-am simtit oboseala celor 7 ore petrecute pe scaun.







In zilele petrecute aici, am vizitat Gradina Botanica care are in jur de 14 hectare si care detine mii de specii de plante din toate colțurile lumii, fiind structurată pe mai multe sectoare: ornamentalfitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Atractia principala o constituie Grădina Japoneză, aici fiind locul unde numerosi artisti/fotografi vin sa imortalizeze peisajele cu pârâul si căsuța în stil japonez.  





Dintre cele 75 casute ale Targului de Craciun, Casa din lemn « Moldovan » din Piata Unirii a fost vedeta– toata lumea alegand sa urce scarile si sa fotografieze ferestrele de poveste si  bradul frumos impodobit de pe terasa. Aceasta casuta minunata ne-a fost gazda in noaptea de 31 decembrie, caci ne-am adapostit de frig inauntru-i, pe una din bancutele sale, band cu un pahar de ceai fierbinte sau vin fiert pana inainte de orele 00.00, cand jocurile de lumini de pe Biserica Sf Mihail ne-au taiat suflul. A fost cel mai impresionant spectacol de artificii vazut in toti cei 28 de ani ai mei, ba chiar m-am simtit ca in productiile Walt Disney – stiti voi, inainte de inceperea filmului sunt acele lumini care efectiv « erup ». 

Cam asa m-am simtit eu :))











Atmosfera din piata a fost de vis : imaginati-va o multime de oameni, impreuna cu artistii de pe scena numarand descrescator cele 10 secunde ramase pana la miezul noptii, cand pe cladire a fost proiectat un ceas in format electronic, pe post de cronometru. Ti se face pielea de gaina cand vezi mii de persoane care empatizeaza cu tine : isi doresc sa vada culori pe cer ca si tine, sa-si croiasca aceleasi amintiri, sa simta acelasi « miros de iarna »…






La o distanta de 30 de minute de mers cu masina fata de Cluj, am ajuns la Muzeul de sare, unde m-am simtit cat o furnica cand am intrat si am vazut cat de mare e. Salina Turda este cea mai spectaculoasa minune a Romaniei si un important centru de tratament si recuperare, dat fiind efetul benefic pentru afectiunile respiratorii. Temperatura constanta de aici este de 10-12 °C.











Pe langa aceste destinatii de top ce trebuie experimentate odata ajunsi in Capitala Europeana a Tineretului, un mare plus pentru Cluj sunt oamenii extrem de calmi si primitori, numeroasele terase/baruri/restaurante din centru, cu un design « altfel », dar si linistea si curatenia de pe strazi.








Profitati de fiecare vacanta in care mergeti, bucurati-va de lucrurile simple, de locatiile vizitate si de cei care sunt langa voi in acele momente, caci aceste amintiri ne raman pentru totdeauna 😊

Am vazut de curand un articol pe internet din care am invatat o lectie de viata : era vorba de o familie de oameni bogati ce decid sa-si duca fiul intr-o mini-vacanta intr-un sat uitat de lume, pentru a-i arata cat de saraci pot fi altii, dar si pentru a-l face sa aprecieze mai mult ceea ce are. Dupa cateva zile petrecute aici, la intoarcere, tatal isi intreaba fiul cum i s-a parut aceasta experienta si ce a invatat din ea. Copilul de doar 7 ani raspunde senin : « noi avem un caine, pe cand ei au 4 ; noi avem piscina, in timp ce ei au rauri ; noi cumparam hrana, pe cand ei si-o cultiva singuri ; noi avem zeci de spoturi si lumini in casa, iar ei au intregul cer cu mii de stele. Noi avem televizor, pe cand ei isi petrec timpul liber cu rudele si prietenii. A fost minunata excursia, tata, iti multumesc din suflet ca mi-ai aratat cat de saraci suntem… »



Un comentariu:

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...