marți, 1 mai 2018

Muzeul Golesti


Astazi este acea zi a anului cand toti romanii petrec, sarbatorind cu paharele pline 1 Mai-ul muncitoresc. Eu in schimb, am ales sa-mi petrec altfel dupa-amiaza: scriind acest articol in aer liber, intinsa pe iarba, cu o palarie pe cap si ochelarii de soare la ochi. 

 

Am tot vazut fotografii din mai toate colturile lumii, pe conturile de socializare pe care le urmaresc. Pentru ca noi am avut facute alte planuri in weekendul de dinainte, aceasta sarbatoare ne-a prins acasa, insa nu in casa.
Am Google-it cateva locatii aproape de capitala, pentru a petrece o zi linistita, intr-un loc pitoresc, ne-am urcat in masina si ne-am oprit abia peste 100 km, in judetul Arges, la Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Golesti (Stefanesti). Acesta a fost infiintat de insusi Carol al II-lea in urma cu un secol si restaurat din fonduri europene de-a lungul timpului, pana in 2015. Pentru a vizita acest domeniu, ce include pe langa conacul Golestilor si un muzeu in aer liber, veti plati o taxa de intrare de 7 RON/persoana (sau 2 lei/copil) si puteti petrece intreaga zi aici. Programul il puteti gasi pe site-ul lor: www.muzeulgolesti.ro






Intrarea in muzeu se face prin foisorul lui Tudor Vladimirescu, iar in fata de inalta vechea casa boiereasca a familiei Golescu, ascunsa in verdeata. O puteti admira si pe interior, urcand treptele si trecand prin pridvorul deschis. Atmosfera dinauntru este rupta parca dintr-un film de epoca, ruland pe fundal un disc cu muzica clasica si mirosind a mobilier vechi. 







 

Camerele pastreaza pardosele si decoruri originale in stil baroc, exista un pian antic, extraordinar de frumos in salonul de oaspeti, insa pentru mine, cea mai eleganta piesa a conacului ramane scara interioara din lemn, in forma de spirala din mijlocul holului. Cred ca rolul ei este mai mult decorativ, deoarece nu am putut urca pe ea sa vedem ce ascunde si etajul. De cealalta parte a conacului, exista o a doua intrare, catre pivnita, unde sunt pastrate la racoare butoaie uriase, pentru vin. In vecinatatea casei, se afla prima scoala superioara din mediul rural infiintata in Tara Romaneasca, ce oferea, gratie lui Dinicu Golescu, acces gratuit la invatamant tuturor copiilor.




Daca ne indepartam putin de renumitul conac si trecem de poarta, ajungem direct in Parcul Ansamblului Golesti, a carui alee principala te conduce catre un mic lac, strabatut de un pod de lemn si decorat imprejuru-i cu bancute asezate la umbra, sub aluni.






Alte atractii din parc sunt poneii ce ii pot plimba pe cei mici, terasa unde va puteti racori cu o limonada sau bere rece; centrul de echitatie; tiroliana; locul special amenajat pentru copii cu leagane si tobogane.




Asa cum am mentionat mai devreme, va puteti bucura de peisaj ore intregi, deoarece si curtea se intinde pe o suprafata de peste 10 hectare si gazduieste zeci de gospodarii taranesti, aduse din principalele zone viticole si pomicole din judetul Arges. Exista chiar un sector specializat, menit sa prezinte prin unelte de lucru si elemente specifice, istoria vitei-de-vie.














Intregul muzeu din aer liber este conceput intocmai unui sat: cu case vecine facute din lut si acoperisuri din paie, cu prispe cu flori, garduri din lemn, bancute la umbra copacilor de la poarta si ulite linistite. Aduce destul de mult cu Muzeul Satului din Bucuresti, insa il intrece cu mult.










Mi-a placut in mod deosebit ideea panoului amplasat la iesirea din muzeu, unde turistii isi pot lasa impresiile/sugestiile. Cu siguranta as recomanda aceasta “Mica Romanie” tuturor iubitorilor de oaze de liniste, cu panorame pitoresti, fiindca este un loc viu, cu o poveste si cu muuult farmec autentic. Noi am vizitat in tihna lumea satului, intr-o amiaza insorita, printre zumzete de albine si miros de flori de liliac.


2 comentarii:

  1. Multumim pentru vizita si articol! Va asteptam cu drag sa reveniti la noi! Camelia Calin, cercetator Muzeul Golesti

    RăspundețiȘtergere

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...