duminică, 24 iunie 2018

Unde evadam in Bucuresti in weekend?


Astazi este acea zi din an cand toti crestinii din Romania sarbatoresc Sanzienele. Semnificatia acestei sarbatori este iubirea, fertilitatea si pofta de viata. Legendele spun ca inca din noaptea de 23 spre 24 iunie, sanzienele, acele zane cu par balai si lung, imbracate in rochii albe vaporoase ce poarta cununi de flori pe cap, incep sa danseze in hore prin campii si paduri, dand magie florilor si buruienilor, transformandu-le in leacuri pentru tratarea bolilor. Dragaicele, asa cum mai sunt cunoscute in partea de sud a tarii, zboara sub soare, impartind prin cantec roade pamantului si fertilitate femeilor.


Cu ocazia Sanzienelor, in gradina Casei Universitarilor din Bucuresti s-a organizat in acest weekend un targ pentru iubitorii unui stil de viata sanatos, atat pentru trup, cat si pentru minte si suflet. Evenimentul s-a adresat in special celor pasionati de spiritualitate-  ca forma de gasire a linistii interioare si a fericirii, celor interesati de dezvoltare persoanala si yoga. Locatia este la numai cateva minute de mers pe jos de Parcul Gradina Iconei (zona Piata Romana), un prilej minunat pentru noi sa parcam masina cat mai departe de destinatie si sa strabatem la pas strazile Bucurestiului. 


Intrarea la targ a fost, per adult – 8 lei, pret ce va permite accesul in tot spatiul destinat evenimentului:
  • zona de targ cu zeci de standuri in aer liber (include testari si degustari de produse)
  • in cladirea locatiei unde au loc seminarii pentru adulti, clase de yoga, clase si seminarii pentru parinti si copii (participare la toate acestea este inclusa in biletul de intrare din acea zi)
  • zona de restaurant vegetarian in aer liber (restaurantul locatiei)
  • zona de relaxare  in hamace din gradina – unde ne-am incarcat bateriile pret de o ora, in linistea naturii
Nu sunt sigura daca aceste hamace, bancute si pernute de pe iarba exista si in afara targului sau au fost amenajate special cu aceasta ocazie, insa promit sa fac o vizita in saptamanile viitoare sa vad daca micul paradis inca exista.



La eveniment au participat tinere domnisoare ce confectionau manual coronite din flori, special pentru fetele ce se doreau a fi Sanziene de duminica. Coltul cu flori era minunat amenajat, iar mireasma buchetelor de levantica iti cucerea negresit nasul. Desi de obicei pe la targuri preturile (la orice produs) sunt foarte mari, am gasit aici un buchet generos de lavanda la numai 7 lei (pentru cunoscatori – « tantiile » de la metrou dau cu 5 lei cateva amarate de fire – ceea ce e extrem de MULT).




O alta taraba ce mi-a captat atentia la editia a10-a a « Agendei Bio » a fost cea cu buchete din spice de grau - God, de cand imi doream unul (mi-nu-na-te si ieftine – doar 10 lei). Va las si linkul pentru acest tip de eveniment, cine stie, poate pe viitor avem doritori de participare la un astfel de targ BIO. 


Dupa ce am terminat inghetata bio din capsuni (yummy) + de admirat toate tarabele targului si locatia in aer liber, ne-am gandit sa vizitam Bucurestiul prin ochii unui turist : pe jos, cu aparatele foto in mana si cu dispozitia si energia necesara de a descoperi zone mai putin cunoscute din capitala. 


Am ramas placut suprinsi de stradutele din jurul parcului Gradinii Icoanei - ne-au fermecat casele foarte vechi cu ferestre largi, cu draperii din panza alba si balcoane pline cu flori, aleile inguste si pietruite, mirosul florilor de tei, linistea de pretutindeni…pentru o clipa ne-am simtit teleportati intr-o alta epoca fiindca vedeam Bucurestiul de odinioara : fara blocuri inalte, fara masini ce polueaza, fara agitatia zilnica. 








Asadar, daca vreti sa dati o fuga inapoi in timp, va invit sa ajungeti (neaparat) pe jos pe una din strazile zonei Piata Romana - Alexandru Xenopol si Pictor Arthur Verona. Una din casele antice de aici a fost locuita acum un secol de fondatorul scolii romanesti de matematica Gheorghe Titeica. Majoritatea zidurilor vechi din zona sunt pictate cu grafitti, unde zeci de tineri asteptau cuminti la rand sa le fotografieze. Va las mai jos un set de imagini cu o biserica in miniatura si cu cateva case din secolul XIX, cu arhitectura tip eclectic.








Din pacate, Bucurestiul are un patrimoniu istoric valoros subapreciat. Curti frumoase, cu vegetatie, iedera, cladiri vechi, cu valoare arhitecturala deosebita sunt lasate in paragina sau daramate pentru a face loc mall-urilor, parcarilor, hotelurilor de lux sau blocurilor zgarie-nori. 

In cazul in care va vor lasa bateriile dupa alergatul pe aceste stradute pline de istorie, exista prin zona cateva terase dragute unde puteti bea o limonada rece sau chiar juca jocuri de societate, dintre care as aminti localul Lente de pe strada Dionisie Lupu sau Cafe Mon Jardin, de pe Str Pictor Arthur Verona.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...