Voi v-ati pus vreodata intrebarea: care este cea mai veche manastire sau cetate vizitata? Eu da.
Daca acum mai bine de 800 de ani se puneau temeliile primei manastiri cisterciene din Romania - in Tara Fagarasului, astazi numerosi turisti viziteaza ruinele uneia dintre cele mai vechi si importante biserici construite in stil gothic. Printre cele mai recente descoperiri facute de noi este Abatia Cisterciana Carta, situata in satul cu acelasi nume - Carta, la circa 40 km de Sibiu, acest monument reprezentand un loc unic in Romania deoarece este singura manastire cisterciana care s-a pastrat.
Termenul de cistercieni provine de la reprezentantii ordinului calugaresc catolic din Franta, care obisnuiau sa construiasca lacase de acest gen in locurile mai retrase, pentru a se ruga in voie. Traiul lor de viata era unul auster - nu vorbeau prea mult, nu mancau carne si atunci cand nu se rugau, munceau pe branci. Mai multe detalii de ordin istoric, gasiti aici.
Programul de vizitare este zilnic de la 9-18.00, iar duminica de la 11-18.00, iar taxa de intrare este 5 RON/persoana. Ce ne-a placut aici este linistea pe care am gasit-o, dar si faptul ca locul nu este foarte populat.
In curtea interioara, se afla o alee de piatra, ce desparte verdele crud in doua: pe dreapta se odihnesc soldatii nemti cazuti la datorie, impreuna cu statuia eroului Roland - ce semnifica libertatea, dreptatea, iar pe stanga sunt bancute pentru vizitatori, pentru contemplare. In capatul aleii gasim biserica, in interiorul careia exista o bolta inalta cu nervuri sub care stau altarul impunator si zecile de bancute, pe marginea carora asteapta linistite cartile de rugaciuni. Am urcat si in podul bisericii, pe o scarita ingusta de lemn ce ne scartaia sub talpi, pentru a admira de sus ceea ce vad in fiecare duminica vocile corului.
Spre deosebire de alte biserici, cea din Carta nu este decorata cu picturi cu scene ceresti, pentru ca singurele decoruri acceptate de cistercieni erau cordoanele de piatra, coloanele, boltele arcuite sau inramarea ferestrelor prin vopsire.
Daca nu ati fost deja aici, trebuie sa ajungeti! Noi am fost foarte norocosi si incantati, mai ales ca razele calde ale soarelui de toamna s-au jucat atat de frumos prin ferestrele si zidurile manastirii... Ah, si ca zeci de oite ne-au facut sa ne abatem de la drum pentru ca ne blocasera calea, inapoi spre casa 😄
Stiati ca...?
În anul 1980 în curtea bisericii s-au descoperit schelete umane cu dimensiuni de peste 2 metri?
Se spune că, în Evul Mediu, la mănăstire erau trimişi toţi oamenii cu anomalii fizice.