Unul dintre cele mai simple sate transilvanene care a avut parte in ultimii ani de o ascensiune impresionanta in ceea ce priveste turismul, volumul de vizitatori si dezvoltarea este fara doar si poate Porumbacu de Sus.
Se afla la doar jumatate de ora de mers cu masina fata de Sibiu, iar pozitionarea sa este excelenta pentru turisti, fiind inconjurat de o multime de atractii turistice precum Balea Lac, Cetatea Rupea sau alte sate sasesti minunate.
Sunt convinsa ca numarul oaspetilor ce ajung in Porumbacu de Sus depaseste zilnic, cu mult, numarul locuitorilor de aici care e sub 1000.
Spun acest lucru pentru ca odata cu schita proiectului Castelului de Lut, aceasta localitate, a iesit din anonimat si a ramas in amintirea tuturor celor care l-au intalnit. Comparand cu anii trecuti, numarul turistilor a crescut considerabil, iar pentru mine, 2020 este al 3-lea an cand vin la Valea Zanelor, prima oara pasindu-i pragul in 2016 - la scurt timp de la inaugurare.
Desi am mai vorbit despre aceasta locatie intr-un articol precedent, tin sa mentionez ca la Valea Zanelor-Castelul de Lut proprietarii continua sa aduca imbunatatiri, conturand firul povestii de data aceasta cu umbrelute-palarii, casute pentru pitici si locuri de joaca, casute ascunse sub pamant - in scorbura, mini-restaurant cu terasa, poteci noi si arcade parfumate de mana-maicii-domnului.
Desi era stabilit ca incepand cu acest an, complexul sa fie deschis exclusiv persoanelor cu un sejur cumparat aici, unitatile de cazare au ramas inchise, asa ca muzeul in aer liber ramane inca disponibil tuturor.
Tariful pentru vizitarea taramului de basm a ramas acelasi (de 5 RON/pers), dar atmosfera s-a schimbat putin, locatia fiind enervant de aglomerata, de ajungi sa stai minute in sir la cozi ca sa poti fotografia peisajul. E drept, in fata ansamblului zanelor s-au deschis mai multe terase/restaurante, targuri si parcari si de aceea, poate, tentatia devine si mai mare pentru calatori.
Recunosc, desi iubesc la nebunie ideea povestii si arhitectura casutelor de lut, am plecat putin desumflata pentru ca m-am simtit exact ca la targurile din Bran: imbrancita, calcata pe picioare si claxonata de masinile ce treceau incontinuu 😄
La mai putin de 2 km de Castelul de Lut, tot in satul-vedeta de azi - Porumbacu de Sus - gasim un alt taram de poveste, de data aceasta unul retras si linistit. Este o unitate de cazare, cu o curte cu parcare proprie si restaurant, tocmai buna pentru un weekend lenes.
Odata intrati in curtea Dealul Verde, timpul incepe sa se scurga tot mai usor...pietrele albe sa scartaie sub talpile pantofilor....si parca asteptati cu sufletul la gura ca Bilbo Baggins sa iasa din casuta lui sa va intampine. Nu, nu sunteti in Hobbiton s Village, ci chiar pe plaiurile noastre transilvanene.
The Hobbit |
Nu, nu sunteti in Hobbiton s Village, ci chiar pe plaiurile noastre transilvanene.
Puteti citi pe site-ul lor istoria din spatele satucului de hobiti, dar ce mi s-a parut genial este designul camerelor oferite turistilor. Pentru mine este de departe cea mai frumoasa locatie de cazare, iar originalitatea fiecare incaperi m-a dat pe spate.
Lobby |
Preferata mea din cele 8 puse la dispozitie este Camera Agricultorului, dar si celelalte (camera Fierarului, Artistului, Fermierului etc). E adevarat ca preturile sunt cam piperate (in jur de 150 EUR/npt/camera dubla), dar are masa inclusa, in regim de demipensiune + acces gratuit la piscina-ciubar incalzita. La Dealul Verde animalele de companie sunt si ele bine-venite si tratate ca un oaspete oarecare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu