duminică, 6 martie 2022

Expozitia Casa Ceausescu - Primaverii

Duminica asta de martie nu are nici pe departe aerul primavaratic mult asteptat, ci mai degraba seamana cu o zi urata de iarna, cu soare bine ascuns in nori si vant ce simti ca iti taie fata… Ai zice ca e o zi perfecta de stat in casa, cu o carte buna in mana sau urmarind serialul preferat. Ei bine, nu si pentru noi, cei care lucram de acasa, fiindca weekendul a ajuns (din pacate!) sa fie singura escapada de care ne putem bucura in afara locuintei.

Aseara am tot zappat pe Netflix printre filmele nou-aparute si am observat ca cele mai populare in acest moment sunt alea despre cel de-al Doilea Razboi Mondial, despre catastrofa de la Cernobil sau despre invaziile naziste. E de la sine inteles de ce oamenii aleg sa vada astfel de documentare, fiind speriati de situatia actuala – noi nu ne mai uitam la TV, la stiri pentru ca ne scoate la suprafata toate anxietatile, asa ca ne limitam doar la a citi printre randuri titlurile celor mai importante subiecte ale zilei. Pornind de la exemplele de filme aduse in top de cinefili, mi-am amintit ca eu am pus pe lista de vizitare MANSIONCEAUSESCU – aflat chiar aici in Bucuresti, in cartierul Primaverii.


Palatul Primaverii a fost construit putin dupa anii´60 pentru Gheorghe Gheorghiu Dej, liderul comunist al Romaniei, care nu a apucat insa sa se bucure prea mult de superba locatie deoarece in anul 1965 a decedat, iar la numai 3 luni a fost inlocuit (ca si sef de stat) de catre Nicolae Ceausescu. Acesta din urma, s-a mutat si a locuit aici incepand cu 1965 pana la sfarsitul vietii, alaturi de sotia sa, Elena si cei 3 copii – Nicu, Zoia si Valentin.



In primii ani, resedinta familiei Ceausescu a suferit modificari, Elena alegand sa o decoreze dupa un stil baroc si rococo, inspirata de vizitele facute la Palatul Versailles alaturi de sotul sau. Pentru infrumusetarea resedintei, au fost implicati mai multi arhitecti (se spune ca mozaicul de pe pereti a fost lucrat manual, bucatica cu bucatica de prof Olga Porumbaru si Florin Parvulescu timp de 2 ani, fara intrerupere), ingineri peisagisti si designeri de mobilier.







Vila, devenita acum muzeu, are 174 spatii (cu holurile incluse) si 2 gradini (una interioara, numita Gradina de Iarna si cea de vara, exterioara, unde traiesc multi pauni - acestia fiind urmasii pasarilor aduse chiar de presedinte din strainatate, considerand ca reprezinta prosperitate si avutie). Fiecare membru al familiei avea apartamentul propriu (5 la numar), cu dormitor, dressing, birou si baie incluse, dar existau si zone pe care le imparteau, precum dormitorul matrimonial sau incaperea de servit masa.






Intr-una din camerele de zi, Ceausescu obisnuia sa joace sah cu oaspetii de vaza – unul din sporturile lui preferate, pe langa inot. Un lucru nu e foarte cert: nu se stie cat de bun jucator era, fiindca nimeni nu a indraznit vreodata sa il invinga.


Intregul mobilier este pastrat intact inca de dinainte de Revolutie si nu au suferit niciun fel de modificari, ba mai mult, pe patul celor 2 inca exista pijamalele in care acestia dormeau.



Ornamentele interioare ale camerelor sunt construite din esente de lemn masiv de stejar, paltin, nuc,  mahon sau cires Canadian, tapetul este din matase naturala, iar covoarele persane-gigant din salile de sedinta sunt aduse ca dar de la liderul Iranului, desi cea mai mare parte sunt fabricate local, la noi in tara. Exista foarte multe decoratiuni: sculpturi, statui, o multime de tapiserii lucrate manual, tablori originale semnate de pictori celebri, vitralii, obiecte de arta primite cadou de catre Tovaras de la alti lideri de stat, precum vasul de ceramica de la Mao Zedong sau pianul de la Charlles de Gaulles.









Scarile cu balustrada din marmura, arcadele si tavanele inalte, balcoanele generoase si candelabrele din cristale iti dezvaluie adevarul ascuns in spatele perdelei comunismului, opulenta in care au trait acesti oameni, comparativ cu restul populatiei care era nevoita sa accepte alimente cu ratia.








Conacul este dispus pe mai multe etaje, pentru public este deschisa insa doar zona superioara - descrisa mai sus si -1 unde se afla zona SPA –  cu sauna, dusuri scotiene, fizioterapie, frizerie, croitorie, impreuna cu dressingul Tovarasei plin cu haine de lux din piele si din blana naturala, dar si atractia expozitiei: o piscina cu valuri, adanca de 3 metri, cu vedere la gradina exterioara.



La subsol este o zona ce nu poate fi vizitata – acolo se afla bucataria, unde nutritionistul ii pregatea impreuna cu bucatarul mesele lui Ceausescu, acesta suferind de diabet si urmand un regim alimentar strict, dar si un buncar anti-atomic, cu un culoar care - exista guri care spun ca - s-ar intinde pana la Palatul Parlamentului.

De intretinerea intregii casei se ocupau cei 11 servitori care lucrau de la 6 dimineata pana la orele 18-19.00 si erau chemati printr-o apasare de buton, situat sub intrerupatorul din fiecare camera.


Vizitarea muzeului se poate face doar pe baza de rezervare (pe preferat cu 24h inainte), online pe site-ul lor sau telefonic, orarul este de marti pana duminca de la 10-17.00, iar pretul unui bilet per adult este de 40 RON. Turul mansionului este unul ghidat (in limba romana sau engleza - pentru turisti), dureaza aproximativ o ora si poate include un grup de maximum 15 persoane.


̋Azi, cand intram ca vizitatori in aceasta locuinta, sa nu uitam ca ea simbolizeaza un moment de istorie si mandrie romaneasca: eliberarea noastra!˝ Prof Univ.Dr. Ion Calafeteanu.


 

 

 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...