Fondatorii acestei locatii sunt 2 bucuresteni: Virgil si Adriana Scripcariu, satui de agitatia capitalei care au cautat sa se retraga intr-un loc cu liniste, natura si hrana sanatoasa. La doar 40 km de Bucuresti, au descoperit viata la tara in satul Piscu si au fost cuceriti pe loc. Impreuna cu copiii lor si-au dedicat timpul infiintarii unui muzeu cu obiecte decorative din ceramica, sculpturi si alte obiecte de arta. Acestia spun despre Scoala de la Piscu ca este nu doar un loc, ci o stare de spirit. Telul lor este sa predea mai departe, generatiilor noi, mostenirea culturala prin ateliere de creatie (olarit, pictura, gravura, sculptura), intalniri si expozitii.
“Piscu a
fost candva renumit pentru ceramica. Apoi a fost o tacere. Acum din nou este renumit pentru ca la Piscu exista un muzeu al ceramicii.”
Dupa ce ne-am strans mai multi vizitatori in muzeu, gazda-mama, Adriana, ne-a invitat sa ne asezam de jur-imprejurul jumatatii de copac inalt pentru a ne prezenta pe scurt istoria locului si pentru a ne satisfice toate curiozitatile. Ne-am simtit recunoscatori sa participam la acea adunare si sa ascultam povestea despre cel mai bun si vestit olar din sat - Nea Mitica, care in ultimii 3 ani de viata, rapus la pat de boala, a creat sute de figurine din lut (fluiere, porci, gaini etc) pe care le-a si donat scolii, pentru a-I bucura pe copii.
Acestea stau acum la baza fiecarui stalp din locatie, pot fi atinse (spre deosebire de celelalte exponate) si adminate de oricine. Mai aflam ca strabunii nostri foloseau vasele de lut la mai toate activitatile bucatariei: se manca din strachini, se bea (tuica/lapte) din mici canute de pamant si se pregateau in oale de lut atat preparatele reci (precum iaurtul sau borsul), cat si cele calde (ciorba, fasole, tocanita).
Prima mea experienta cu lutul a fost nemaipomenita! Mi-am luat in serios rolul de mester, mi-am pus sortul, mi-am scos bijuteriile, mi-am udat mainile pentru a putea modela lutul si m-am lasat indrumata de expertul scolii pentru a-mi putea face cea mai frumoasa creatie. In pretul platit (15 lei) pentru atelierul de olarit este inclusa atat manopera, cat si lucrarea finala.
Aveti posibilitatea sa si cumparati suveniruri autentice, precum carti/cataloage sau obiectele lucrate manual de artisti locali (cani, farfurii, vaze, animalute sau casute din lut etc). Eu mi-am achizitionat o farfurioara vesela + am plecat acasa si cu bolul creat la roata olarului.
Scoala este deschisa sambata si duminica intre orele 11 si 17.00, biletul de intrare este 20 ron/persoana, iar costul atelierelor variaza intre 10-20 RON. Pot fi gasiti atat pe site, cat si pe pagina lor de instagram.com/scoaladelapiscu/ si facebook.com/ScoalaDeLaPiscu/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu