Cum pot aduce eu linistea de la sat in zarva capitalei daca nu prin imagini colorate si cuvinte calde?
Am petrecut weekendul prelungit de Sfanta Marie in Viscri si pret de 3 zile timpul parca a stat in loc. Dupa un drum lung de 5 ore+, am ajuns osteniti la Verde deViscri, ce avea sa ne gazduiasca pe toata durata mini-vacantei. Locatia dispune de 4 camere (dintre care si un apartament cu 2 incaperi), noi alegand-o pe cea ce poarta numele Verde-Padure , situata la etaj, foarte luminoasa, ce te duce cu gandul la o casuta in copac, deoarece puteam manca fructe proaspete direct din marul plantat in fata ferestrei.
Ne-am bucurat in tihna de o curte generoasa, in foisorul cu banci si mese din lemn masiv, de hambarul plin de biciclete, roabe si scule vechi si de zona de relaxare din gradina-secreta cu multi pomi de care atarnau leagane si hamace. Inainte de mic dejun, aici ne-am ascuns in fiecare dimineata, pe canapelele moi, sub coroanele verzi ale copacilor, ca sa ascultam natura.
Ne-au vizitat urechile, in decurs de cateva minute, zeci de sunete diferite: de albine, gaze de toate felurile, ciocanitoare, mugetul vacilor, latratul cainilor si mieunatul slab al pisicilor. Dupa aceasta doza de energie pentru suflet, ne-am servit-o si pe cea a trupului, cand 2 doamne dragute ne-au adus platouri cu mancare traditionala, branzeturi, legume, zacusca, dulceata, lapte si cafea.
Viscri e un
sat pitoresc, care apartine patrimoniului UNESCO si a devenit cunoscut in ultimii
ani datorita Casei Regelui Charles III si a vizitelor Sale an de an aici. Daca populatia
din Viscri are in jur de 400-500 de locuitori, iata ca numarul vizitatorilor anual
poate ajunge la 50 mii. Tocmai de aceea, incepand cu acest an, recomandarea primariei
pentru vizitatorii de o zi este sa isi lase masinile in parcarea publica,
special amenajata, chiar la intrarea in sat. Fiind doar o ulita principala,
neasfaltata, cu mult pietris (si alte cateva secundare), intreaga localitate
poate fi parcursa la pas in jumatate de ora sau cu bicla, mai ales ca majoritatea unitatilor de cazare ofera acest serviciu de inchirieri biciclete. In plus, este neplacut atat pentru
sateni, cat si pentru cei cazati, sa inghita praful ridicat de rotile masinilor
in tranzit.
Oamenii ce
locuiesc aici au o comunitate foarte stransa si se ajuta reciproc cu produse proprii.
De exemplu exista o brutarie in sat, la casa nr.53 de unde toti vecinii si
restaurantele achizitioneaza painea. Pentru ca ne-a placut la nebunie, bineinteles
ca in ultima zi, am cumparat si noi o turta fierbinte, abia scoasa din cuptor si
batuta de coaja. Fiecare paine are o greutate de 3-4kg, iar pretul per kg este
de 15 Ron. Noi am impartit painea acasa atat cu parintii mei, cat si cu socrii
pentru ca altfel am fi mancat din ea toata luna.
Exista pe strada principala si un magazin mixt, care la ora 7.00 era deja deschis - in caz ca aveti nevoie de o cafea dis-de-dimineata, inainte sa inceapa micul-dejun, cum a fost cazul nostru cand Razvan s-a trezit la 6, iar masa se servea incepand cu 8.30. Dar o cafea cu adevarat buna gasiti la Viscri Café (nr198), unde fac si niste gogosi de casa, aromate si pudrate cu zahar, exact cu gust de copilarie (pretul pentru 2 bucati = 7 Ron).
De asemenea, mai sunt cateva curti ce isi deschid zilnic portile, pentru a vinde lucrusoare crosetate din lana, saculete cu ceaiuri, dulceata, crème bio, sapunuri naturale etc. De exemplu la casa Viscri 123 e un magazin cu produse bio, majoritatea la 5 lei. Noi am preferat sa luam suveniruri de aici, in detrimentul celor vandute la Casa Regelui Charles care erau extrem de scumpe (ex. o pereche de cercei din lemn ajungea la 95 ron sau un mini-suport de chei din piele 125 ron).
Apropos de faimoasa casa albastra a fostului print, astazi nu mai ofera unitati de cazare, pentru ca a fost transformata in muzeu si se poate vizita contra cost (15ron/adult). Curtea este foarte ingrijita, iar casa, in interior ofera publicului posbilitatea sa viziteze cateva camere mobilate in stilul secolelor de mult apuse. In hambar, sus, la etaj exista o canapea pe care va puteti intinde pret de cateva minute pentru a urmari materiale despre viata la sat, animale si agricultura, vazute la videoproiector. Tot in incinta muzeului, pentru cei pasionati de arta se organizeaza (contracost) ateliere de olarit sau pictura/desen, iar pentru ceilalti, este amenajata o zona de relaxare unde se serveste cafea, limonada sau bunatati dulci de casa.
Alte atractii turistice de mentionat sunt Biserica Sfanta Treime pe care noi am vizitat-o duminica dimineata, cand am participat la slujba utreniei, dar si Biserica Evanghelica Fortificata despre care am scris aici in 2018 cand am fost in treacat prin Viscri.
Ce mai poti vizita in zona?
- Cetatea Rupea
- orasele Sighisoara sau Brasov
- satele sasesti vecine (Cloasterf, Saschiz-Ceainaria Tei).