vineri, 18 iulie 2025

La Hansi in Crit

In viata ajungem uneori sa uitam cine suntem cu adevarat. Ne pierdem in asteptarile celorlalti, in griji, in deadline-uri...in ce "trebuie" facut. Si vine un moment cand sufletul ne striga sa ne intoarcem la noi insine, sa respiram constient, sa ne linistim bataile inimii. Sa ne amintim ca viata nu e despre a demonstra lumii cat esti de bun, fericit, bogat si perfect. Este despre A FI. Tu insuti, in pace cu tot si toate.

Intr-o lume in care societatea te vrea supus si la indigo cu ceilalti, demonstreaza-ti curajul prin a trai cum simti: liber, in mijlocul naturii care are o putere vindecatoare asupra noastra.


Asta se intampla la Hansi in Crit unde timpul sta in loc si te lasa sa simti conexiunea cu pamantul, cu animalele. Crit, a carei denumire provine din limba germana si inseamna "cruce" este un sat sasesc, din inima Transilvaniei, ce are putin peste 600 locuitori. Este o liniste de nedescris pe orice ulita te-ai plimba, iar satenii iti indulcesc ziua atunci cand iti zambesc cu toata fata, salutand orice trecator.


Foarte aproape de Biserica Fortificata din sat, la casa nr 220, in spatele portii inalte din lemn masiv se ascunde o curte uriasa in care traiesc in armonie catei, magarusi, pauni, gaini si iepurasi. Gazdele de la Hansi ne-au primit cu ospitalitate, cu clatite si palinca , servite in serile festive pe care le organizeaza ori de cate ori au oaspeti de peste hotare. Serile aici se lasa cu dansuri si cantec, mese imbelsugate si delicioase, pregatite chiar de ei. Noi am servit sarmale cu mamaliguta, gulas si lichiu - prajitura lor traditionala. 



Ne-am bucurat sa gasim aceasta cazare minunata, intr-o casuta traditionala, cu 3 camere, decorata exact ca la tara, la un pret extrem de mic pentru serviciile oferite - 750 ron/seara, deci doar 250ron/camera, cu mic dejun inclus.



Diminetile la Hansi incep in tihna, cu adieri blande, miros de caprifoi, scartait de leagan si cantec de cocos. Matinala cum sunt, deschid dis-de-dimineata obloanele de lemn, las aerul proaspat si rece sa patrunda in camera si aud cum se strecoara pe poarta vecinul care aduce lapte proaspat muls de la vacute si capre, pentru noi. Imi iau pe mine singura geaca pe care o am in bagaj si cobor grabita sa-mi beau cafeaua cu lapte cald pana e gata micul dejun. Mi-am inceput ziua langa animalute si pentru asta sunt recunoscatoare gazdelor ca permit oaspetilor sa intre in tarcul animalelor pentru a hrani iepurasii cu morcovi, pepene si varza din ladita de langa custi si magarusii cu mere culese direct din pom.



Bucatele sunt servite dimineata in sura, incepand cu ora 8.30 in stil bufet suedez si este atat de variat si bun, incat te lingi pe degete: lapte cald, cozonac si paine de casa, zacusca, vinete, oua de la gainile din curte, branzeturi, mezeluri, jumari, gemuri de casa, miere, legume bio. 



Aceasta regiune a Transilvaniei este denumita si Tara Ovazului si are acel je ne sais quoi care te face sa revii si o a2-a oara, si o a3-a si tot asa. Pensiunea La Hansi e una din bijuteriile culturii sasesti, cu unitati de cazare ce par veritabile muzee, autentic transilvanene, cu obiecte vechi ce au apartinut sasilor, mobilier restaurat, textile si covoare tesute manual. 


Daca si tu simti ca ai nevoie de putin timp cu tine si gandurile tale, iti recomand cu drag ferma de mai sus unde gasesti pe langa linistea de la sat, si iubirea neconditionata a prietenilor necuvantatori, atat de blanzi si dornici de joaca. 











luni, 14 iulie 2025

Satul vikingilor din Avrig

Dupa ani de zile de la vizionarea serialului Vikingii, rulat pe Netflix, am avut ocazia sa ii intalnesc live pe Ragnar, Floki si Lagertha chiar pe meleagurile noastre, in comuna Avrig, din vecinatatea Sibiului, in Panoramic Park Viking Village. Fostul Dino Park a fost transformat in urma cu 2 ani in tinutul neinfricatilor din Valhala si continua sa se dezvolte de la luna la luna, populand suprafata parcului de 3 hectare cu tot mai multe casute ce au tematici diferite.



Locatia ramane one of my favorite din vacanta din aceasta vara, are o curte generoasa de care se pot bucura atat adultii, cat si copiii, iar intrarea se face pe baza unui bilet in valoare de 30 lei/adult, respectiv 25 lei/copil, ce se poate achizitiona la intrare. Este deschis zilnic, iar programul poate fi consulat aici. Afara exista si parcare. 

Domeniul este inconjurat de Muntii Fagaras si ofera o vedere panoramica asupra intregii vai ale Avrigului atunci cand te cocoti pe podul inalt din lemn. Desi noi am poposit aici intr-o dupa-amiaza mohorata, cu cer intunecat si stropi marunti de ploaie, ne-am bucurat de intimitate pentru ca nu erau prea multi vizitatori. In plus, daca vikingii nu se plangeau de luptele continue si conditiile grele de trai, cine suntem noi sa o facem, chiar pe teritoriul lor? Stim cu totii ca acesti locuitori nordici au fost importanti fermieri, negustori, razboinici ce au trait in perioada secolului VIII-XI, in partea de N-V a Europei.


Atractiile principale pentru copii sunt casutele tematice, pline cu dulciuri, jucarii si ursuleti de plus , toboganele gonflabile colorate, tiroliene, plimbarile cu trenuletul Thomas, expozitia de dinozauri si trambulina.



Adultii vor prefera cu siguranta casa vikinga, care in spatele perdelelor ascunde decoratiuni splendide: paturi joase, blanuri, scaune din lemn masiv, masa lunga pregatita de ospat si personaje principale din film. Muzica de pe fundal si lumina difuza te poarta pe platourile de filmare, iar intreaga atmosfera te lasa sa iti imaginezi cum ar fi fost sa traiesti in acea perioada. 






De asemenea, mai exista si alte casute unde sunt prezentate fieraria si armele salbaticilor sau tesatoria, deoarece viata de zi cu zi a vikingilor era marcata de munca agricola si casnica, impartita pe sexe: femeile se preocuau de cresterea copiilor, pregatirea bucatelor si producerea hainelor, iar barbatii desfasurau activitati in afara casei: vanat, cultivarea cerealelor, improvizare de arme din fier si lemn.






In curtea din spatele casei vikinge se afla mai multe oglinzi miscatoare si o corabie imensa din lemn, ce apartinea stapanilor marii, iar in alt coltisor al parcului este amenajat un tarc pentru animale care adaposteste familii de pasari precum pauni, struti si gaini.


In incinta parcului, este amplasat si un restaurant, construit cu pereti inalti de sticla - pesemne ca vikingii preferau sa stea la masa si sa se ospateze cu vin si vanat, dar sa isi arunce si un ochi la ce se intampla in jur, fiind precauti la pericolele iminente venite din partea dusmanilor.


Ragnar, daca esti in sala de mese si ne vezi, sa stii ca venim cu ganduri pasnice, doar va facem o vizita de curtoazie, nu suntem inarmati, nu vrem Groenlanda si tocmai vrem sa traversam poteca, printre coltii uriasi !




La Hansi in Crit

In viata ajungem uneori sa uitam cine suntem cu adevarat. Ne pierdem in asteptarile celorlalti, in griji, in deadline-uri...in ce "treb...