In viata ajungem uneori sa uitam cine suntem cu adevarat. Ne pierdem in asteptarile celorlalti, in griji, in deadline-uri...in ce "trebuie" facut. Si vine un moment cand sufletul ne striga sa ne intoarcem la noi insine, sa respiram constient, sa ne linistim bataile inimii. Sa ne amintim ca viata nu e despre a demonstra lumii cat esti de bun, fericit, bogat si perfect. Este despre A FI. Tu insuti, in pace cu tot si toate.
Intr-o lume in care societatea te vrea supus si la indigo cu ceilalti, demonstreaza-ti curajul prin a trai cum simti: liber, in mijlocul naturii care are o putere vindecatoare asupra noastra.
Asta se intampla la Hansi in Crit unde timpul sta in loc si te lasa sa simti conexiunea cu pamantul, cu animalele. Crit, a carei denumire provine din limba germana si inseamna "cruce" este un sat sasesc, din inima Transilvaniei, ce are putin peste 600 locuitori. Este o liniste de nedescris pe orice ulita te-ai plimba, iar satenii iti indulcesc ziua atunci cand iti zambesc cu toata fata, salutand orice trecator.
Foarte aproape de Biserica Fortificata din sat, la casa nr 220, in spatele portii inalte din lemn masiv se ascunde o curte uriasa in care traiesc in armonie catei, magarusi, pauni, gaini si iepurasi. Gazdele de la Hansi ne-au primit cu ospitalitate, cu clatite si palinca , servite in serile festive pe care le organizeaza ori de cate ori au oaspeti de peste hotare. Serile aici se lasa cu dansuri si cantec, mese imbelsugate si delicioase, pregatite chiar de ei. Noi am servit sarmale cu mamaliguta, gulas si lichiu - prajitura lor traditionala.
Ne-am bucurat sa gasim aceasta cazare minunata, intr-o casuta traditionala, cu 3 camere, decorata exact ca la tara, la un pret extrem de mic pentru serviciile oferite - 750 ron/seara, deci doar 250ron/camera, cu mic dejun inclus.
Diminetile la Hansi incep in tihna, cu adieri blande, miros de caprifoi, scartait de leagan si cantec de cocos. Matinala cum sunt, deschid dis-de-dimineata obloanele de lemn, las aerul proaspat si rece sa patrunda in camera si aud cum se strecoara pe poarta vecinul care aduce lapte proaspat muls de la vacute si capre, pentru noi. Imi iau pe mine singura geaca pe care o am in bagaj si cobor grabita sa-mi beau cafeaua cu lapte cald pana e gata micul dejun. Mi-am inceput ziua langa animalute si pentru asta sunt recunoscatoare gazdelor ca permit oaspetilor sa intre in tarcul animalelor pentru a hrani iepurasii cu morcovi, pepene si varza din ladita de langa custi si magarusii cu mere culese direct din pom.
Bucatele sunt servite dimineata in sura, incepand cu ora 8.30 in stil bufet suedez si este atat de variat si bun, incat te lingi pe degete: lapte cald, cozonac si paine de casa, zacusca, vinete, oua de la gainile din curte, branzeturi, mezeluri, jumari, gemuri de casa, miere, legume bio.
Aceasta regiune a Transilvaniei este denumita si Tara Ovazului si are acel je ne sais quoi care te face sa revii si o a2-a oara, si o a3-a si tot asa. Pensiunea La Hansi e una din bijuteriile culturii sasesti, cu unitati de cazare ce par veritabile muzee, autentic transilvanene, cu obiecte vechi ce au apartinut sasilor, mobilier restaurat, textile si covoare tesute manual.
Daca si tu simti ca ai nevoie de putin timp cu tine si gandurile tale, iti recomand cu drag ferma de mai sus unde gasesti pe langa linistea de la sat, si iubirea neconditionata a prietenilor necuvantatori, atat de blanzi si dornici de joaca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu