luni, 14 iulie 2025

Satul vikingilor din Avrig

Dupa ani de zile de la vizionarea serialului Vikingii, rulat pe Netflix, am avut ocazia sa ii intalnesc live pe Ragnar, Floki si Lagertha chiar pe meleagurile noastre, in comuna Avrig, din vecinatatea Sibiului, in Panoramic Park Viking Village. Fostul Dino Park a fost transformat in urma cu 2 ani in tinutul neinfricatilor din Valhala si continua sa se dezvolte de la luna la luna, populand suprafata parcului de 3 hectare cu tot mai multe casute ce au tematici diferite.



Locatia ramane one of my favorite din vacanta din aceasta vara, are o curte generoasa de care se pot bucura atat adultii, cat si copiii, iar intrarea se face pe baza unui bilet in valoare de 30 lei/adult, respectiv 25 lei/copil, ce se poate achizitiona la intrare. Este deschis zilnic, iar programul poate fi consulat aici. Afara exista si parcare. 

Domeniul este inconjurat de Muntii Fagaras si ofera o vedere panoramica asupra intregii vai ale Avrigului atunci cand te cocoti pe podul inalt din lemn. Desi noi am poposit aici intr-o dupa-amiaza mohorata, cu cer intunecat si stropi marunti de ploaie, ne-am bucurat de intimitate pentru ca nu erau prea multi vizitatori. In plus, daca vikingii nu se plangeau de luptele continue si conditiile grele de trai, cine suntem noi sa o facem, chiar pe teritoriul lor? Stim cu totii ca acesti locuitori nordici au fost importanti fermieri, negustori, razboinici ce au trait in perioada secolului VIII-XI, in partea de N-V a Europei.


Atractiile principale pentru copii sunt casutele tematice, pline cu dulciuri, jucarii si ursuleti de plus , toboganele gonflabile colorate, tiroliene, plimbarile cu trenuletul Thomas, expozitia de dinozauri si trambulina.



Adultii vor prefera cu siguranta casa vikinga, care in spatele perdelelor ascunde decoratiuni splendide: paturi joase, blanuri, scaune din lemn masiv, masa lunga pregatita de ospat si personaje principale din film. Muzica de pe fundal si lumina difuza te poarta pe platourile de filmare, iar intreaga atmosfera te lasa sa iti imaginezi cum ar fi fost sa traiesti in acea perioada. 






De asemenea, mai exista si alte casute unde sunt prezentate fieraria si armele salbaticilor sau tesatoria, deoarece viata de zi cu zi a vikingilor era marcata de munca agricola si casnica, impartita pe sexe: femeile se preocuau de cresterea copiilor, pregatirea bucatelor si producerea hainelor, iar barbatii desfasurau activitati in afara casei: vanat, cultivarea cerealelor, improvizare de arme din fier si lemn.






In curtea din spatele casei vikinge se afla mai multe oglinzi miscatoare si o corabie imensa din lemn, ce apartinea stapanilor marii, iar in alt coltisor al parcului este amenajat un tarc pentru animale care adaposteste familii de pasari precum pauni, struti si gaini.


In incinta parcului, este amplasat si un restaurant, construit cu pereti inalti de sticla - pesemne ca vikingii preferau sa stea la masa si sa se ospateze cu vin si vanat, dar sa isi arunce si un ochi la ce se intampla in jur, fiind precauti la pericolele iminente venite din partea dusmanilor.


Ragnar, daca esti in sala de mese si ne vezi, sa stii ca venim cu ganduri pasnice, doar va facem o vizita de curtoazie, nu suntem inarmati, nu vrem Groenlanda si tocmai vrem sa traversam poteca, printre coltii uriasi !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La Hansi in Crit

In viata ajungem uneori sa uitam cine suntem cu adevarat. Ne pierdem in asteptarile celorlalti, in griji, in deadline-uri...in ce "treb...