luni, 30 iulie 2018

"Bali de Romania" - Gura Portitei



V-ati intrebat vreodata cum arata Raiul? 

Nici nu stiu cum sa incep povestea de astazi, fiindca simt ca niciun cuvant nu ar putea exprima suficient de bine cat de minunat a fost ultimul nostru concediu. Litoralul romanesc e foarte cautat de turisti si recunoscut ca avand plaje mari, cu nisip fin si multa distractie: muzica la maximum, animatoare pe boxe, cluburi de zi si de noapte etc.

Desi iubesc marea, eu fac parte din categoria celor care nu-si mai doresc o vacanta atat de excentrica si galagioasa, preferand mai degraba sa asculte valurile marii, sa se relaxeze sub o umbreluta, cu o carte buna in mana si sa isi linisteasca mintea dupa toata aglomeratia de zi cu zi din capitala.



Vara aceasta mi-am propus sa nu mai fug de Romania, ci sa-mi cunosc mai bine tara si sa calatoresc in cele mai dragute locatii de la noi. Pentru ca voiam balaceala in mare, dar si liniste, am ales ca locatie Delta Dunarii, mai exact satul de vacanta Gura Portitei, situat la aproximativ 50km de Tulcea. Din punctul meu de vedere, complexul de pe aceasta insulita imita perfect cadrul natural din Bali si are toate facilitatile unui resort din Maldive. Asadar, daca doresti o vacanta exotica la tine acasa, mergi la Gura Portitei si plimba-ti picioarele goale pe limba de nisip dintre Lacul Golovita si Marea Neagra.







Ansamblul Gura Portitei ofera posibilitati de cazare in vile, in camere cu vedere la lac, pe litoral sau direct in mini-casutele de pe plaja si dispune de piscina, terasa, o cherhana cu mancare DELICIOASA. Mai multe detalii despre cazare, tarife, restaurant sau alte activitati gasiti direct pe site-ul lor.








Cum ajungeti aici?


Am plecat destul de dimineata din Bucuresti spre Tulcea, pe A2 si dupa ce am parasit autostrada, am strabatut mai multe localitati cu case cochete cu acoperisuri si garduri azurii si curti pline de verdeata si pomi fructiferi.




Ultima destinatie parcursa cu masina a fost satul Jurilovca, unde am si lasat-o parcata pe toata perioada vacantei. In imediata apropiere a portului de unde se face imbarcarea catre Gura Portitei exista o parcare mare cu plata (5 lei/zi/autoturism) care este pazita 24 din 24h. Daca achizitionati unul dintre pachetele de cazare ce includ si parcarea, atunci nu va mai trebui sa treceti pe la receptie pentru plata, ci doar pentru primirea brataricilor colorate (asemanatoare celor de la festivaluri sau ale hotelurilor ce asigura serviciile all-inclusive).









Noi am optat pentru cazare la Vila Egreta (sectiunea “Camere pe Litoral” pe site-ul lor) si am avut inclus in pretul platit si:
·         transport dus-intors cu vaporasul Jurilovca-Gura Portitei
·         parcare
·         sezlonguri si umbrela pe plaja
·         inchiriere hidrobicicleta pe lac 1h/zi
·         acces la masa de tenis/table/sah si la terenul de sport
·         acces la balta, pentru pescuit











Transportul cu vaporasul se face la ore fixe si ar trebui sa va faceti rezervare cu cel putin 1 ora inainte deoarece de obicei sunt destul de multe persoane la bord. Programul este urmatorul:
  •          plecare din Jurilovca la orele: 9.00, 14.00, 18.00
  •          plecare din Gura Portitei la orele: 12.00, 16.00
  •  
Traseul pe apa dureaza in jur de 1h 20 minute, e foarte relaxant, iar pretul ar fi in jur de 100 ron/pers/tur-retur daca nu ar fi inclus in pretul pachetului de cazare. Exista bineinteles si alte vaiante de trecere spre/dinspre Gura Portitei, ceva mai scumpe, cum ar fi feribot sau salupa, dar care nu depind de niciun orar fix.



Acest sat de vacanta este un mic colt de rai, cu foarte multa vegetatie, un foisor, plaje cu nisip (dar si cu multe scoici) in cele 2 golfulete, sezlonguri cu umbrelute din paie confectionate manual, seri festive cu dansuri lipovenesti si foc de tabara (organizate numai sambata), preparate delicioase din peste servite in restaurantul din apropierea debarcaderului, dar are un singur minus: foarte multi tantari, dupa orele 21.00.




 Desi zilnic, cateva ore pe zi, se stropesc imprejurimile contra insectelor, exista “gasti” de tantari destul de agresivi care nu-ti dau pace si nu te lasa sa-ti faci siesta de seara fara Autan. Tot seara, isi mai fac aparitia din cand in cand cateva perechi de cai salbatici ce se plimba romantic pe plaja, pana aproape de localitatile Corbu si Vadu. Desi nu-s foarte prietenosi, ii puteti admira de la distanta, privindu-le apoi urmele de copite ramase in nisip.






Inainte de lasarea noptii insa, la apus, va puteti bucura de culorile cerului, de plaja pustie, de glasul marii si de cantecul greierilor. Noi am avut sansa sa vedem eclipsa chiar de pe malul marii, efectul a fost WOW!

Zilele petrecute aici au zburat pe nesimtite si sunt recunoscatoare ca si vremea a tinut cu noi, oferindu-ne mult soare si o scurta ploaie de vara, de 10-15 minute, prin care ne-am plimbat sambata in jurul orelor 20, bine-venita ca sa mai racoreasca pamantul si sa mai intarzie aparitia tantarilor.




In ceea ce priveste apa marii din golful de la Gura Portitei, este foarte limpede si se intra treptat in ea, a fost foarte calda si linistita, fara valuri, insa nu atat de sarata precum in vestitele zone de litoral turistice. 




Ne-am desprins destul de greu de micul paradis, duminica la 12.00 cand ne astepta vaporasul, deoarece am trait momente frumoase, am strans amintiri de suflet in cele cateva zile pe insula si pentru ca este inca un loc destul de virgin, nu cu foarte multa lume, am reusit si sa ne incarcam pozitiv bateriile. Drumul inapoi catre casa a fost unul linistit, am strabatut iarasi toate satucele frumos impodobite cu flori multicolore, cu campuri verzi si eoliene impunatoare si cu un univers de floarea-soarelui deschisa catre cer. Visul a durat aproape o ora, pana cand am dat nas in nas cu miile de masini de pe Autostrada Soarelui si de norii suparati ce se scuturau cu putere peste noi.




“Bun venit inapoi acasa!”, ne-am zis…






Toscana – tur in Florenta, Siena si Lucca

Toscana este extrem de cunoscuta in randul pasionatilor de calatorii fiindca e regiunea-vedeta a Italiei, prezenta in toate brosurile, promo...