marți, 20 iunie 2023

ALSACIA – Colmar (part I)

Se fac 5 ani de cand nu am mai zburat !!! Ultima vacanta in afara tarii imi amintesc ca a fost in Barcelona, prin octombrie 2018, fiindca apoi a venit pandemia si ramas sa descoperim frumusetile Romaniei. Astazi voi povesti despre Franta si cea mai frumoasa regiune a sa, Alsacia - nu e doar parerea mea, ci si a creatorilor filmului Disney ‘Frumoasa si Bestia’ care au avut-o drept inspiratie pentru conturarea povestii. 


In Colmar se ajunge foarte usor, majoritatea alegand ruta scurta cu trenul de la Basel-Colmar, noi am avut insa alt traseu deoarece a trebui sa aterizez pe aeroportul din Lyon, fiindca am zburat in interes de serviciu (dar eu am vrut sa imbin utilul cu placutul). Din aeroporul Lyon am luat pentru 30 minute un taxi pana la gara Part Dieu, apoi de aici am parcurs un drum de 4 ore cu trenul TGV !nOui de Luxembourg, pana la prima noastra destinatie de vacanta, Colmar. Spre deosebire de trenurile noastre, ale lor nu au niciodata intarziere, sunt curate, ofera acces gratuit la Wi-fi si mai ales, aerele conditionate sunt pornite tot traseul.


Drumul nu ni s-a parut foarte obositor, pentru ca ardeam de nerabdare sa vedem, in sfarsit cel mai fotogenic oras din Alsacia, canalul si casutele sale colorate, ca de turta dulce. Distanta din gara Colmar pana in centru este una mica, de circa 10-12 minute de mers pe jos.







Cazarea am avut-o in centrul istoric al orasului, pe Grand Rue, vis-à-vis de cea mai populara zona, La Petite Venise. A fost un apartament superb, foarte cozy, cu multe enigme de dezlegat si un joc cu premiu, tip treasure hunt. Se numeste Au Kugelhopf Dore, care am aflat ulterior ca reprezinta numele acelei briose traditionale alsaciene. Mancarea frantuzeasca nu m-a dat pe spate (inca raman fana nr 1 al celei italiene !), insa cu siguranta deserturile lor merita 3 stele Michelin 👌



Proprietarii studioului ne-au lasat o lista a parcarilor indoor, cu plata : Montagne Verte, Marie, Rapp sau Saint Josse sau gratuite : pe una din strazile Rue des Américains, Rue des Fleurs, Rue Franklin Roosevelt, harti ale municipiului, info utile, flyere si recomandari de restaurante.

Ce atractii principale sunt in Colmar ? 

·       Centrul istoric, unde are loc si faimosul targ de Craciun, cu alei pietruite si multe terase si restaurante, magazine de suveniruri, gustari dulci si sarate (precum traditionalul lor Bretzel)




·       Casutele multicolore, decorate cu flori sau ursuleti la ferestre si obloane din lemn



·       Faimoasa Mica Venetie si canalul raului Launch ce travereseaza intregul oras, de-a lungul caruia circua zilnic barcute din lemn, cu turisti. Pana la orele 18.15 se pot face plimbari de 25 minute pe apa, bineinteles acompaniati de ghid si de alti turisti, capacitatea barcii fiind de 8-10 persoane. Tariful este de 8 euro/persoana si include si o scurta istorie a locului. Noi am profitat de aceasta experienta, chiar la ultima tura, cand am admirat peisajul in lumina golden hour.









·       Podurile care traverseaza canalul si care gazduiesc mii de lacate rosii in forma de inima, puse de vizitatori.






Intreg peisajul este de basm, atat pe timpul zilei, cat si noaptea. Desi e un orasel micut, este extrem de populat, noi am avut ceva dificultati in a gasi o masa disponibila la pranz sau cina, pentru ca niciodata nu faceam rezervare in prealabil si aproape tot timpul era fully booked peste tot. Orarul de functionare al restaurantelor era intre 12-14.00 si 18.30/19-22.00.


Noua ne-a placut mult atmosfera boema si designul restaurantului Wistub La Petite Venise, care avea si 1 stea Michelin, de aceea am mers de vreo 2 ori la ei, mancarea a fost buna, insa desertul WOW. Acesta era amplasat intr-o casa veche, cu etaj, cu ferestre din lemn si obiecte de decor vintage.





Pentru mic dejun, in diminetile cand nu am mancat acasa (pentru ca am avut si o bucatarie compet mobilata la cazare) am descoperit o cafenea-brasserie chiar pe malul apei. Croissantele de aici au fost delicoase ! Inca ma straduiesc sa imi amintesc numele locatiei 😊)




In Colmar, sunt destul de putine supermarcheturi (e un Auchan la vreo 15 minute de mers pe jos de centru), pentru ca au o piata acoperita (Marche Couvert) deschisa de luni pana sambata , unde gasiti bunatati locale : dulceata, fructe si legume proaspete, peste, paine pe vatra, branzeturi, dulciuri etc.


Ce e diferit la ei fata de specificul bucatariei noastre e ca dimineata ei prefera sa manance dulce (foietaje, clatite, cereale, dulceata), iar la pranz si cina francezii nu concep sa manance felul principal fara un antreu in prealabil si neaparat un desert la sfarsit (cand spun desert, includ si unele tipuri de branza sau iaurt). Eu nu inteleg cum oamenii astia nu se ingrasa cand mananca atatea sortimente la o masa + beau vestitul vin alsacian.



Ca si minus resimtit in Colmar: restaurantele nu au meniuri in lb engleza si e destul de greu sa identifici ce mananci, dar compenseaza totusi chelnerii care vorbesc engleza ; masinile au acces sa circule pe stradutele inguste din centrul istoric, printre turisti ; duminica e considerata zi sfanta la ei si majoritatea magazinelor sunt inchise (suprinzator, fiind totusi o destinatie turistica si banuiesc ca cea mai aglomerata perioada e weekendul).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...