marți, 22 iulie 2025

Zi de Targ la Cetatea Fagaras

Ultima noapte de concediu am petrecut-o in satul Calbor, la pensiunea cu acelasi nume (Casa Calbor), unde am si aflat de la doamna Viorica, responsabila cu curatenia in cele doua case traditionale, ca sambata, 12 iulie, incepand cu orele 10.00 se va organiza un targ la cetate, pentru a celebra traditiile autentice din satele Tarii Faragasului.





Nu aveam cum sa lipsim, mai ales ca ne-a spus ca ne asteapta cu scovergi pudrate si placinte calde facute chiar de dansa. Chiar daca vremea n-a prea tinut cu noi pe parcursul vacantei, in weekend, in Fagaras temperaturile au inceput sa creasca si soarele sa isi arate fata. Dis-de-dimineata am impachetat bagajele si am pornit catre Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus. In trecut, mai fusesem in vizita aici de cateva ori si de fiecare data am gasit aceeasi curatenie, oaza de liniste si mere delicioase. Drumul serpuit printre chiparosi din spatele bisericii m-a dus cu gandul direct la zona Toscana, dar pomii fructiferi din spate mi-au amintit ca suntem in Romania, tara cu cele mai gustoase mere.






Dupa ce am calcat pragul manastirii, am cumparat din magazinul de suveniruri mir, iconite si matanii, am gustat din anafura, am umplut 2 sticle cu apa proaspata de izvor si am pornit catre targ, vorba aceea: "la placinte inainte, la razboi inapoi!"

Acesta s-a organizat in aer liber, gratuit, de jur-imprejurul Cetatii Fagarasului, care si-a deschis portile  cu scopul de a reuni comunitatile romanesti, sasesti si maghiare din zona si de a prezenta frumusetile lor publicului larg. In targ, am fost placut surprinsi sa vedem ca fiecare taraba reprezinta cate un sat sasesc (dintre cele 18 prezente la festivitate) cu tesaturile, accesoriile, vesela si bucatele proprii traditionale.




Recunosc ca nu am rezistat si am incercat din toate preparatele locale, dupa retete originale readuse la viata chiar de femeile din zona Fagaras, Avrig, Sambata de Sus, Venetia de Jos, Calbor, Felmer, Halmeag, Ileni, Grid, Margineni, Beclean, Cinclu etc.


In meniu, am fost prezente turta dulce cu glazura de dantela, din sat Mandra, prajitura "buna de Ardeal" moale si aromata + coliva insiropata din Sambata, prajitura multicolora"harlequin" din Cincu, invartite cu unsoare din Sona, minciunele crocante din Calbor, placinte cu mere din Fagaras, cocoarda coapta de frunza de nuc din Margineni, gogosi cu gem din Sercaia, prajituri cu caise si pruna, lichiu, jumeri, scovergi, orez cu lapte etc. Toate au avut gustul nostalgic al copilariei, dar pentru mine castigatoarea din lista lunga a gastronomiei locala ramane lichiul.

In cadrul acestei sarbatori culturale, am asistat la diverse mestesuguri : incondeierea oualor, prelucrarea fierului, tesatoria, broderia sau intocmitul mastilor pentru sarbatorile de iarna. Bineinteles, nu au lipsit nici datinile, obiceiurile si traditiile din zona Transilvaniei: pocnitul din bici, dans si cantece populare.



Un alt punct de atractie al evenimentului a fost expozitia de port popular. Toti participantii au purtat ii sau straie mostenite din familie. Vizitatorii puteau chiar sa achizitioneze suveniruri realizate manual din zestrea romaneasca provenita de la Muzeul de Panze si Povesti.


Acest gen de targ s-a organizat pentru prima data in Tara Faragarsului si a avut un real succes, reprezentand o experienta unica, autentica, bazata pe gust, traditie, povesti si mosteniri culturale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Zi de Targ la Cetatea Fagaras

Ultima noapte de concediu am petrecut-o in satul Calbor, la pensiunea cu acelasi nume ( Casa Calbor ), unde am si aflat de la doamna Viorica...