miercuri, 27 decembrie 2017

Viata regala in Epoca de Aur - Viena (part II)

Iata ca a trecut si Craciunul lui 2017. Anul acesta am fost mai entuziasmata ca niciodata si foarte atenta la alegerea decoratiunilor si a cadourilor pentru cei dragi. A fost intaia oara cand am facut cozonaci si au iesit fantastici, dar si anul in care m-am bucurat mai mult decat oricand de un targ de Craciun. In Viena. Va povesteam in articolul trecut despre zborul cu avionul, despre luminitele si casutele din lemn din targ si despre variantele de transfer de la aeroport catre centru.


Azi e randul unei noi postari, despre topul obiectivelor turistice vazute in scurta noastra vizita in capitala Austriei. La 15 minute de mers pe jos, pornind din Piata Rathaus, gasim Michaelerplatz, acolo unde se afla Castelul Hofburg, in interiorul caruia am putut admira apartamentele imperiale si Silberkammer (Colectia de argintarie si portelan) ale printesei Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută sub numele Sissi. Fiindca aceasta adora cultura chinezeasca, exista la parter, intr-una din incaperile galeriei de portelan, si o colectie chinezeasca cu vase frumos pictate, cu tapet fabricat manual din hartie de orez, dar si obiecte de mobilier in stil asiatic.





Cat despre apartamentele Imperiale, cele 19 camere care au fost restaurate reprezinta o dovada a modului de viata din timpul monarhiei habsburgice. Cele mai multe dintre ele sunt vopsite in alb, cu detalii aurii, masive, opulente  si tapet rosu. Puteti vizita in aceasta parte a palatului sala de audiente, biroul Imparatului, dormitorul acestuia, sala de toaleta si de gimnastica a Imparatesei Elisabeta, dar si o incapere ce reproducea intocmai interiorul trasurii in care se plimba frumoasa domnita. Din pacate, nu sunt permise fotografiile in muzeu, insa noi am reusit sa furam cateva imagini pentru a pastra proaspata aceasta amintire.



Sissi sustinea : ca « Destinațiile sunt de dorit doar pentru că o călătorie trebuie făcută până acolo. Dacă aș ajunge undeva unde să știu că nu voi mai părăsi niciodată acel loc, chiar și un paradis, s-ar transforma în iad pentru mine ». Mai multe detalii despre viata personala a printesei Sissi puteti gasi aici.

In fata palatului este amplasat, pe perioada sarbatorilor de iarna, un targ de Craciun, instalatii cu lumini albe si brazi frumos impodobiti. Rupta parca din povesti, in restul anului,  imaginea de aici gaseste  « birjari » cu trasuri cu cai imbracati in straie regale care reusesc sa intoarca timpul cu cateva secole in urma. Acestia asteapta sa va transforme in printi si printese, prêt de cateva minute, intr-o plimbare pe aleile pietruite in alb. Imprejurimile castelului ascund magazine luxoase, vitrine aranjate cu gust si restaurante traditionale.






Al doilea mare punct de interes turistic este Palatul Schonbrun, construit in stil baroc, si gradinile acestuia. Pentru a ajunge aici, puteti lua metroul de la linia U4 pana la statia Schonbrun, autobuzul 10A sau tramvaiul 10. Pretul biletului de intrare per persoana este de 17.5 euro (Grand Tour) si inlcude vizita in toate cele 40 camere sau puteti opta pentru un tur partial (Imperial Tour), cu posibilitatea de a admira doar primele 22 camere, pentru 14.5 EUR/persoana. Tichetele se achizitioneaza din cladirea de vis-a-vis de palat, unde mentionez ca sunt cozi destul de mari. Daca sunteti mai comozi, le puteti cumpara direct de pe site.



La intrarea in palat cereti neaparat un ghid audio, mai ales ca sunt disponibile in toate limbile, inclusiv in romana. Va reusi sa va transpuna in cele aproximativ 2 ore, cat dureaza vizita, intr-o alta epoca, atat auditiv, cat si vizual. Camerele sunt impresionante, decorurile sunt rupte parca din filmele de odinioara, iar povestea ce sta in spatele castelului este fabuloasa. 






Intr-una din incaperi, exista un manechin ce o infatiseaza , din spate, pe printesa Sissi, cu parul lung, negru, ce-i cade greu peste rochia alba stransa pe talia de doar 48cm. Elisabeta era renumita pentru atentia cu care isi ingrijea corpul, facea sport zilnic, tinea diete drastice, ba chiar absenta de multe ori de la dineurile casei pentru a-si mentine silueta. 


In interior exista portrete cu scene istorice de la curtea palatului, dar si cu membrii familiei, cele mai frumoase fiind cele cu printesa, calarind sau purtand rochii scumpe. Tavanul salilor celor mai mari sunt pictate manual si se aseamana, din punctul meu de vedere, foarte multe mult cu Vatican-ul. 



Odata terminat turul complet, iesiti direct intr-un magazin de suveniruri, toate produsele fiind imprimate cu imaginile Schonbrun-ului sau cu celebra Sissi. Daca vreti sa mancati si sa beti ceva cald, va recomand sa va opriti in targul de Craciun din fata si sa gustati supa de usturoi in paine si un punch aromat, cu specific vienez. Gustul lor placut se imbina de minune cu muzica de pe fundal a lui Mozart si cu imaginea palatului.






 De celalata parte a castelului, gasim gradinile intinse pe o suprafata de cateva hectare. Pana si pomii sunt atent cosmetizati, ei fiind egal si identic tunsi. Sunt ferm convinsa ca imaginea ce o ofera curtea vara nu se compara cu tabloul din iarna, dar chiar si in anotimpul rece privelistea m-a cucerit din prima. Fata in fata cu Schonbrunul exista la circa 15 minute, pe deal, o cafenea (Gloriette) cu un view de milioane. Puteti zabovi inauntru, cu o ciocolata calda in fata sau pe bancutele de afara, inspirand aerul proaspat si bucurandu-va de panorama regala. Ne-am dedicat mai mult de jumatate de zi acestei locatii, caci efectiv ne-a tinut legati cu frumusetea sa.




 





Din pacate nu am reusit sa vizitam si alte obiective turistice deoarece vacanta in Viena a tinut doar 3 zile, insa ne-a redat energia ce ne lipsea si am inceput saptamana de dinaintea Craciunului cu forte proaspete, la birou…






sâmbătă, 16 decembrie 2017

Viena - Weihnachtsmarkt

Viena a fost primul oras in care am calatorit cu avionul. In 2012. Era tot intr-o iarna, la mijlocul lui decembrie. Atunci am vazut si primul targ de Craciun care mi s-a parut WOW !  Am rams fermecata de cladirile inalte, imbracate in straie stralucitoare de sarbatoare, de mirosul de vin fiert cu scortisoara si vata de zahar, precum si de colindele ce rasunau in toata piata din fata Primariei.



Cu parere de rau, desi am stat in jur de 5 zile, recunosc ca nu-mi amintesc foarte multe din obiectivele turistice vizitate, stiu doar ca era un frig de crapau pietrele. De aceea, facand un rezumat al vacantei de atunci, am constatat ca n-am ce povesti. Si iata-ma anul acesta cum pandeam oferta de bilete de zbor de 99 EUR a celor de la Tarom. 

Pentru ca sunt o norocoasa, am si gasit, cu plecare pe 13 decembrie.

De indata ce am achizitionat tichetele de avion, inca de la inceputul lui noiembrie, am inceput sa caut cea mai buna varianta de cazare : la un tarif decent, sa arate bine, sa aiba in apropiere o statie de metrou/autobuz/tramvai si mai ales, sa fie in centru. 

Punct ochit -punct lovit, « casa noastra » pentru 2 nopti a fost Hotel Pension Baronesse, aflat in spatele Primariei, la circa 700 metri de Piata Mare Rathaus, unde este amplasat faimoul Christmas Market. 




Am ajuns destul de devreme, la primele ore ale diminetii, dupa un zbor excelent pilotat de Adina Aniculaesei. Bagajul de cala a sosit numaidecat, asa ca ne-am indreptat catre linia 7 din Flughafen Wien Busterminal, de unde am luat autobuzul VAL 1 ((Vienna Airport Lines) pana la capat, la statia Westbahnhof. Un bilet de bus a fost 8 EUR/persoana one way (sau 13 EUR/pers tur-retur) si poate fi achizitionat online, de la aparatele speciale aflate in statie sau chiar de la sofer.

Cursa a durat in jur de jumatate de ora, iar ca si orar, VAL 1 pleaca din aeroport in fiecare ora fixa sau la si 30 minute si circula intre 6.00 si 00.00. Statia de bus unde am coborat (la Westbahnhof) are legaturi cu mai toate mijloacele de transport ce circula in centrul Vienei. Cum noi aveam cazare exact in punctul 0 al orasului, varianta cea mai convenabila a fost tramvaiul nr 5, cu care am mers 10 statii pana la Landongasse.  
Pretul unui tichet de tramvai e de 2,30 EUR/persoana si poate fi cumparat de la tutungeria din statie sau de la aparatul din tramvai, cu conditia sa aveti monede. Statiile sunt destul de scurte, asa ca n-am facut mai mult de 15 minute pana la destinatie, plus alte 5’ de mers pe jos.

 

Exista mai multe variante de transport pana in centru, printre care si :

  • trenul urban rapid S7 sau varianta un pic mai scumpa - trenul CAT (City Airport Train) pana la Wien Mitte, unde exista conexiune cu liniile de metrou U3 si U4. Trebuie doar sa fiti atenti pe ce magistrala trebuie sa calatoriti, Viena avand 6U-uri.
  • Taxi-ul sau transferul deja stabilit cu cei de la hotel. Sunt cele mai comode variante, insa costa in jur de 40 EUR. De retinut ca la aeroport pot urca numai taxi-urile ATC, niste Mercedesuri noi albe, scoase din cutie.
  • Alte linii de autobuz. Pe langa VAL 1 de care v-am povestit mai sus (cu conexiune la metrou U3 si U6), mai exista VAL 2 care va lasa la Morzinplatz/Schwedenplatz si are legaturi cu metroul, la liniile U1 si U4. A III-a varianta de bus este VAL 3, care are statie la Donaumarina (conexiune cu metroul U2) si capatul la Donauzentrum (legatura cu metroul, la linia U1). Pentru mai multe detalii despre harta si orarul autobuzelor, accesati site-ul https://www.viennaairportlines.at/en/info/125.

 

Revenind la mini-concediul nostru, de data aceasta, vremea din Viena a tinut cu noi, caci termometrele desi aratau putine grade, ele erau cu plus. Numai vantul ne-a cam suparat parul si obrajii, insa le-am ascuns sub caciuli si fulare.





Targul din fata Primariei, din piata Rathaus a fost primul ce ne-a urat bun venit. Casutele atrageau turistii prin culorile si ofertele lor, cele mai cautate fiind cele ce vindeau punch, vin fiert, ceai cald, turta dulce si langos. Nici tarabele cu suveniruri nu se plangeau insa de prezenta oamenilor. Printre brazi luminati si oameni de zapada, copiii se bucurau de mini-parcul de distractii ce gazduia un carusel, un trenulet, o roata si diverse scene din biblie, cu ieslea. Tot in piata primariei, exista si un patinoar pe care te puteai da, ascultand de fundal muzica lui Mozart.









Ce ne-a suprins in mod placut, a fost ca intreaga capitala a Austriei este plina de targuri de Craciun : doar noi am surprins pe langa cel de la primarie, alte 3 spre biserica Sfantul Stefan, cel de la Karlsplatz, cel din fata Muzeului lui Sisi, cel din fata palatului Schonbrunn. Si sunt convinsa ca mai existau, doar ca nu ne-au ajuns zilele de sedere sa facem cunostinta cu toate. In mare, mai toate aveau cam aceleasi produse si preturi, cel de la Palatul Schonbrunn fiind insa cel mai scump. 














Noi ne-am rasfatat cu toate prostioarele din targ : punch cu miros de portocala care era 4 euro (plus garantia de 2.5-3 euro - cana pe care o puteai pastra ca suvenir), turta dulce care avea preturi incepand de la 3 euro, pana la cateva zeci ; arahide acunse in ciocolata cu rom ; cartofi feliati copti ; supa de usturoi/cartof in paine ; biscuiti varsati, de toate felurile : cu fructe, cu ciocolata, cu caramel sau cocos.







Acestea fiind spuse, le multumesc vanzatorilor din targ pentru ca sunt atat de deschisi si amabili cu turistii, pentru ca inteleg si vorbesc engleza, pentru ca te lasa sa le fotografiezi minunatiile, pentru ca te lasa sa gusti din bunatatile lor.









Apropos de mancare, am incercat la un restaurant din zona si faimosul snitel vienez, facut din carne de vita si servit cu lamaie si orez/cartofi prajiti, care dupa parerea mea, nu este mai bun decat cel de la mama, de acasa. Daca vreti sa luati masa in oras, trebuie sa tineti cont ca preturile sunt destul de piperate, o masa pentru 2 persoane cu 2 feluri simple, precum 2 ciorbe si 2 bauturi (non-alcoolice) ajunge undeva la minimum 25 euro. Pentru pofticiosii care doresc insa sa guste din dish-urile specifice Vienei, le recomand sa lase mancarea din targ doar pentru gustare si sa caute un restaurant cu traditie.





O sa revin cu un alt articol, detaliat, despre obiectivele turistice din Viena, in mod special despre cuceritorul Palat Schonbrunn si gradinile sale, despre frumusetile din jur si atmosfera de la castel.



Toscana – tur in Florenta, Siena si Lucca

Toscana este extrem de cunoscuta in randul pasionatilor de calatorii fiindca e regiunea-vedeta a Italiei, prezenta in toate brosurile, promo...