marți, 12 septembrie 2017

Pe partiile Strajei

Prima lectie de ski

Si-a logat careva zilele de concediu pentru vacanţa de iarnă sau ȋnca sunteţi ȋn căutare de oferte de călătorii ? Ma gandeam zilele trecute ce variante avem pentru Revelion (stiu, este destul de devreme, insa niciodata nu e PREA devreme pentru o vacanta), si mi-am adus aminte ca am nişte albume cu poze mai vechi, de prin 2012 dintr-o iarnă petrecută la ski,  pe care mi-ar placea sa le rasfoiesc. 
Tin minte că la vremea aceea, eram proaspăt ieşită de pe băncile facultăţii şi am dorit să-mi fac avȃnt ȋn « lumea  bună » şi să mă apuc de schiat, ca majoritatea prietenilor mei care mergeau ȋn fiecare an de Crӑciun sau Revelion pe pȃrtiile negre. 

Chiar si eu alegeam culoarea neagra ȋn micile noastre excursii montane, ȋnsa numai ȋn calitate de « oaie neagră », căci fie rămȃneam singură cu ceaşca de vin fiert, roşu pe terasa cabanelor de pe pȃrtii, fie alegeam cunoscutul lighean sau celofan pentru distracţiile anotimpului rece.

Sӑtulӑ de aromele de scorțișoarӑ, cu caciula și mӑnușile lӑsate pe masӑ și nasul lipit de geamul ce-mi deschidea orizontul cӑtre pȃrtia plinӑ de schiori – care culmea, abia stӑteau ȋn picioare cӑci n-aveau mai multe de 3-4 ani – am decis cӑ e momentul sӑ experimentez și eu viața in viteza, ca o sӑniuțӑ.


Vacanta ne-a fost de 10 zile, intr-o iarna cu nu foarte multa zapada in Bucuresti, dar cu partiile dintre munti, pline de omat.  Am ajuns in Straja, dupa 7 ore de mers cu masina, iar traseul ne-a fost urmatorul : Bucuresti – Pitesti - Rm Valcea – Horezu - Tg Jiu (unde am facut un scurt popas pentru a vedea in Parcul Municipal : Poarta Sarutului, Masa Tacerii si  Coloana Infinitului – asupra lor o sa revin intr-un articol viitor) – Lupeni (Straja).





Auzisem ca partiile din Straja sunt cele mai usoare si chiar recomandate pentru incepatori, asa ca am ales ca varianta de cazare « a mai sus cabana » Platoul Soarelui, situata in mijlocul Muntilor Valcan, chiar langa partia de schi careia ii poarta numele – Platoul Soarelui. Locatia are in imprejurimi (la 200-300 m) cateva magazine, insa este destul de aproape si de centrul orasului Lupeni, la circa 5 minute (parcurse cu masina). O sa va povestesc si despre excursiile pe care le-am facut in aceasta saptamana petrecuta aici la Castelul Corvinilor sau la Rezervatia de Zimbrii, dar mai intai vreau sa impartasesc cu voi entuziasmul primului meu zbor cu schiurile.

Intaiul pas : alegerea monitorului de ski, sӑ fie mai ȋn vȃrstӑ, ca sӑ aibӑ experientӑ și putere (fizicӑ și psihicӑ) sӑ mӑ ȋnvețe secretele plugului, și cel mai important, sӑ nu rȃdӑ de lipsa mea de talent. Am cȃștigat cȃteva kilograme dupa ce am ȋncӑlțat clӑparii și mi-am fixat schiurile și am pornit ȋn aventura vieții mele. Fӑrӑ lipsӑ de modestie spun cӑ nu am prea cӑzut la lecții, ȋnsӑ odatӑ lӑsatӑ nesupravegheatӑ, am avut « privilegiul » de a zbura de pe pȃrtie și de a ateriza ȋn singura groapӑ plinӑ de noroi de la baza pȃrtiei. N-a fost rușinea cӑzӑturii atȃt de mare, cȃt a fost frica de a nu fi murdarit cӑciula albӑ din cap pe care o ȋmprumutasem de la mama, dupӑ multe insistențe.




Si pentru cӑ am scӑpat miraculos, fӑrӑ vȃnӑtai și pete pe cӑciulӑ, dar cu mult noroi pe și ȋn clӑpari, mi-am descoperit pasiunea pentru schiat. Pȃrtia pe care am ȋnvӑțat « salturile de olimpiadӑ » era una pentru ȋncepӑtori, dar pe care nu o pot compara cu cele din afarӑ, pe care recunosc, n-as avea inca destul curaj sa le incerc. 

Ma gandeam ca poate anul asta, daca reusesc sa-mi conving iubitul sa se urce pe schiuri sau placa, ne putem pastra tineri la minus multe grade, afara, pe o partie, unde sa petrecem noaptea dintre ani : la noi, la vecinii noștri bulgari, italieni sau de ce nu, ȋn Elveția sau Austria, daca trecem la nivelul « avansati » … I will let you know…




 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Toscana – tur in Florenta, Siena si Lucca

Toscana este extrem de cunoscuta in randul pasionatilor de calatorii fiindca e regiunea-vedeta a Italiei, prezenta in toate brosurile, promo...