luni, 23 martie 2020

(10) Activitati pe timpul carantinei sau Dragostea in vremea pandemiei


Daca domeniul blogului pana acum l-a reprezentat vacanta, iata ca a venit vremea sa ma adaptez la conditiile “societatii”. Care e noua destinatie unde vom fi cu totii in urmatoarele luni? ACASA.


Cu siguranta, pana acum vi s-a intamplat si voua sa va plangeti ca nu aveti (prea mult) timp liber in cursul saptamanii, dupa serviciu: trezit (deja obosit) la ora 7 + stat inca 1 ora in traficul infernal de dimineata  + ajuns la birou de la 9 pana la 18 + inca 1 ora pe drum pana inapoi, acasa si iata ca s-au facut deja 12 ore de cand sunteti treji. 

Mai raman inca 12h din cele 24. O ora-2 le “pierdem” mancand si facand dus, iar alte 8-10 dormind. Si asta-i timpul, matematic vorbind.

 

Dar ce facem acum cand avem PREA MULT timp liber, pe care nu-l putem petrece decat inauntru?
Mie-mi vin in minte urmatoarele activitati, dar sunt curioasa voi cum va petreceti zilele de carantina?

·       > WFH – cand merge serverul si internetul – lucram cu drag si spor, desi volumul de munca este mult mai redus decat era inainte de aceasta epidemie, devenita peste noapte pandemie. Cand nu merge, cum este cazul acestei minunate zile de luni, trecem la planul B:





·   > Citim – voi cand si ce ati citit ultima oara? Eu am terminat MINDFULNESS URBAN saptamana trecuta si mai aveam de primit de la Bookster “Copilul Invizibil”, insa pentru ca deplasarea catre birou e aproape imposibila, nu voi putea sa ating prea curand aceasta carte. Stiu ca exista variante online sau PDF pentru majoritatea cartilor, insa pentru ca oricum petrec(eam) destul de multe ore cu ochii in lumina albastra a calculatorului/telefonului, evit sa imi obosesc ochii si mai mult citind de pe tableta/laptop sau mobil. Sunt mai de moda veche, imi place sa mangai paginile unei carti si mai ales sa le miros (mai ales cand e cartea noua).






·    > Gatim – orice, la orice ora. Pentru ca in ultimele 2 saptamani am stat mai mult decat de obicei cu nasul in profilele tuturor cunoscutilor si necunoscutilor de pe Instagram, am ramas placut surprinsa sa vad ca foarte multi dintre cei izolati gatesc: de la banalele clatite, pana la painici, pizza, checuri, prajituri sau chiar torturi. Pe de o parte ma bucur, ca mai am de unde sa ma inspir, pe de alta parte, daca o sa continuu sa stau in casa fara sa-mi fac nici cei 5000 pasi (recomandati zilnic) si o sa mananc tot ce gatesc, o sa cresc precum o maia la caldura.









·     > Facem exercitii/sport – n-am fost eu niciodata o iubitoare de sport, dar de prin noiembrie am inceput sa fac cateva exercitii usoare de aerobic, acasa, de cel putin 3 ori pe saptamana. Am inceput treptat de la 20 min si am ajuns sa rezist sa fac pana la o ora de sport. “Mentora” mea a fost Roberta’s Gym (vezi tutoriale pe Youtube), cea mai buna, dupa parerea mea, pentru incepatori. Am trecut usor, usor la trainingurile tinute de Sanela, iar acum suntem la high level si lucram cu Pamela Reif, care te motiveaza doar uitandu-te la cat de bine arata. Eu nu am mai deloc rezistenta fizica, asa ca prefer exercitiile la salteluta pentru abdomen, picioare, brate, decat cele cardio. E funny cand incepi sa te obisnuiesti cu miscarea si te bati cu iubitul pentru un loc in sala (aka dormitorul de sport).


·    
      > Ne uitam la seriale. Pana sa descopar Game of Thrones (spre rusinea mea, abia acum vreo 2-3ani) nu m-am uitat la vreun alt serial pentru ca nu aveam nici rabdarea, nici timpul necesar. Dar de cateva luni m-au prins filmele de pe Netflix si HBO GO. Cele mai bune seriale vazute (in topul preferintelor mele exceptand GOT) sunt Casa de Papel, Prison Break, Britannia si amuzantul Tanar Sheldon. O sa profit din plin de aceasta carantina pentru a vizualiza relaxata noul si mult asteptatul sezon - Casa de Papel ce apare la inceputul lui aprilie. Auziti, dar “Asia Express” se pune ca si serial?



·        > Facem ordine in casa, in dulapurile cu haine, in frigider si mai ales in ganduri. Marie Kondo scrie in cartea “Magia Ordinii” ca exista o metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa, astfel incat sa iti pui si ordine in ganduri. Asadar, cu cat veti aseza mai multe lucruri prin locuinta, cu atat va fi mai curat in creierasul vostru si mai liniste in suflet. Pe mine ma relaxeaza sa ascult muzica (recomand Chill FM pentru o dispozitie zen) in timp ce fac curat prin casa, sterg podelele, geamurile, praful sau ud florile. Asa ca: dezinfectati-va casa si rasfatati-o cu lumanari parfumate si arome discrete. Ah, si pentru ca nu avem voie sa iesim din case, va puteti organiza un colt viu, cu plante verzi, de unde sa va luati oxigenul in momentele mai vulnerabile.



·     >  Meditati – am facut-o de cateva ori, dar recunosc ca pe mine nu m-a patruns “lumina” si nici nu prea am rabdare sa stau cu ochii inchisi 10 minute. Plus ca eu sunt genul overthinking, iar sirul de idei care-mi trec prin cap pe secunda joaca SNAKE de la o ureche la alta. Poate voua va iese cu meditatia, cine stie? Recunosc insa, ca dintre toate etapele pe care le impune meditatia, pe mine ma ajuta sa ma linistesc inspirand/expirand profund, iar vocea naturii folosita de obicei pe fundal ma binedispune, de aceea aleg sunetul ploii sau ciripitul pasarelelor dimineata.


·       > Tineti-va un jurnal cu idei proprii. Desi e mult mai placut sa iti asterni gandurile pe hartie, scrise de mana (in felul acesta, te si descarci de emotiile negative), eu aleg de cele mai multe ori sa scriu, atunci cand simt nevoia, direct pe laptop sau telefon (sau orice altceva am la indemana). Cele mai multe amintiri notate sunt din calatorii, dar am si cateva "capitole" personale cu toate starile traite la momentul respectiv: extaz, bucurie, tristete, dezamagire, povesti de dragoste.





·     >  Investiti in voi! Poate pana acum nu ati indraznit sau nu ati avut timp sa faceti ceva constructiv pentru voi, poate niste cursuri online de invatare sau perfectionare a unei limbi straine, de pictura, de decoratiuni florale. Pentru pasiunea mea, eu am urmat pentru 3 luni niste cursuri de design interior la Atelierele Ilbah. A fost o experienta placuta, am invatat notiuni elementare de amenajarea spatiilor interioare, jocuri de lumini pentru punerea in evidenta a mobilierului, trucuri de ascunderea defectelor peretilor sau marirea vizuala a spatiilor mici. Nu in ultimul rand, am intalnit oameni talentati si amuzanti cu care si acum mai tin legatura pe grupul de WhatsApp, mai ales ca toata iarna ne-am petrecut-o impreuna. Pe aceasta cale, ii si salut, fiindca stiu ca ma citesc !






·      >  Fiti pozitivi! Suntem ceea ce gandim. Cu cat dramatizam mai mult lucrurile, cu atat ne va merge mai prost. Pe masura ce invatam sa facem haz de necaz si sa nu ne mai luam chiar atat de in serios vom avea mai multe rezultate pozitive, iar ceea ce emani - vei primi in schimb. Asa ca iesi din dus, arunca-ti prosopul de pe tine, scutura-ti parul ud in fata oglinzii in timp ce dansezi si canti si ramai optimist, mai ales in situatia de azi.



Multa sanatate tututor si stati acasa !!!

duminică, 15 martie 2020

Welcome to our home !


Cand au trecut 10 luni??? Fiindca de atunci nu am mai scris :O

Nu am ce sa va povestesc din punct de vedere al vacantelor, ca n-am mai plecat pe nicaieri de fix 1 an, fiindca toata vara am fost prinsi cu amenajarea casei si cu alergatura pe la notari si banci, iar in prezent, din cauza virusului COVID19, cu atat mai putin putem vorbi de calatorit.

Profit de ocazia izolarii la domiciliu, sa petrec mai mult timp cu mine, facand lucruri care imi plac cu adevarat : sa citesc, sa ma uit cu orele la seriale pe Netflix, sa scriu sau pur si simplu sa stau degeaba.




Am ales pe aceasta cale sa fac un mic tur al casei noastre BEFORE and AFTER si sa mentionez pe scurt evolutia intregii operatiuni de amenajare.

In ciuda celor spuse de majoritatea oamenilor, cumpararea unei noi locuinte, precum si gestionarea cheltuielilor, alegerea materialelor, a finisajelor si a obiectelor de mobilier, nu au fost deloc stresante, ba chiar noi ne-am bucurat de fiecare etapa si progres facut in casuta mult dorita.

Evident ca nu s-a intamplat totul peste noapte ca la « Visuri la cheie », dar am avut totusi parte de o surpriza placuta cand am descoperit cat de bine a iesit rezultatul final. Pentru cei care adora chestiile DIY, randurile de mai jos le-ar putea fi utile, in caz contrar, textul imi va folosi oricum mie, pe post de jurnal, ce mi-ar placea sa il rasfoiesc peste ani.

Apartamentul, care e situat intr-un complex de blocuri-vilute de 2+M etaje, e dotat cu curte proprie destul de mare si a fost achizitionat la gri, ceea ce inseamna ca ne-a oferit sansa sa ne alegem singuri materialele, culorile, sanitarele, etc. Cam asa arata spatiul la cumparare (in aprilie 2019):







In urmatoarele 2-3 saptamani, au montat gresia, faianta, si parchetul, pe care le-am achizitionat din Dedeman si Parchet Shop. Dezvoltatorii ne-au propus un buget in care sa ne incadram si firmele cu care au ei contracte de colaborare. Am vrut ca locuinta sa aiba un aer chabby-chic, asa ca am ales materiale vintage pe care le-am imbinat cu piese de mobilier moderne, majoritatea albe, din lemn : gresia de pe hol + bucatarie are aspect de pardoseala veche, gresia si faianta din baie le-am ales intr-un gri antichizat si am « spart » monotonia cu un perete din piatra naturala natural beige si nu in cele din urma, parchetul este alb, aparent scorojit, invechit. 






Sa va zic un pont : inainte am stat intr-o garsoniera cu parchet si gresie inchise la culoare, unde orice firicel de praf era vizibil ; daca optati pentru culori deschise, GARANTAT o sa para mult mai curat, mai spatios si mai luminos.


 

Nu am ales nimic din obiectele sanitare standard, de aceea am si depasit bugetul cu destul de mult. Dar deh, Razvan isi dorea cada cu hidromasaj, iar eu intotdeauna am visat la un lavoar alb asezat pe o masuta de lemn vechi (confectionata de mainile mele) sub care pot depozita cosuri cu cosmetice si prosoape rulate, exact cum vedeam pe la SPA-uri.






 Au urmat apoi lavabilul, plintele, pragurile, montarea usilor si a tocurilor (alese – evident - tot albe) si casuta era aproape gata. 

Primele obiecte achizitionate au fost corpurile de iluminat (din Ikea si ELBI) si comanda pentru mobila de bucatarie care a durat 3 saptamani. Am facut-o la un domn, recomandat de un fost coleg de serviciu, de care am fost super incantati, desi am avut ceva emotii fiindca nu ne-a putut oferi o varianta 3D a proiectului inainte de finalizare. Am avut doar un desen grafic pe care eu il schitasem cat am putut de bine, iar dansul a venit sa ia masuratorile (care se iau doar daca sunt finisajele puse si traseele + tevile de apa/gaz trase), sa ne prezinte paletarul de culori, materiale si modele. Noi am dorit ca usile sa fie dintr-un MDF frezat, culoarea portelan, sa aiba cateva spatii de depozitare pentru cosuri (in care, in prezent avem pastile, pungi, prosopele de bucatarie si paine), iar blatul sa fie mai inchis la culoare, dar identic cu masa, de un maro, cu striatii ce imita perfect lemnul. Acesta este rezultatul final.








 

Scaunele de bucatarie sunt albe, in varianta pliabila, de la IKEA – modelul TORJE ; ele pot fi folosite atat in interior, cat si pentru exterior (de aceea am mai cumparat inca 2, dar negre, pentru terasa). Masa este gandita si confectionata de noi : blatul si picioarele cumparate din MamBricolaj si montate de chef Razvan :)




 


Nu o sa insir despre fiecare obiect din casa pretul sau locatia de unde a fost achizitionat, insa principalii nostri « parteneri » au fost : Ikea, Dedeman, Zara Home, Jysk, Jumbo.


Pentru peretele principal din living am ales un tapet caramida- 3D, pentru un efect vizual de spatiu mai mare, dar in acelasi timp sa mai inveselesc putin cromatica monotona din incapere. Cireasa de pe tort clar este semineul de colt (care e si functional) ce da un aer hygge intregii case, alaturi de sfesnicele din lemn si de lumanarile parfumate.






 





Toate celelalte detalii precum draperiile din tesatura naturala, florile in ghiveci, obiectele din lemn si rafie, au fost alese cu gandul la (re)conectarea cu natura si crearea unui spatiu primitor. Culorile sunt neutre sau pastelate, totul pare foarte aerisit si luminos datorita lor si bineinteles a geamurilor/usilor largi.









Dincolo de zidurile casei, sta curtea, careia noi i-am acordat la fel de multa atentie. Desi ne doream o gradina mare, nici in a noastra (care are 106mp) nu e putin de munca : udatul dis-de-dimineata si seara tarziu pe timpul verii, ingrijirea gazonului care necesita intotdeauna seminte noi, ingrasamant pentru tuie, tunderea ierbii…toate necesita timp.






Ca s-o facem mai intima, am imbracat toata partea din fata cu gard din bambus, care are nu numai rol decorativ, dar despre care am citit ulterior ca este si semn de noroc pentru casa, asa cum sustin specialistii in feng-shui, el atragand energii pozitive in locuinta. Ca sa aducem o nota personala curtii, am confectionat 2 bancute din paleti pe care le-am vopsit albe si pana acum au fost atractia gradinii la fiecare petrecere/gratar organizat cu familia sau cu prietenii.












Sunt mandra ca in doar cateva luni (din aprilie si pana in iulie cand ne-am mutat) am reusit sa transformam o casa in ACASA si trebuie sa recunosc ca nu ma simt niciunde mai bine decat aici. 




Pentru viitoare proiecte, DM me 👀



Toscana – tur in Florenta, Siena si Lucca

Toscana este extrem de cunoscuta in randul pasionatilor de calatorii fiindca e regiunea-vedeta a Italiei, prezenta in toate brosurile, promo...