vineri, 30 iulie 2021

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu

In lunga noastra calatorie spre Apuseni (si nu ma refer aici la nr de km, ci la orele petrecute in trafic), am facut un prim popas, de o noapte, intr-unul dintre orasele noastre dragi – Sibiu. Am facut rezervarea pe Booking, la un apartament inchiriat in regim hotelier, situat la 6 minute de mers pe jos de Podul Minciunilor. Cloud Studio se numeste, este situat la etajul 6 si avand un intreg perete din sticla, panorama catre oras este de vis (noi am avut apart 302).


Pentru ca de multe ori am ajuns in Sibiu, dar niciodata la Muzeul Astra, am plecat intr-acolo pe la 16.00 (din centrul Sibiului pana aici sunt vreo 5km), destul de pe fuga fiindca in timpul saptamanii functioneaza pana la h 20, iar noi doream sa vizitam cat mai multe zone din suprafata parcului (sunt peste 10km de alei). Muzeul Civilizației Populare Tradiționale este cel mai mare muzeu in aer liber din Romania și al doilea din Europa, iar costul unui bilet per adult costa 25 RON (copiii si studentii beneficiaza de reducere).






Acesta se afla in Rezervatia Naturala Dumbrava Sibiului si ascunde secrete vechi, de sute de ani, in gospodarii taranesti, sure, ateliere, scoli, bisericute de lemn, mori de vant sau pontoane. Interioarele casutelor s-au pastrat foarte bine, desi majoritatea dintre ele pot fi admirate doar prin micile ferestruici, usile fiind incuiate cu lacat.




Fiecare casa traditionala a fost transportata pe bucati la expozitia din Sibiu, asamblata din nou si asezata la locul ei – caci exista locuinte specifice pentru fiecare zona in parte din Romania. Preferatele noastre au fost asezarile din zona Dobrogei (mai exact, casuta unui fost pescar), in culorii vii (turcoaz, precum marea), cu o curte plina de gaste albe, flori si elemente de décor din plase si noduri pescaresti. In imediata vecinatate gasim lacul, plin de nuferi si lebede - aici am zabovit putin in liniste pe pontonul din lemn, admirand barcutele plutitoare si peisajul cu morile de vant.








Vedeta muzeului este Moara de Vant din Curcani, judetul Constanta, despre care se spune ca este si ultima moara cu panze din Romania, aceasta fiind mutata de la ea de acasa direct la ASTRA, pentru a fi pastrata si admirata in toata splendoarea ei, devenind astfel, pe merit, o veritabila exponata de muzeu.



Mergand mai departe pe potecile de prin padurile racoaroase, observam ca se mai adauga la colectia etnografica si casute din alte zone rurale al neamului romanesc, cu prispa sau pridvor, curti cu cuptoare din lut, livezi imprejmuite de garduri impletite din nuiele, pline cu legume proaspete plantate: ceapa, porumb sau rosii, care imprastie in jur un miros imbietor de iti lasa apa in gura.



In acest Muzeu exista ateliere si sunt organizate mai mereu cursuri cu demonstratii si practici a mestesugurilor efectuate odinioara de tarani (olarit, sculptura, pictura pe lemn, cusut etc). Turistii au la dispozitie si alte posibilitati de agrement: promenade cu trasura cu cai ori inchirierea de biciclete, plimbari pe lac cu barcutele, oferte culinare traditionale la restaurtant ori cherhana si va puteti chiar caza in incinta complexului (Hanul Vestem are 43 de camere, iar preturile care includ si micul dejun sunt extrem de accesibile).


Noua ne-a placut la nebunie plimbarea in tihna prin intregul sat si cred ca si lui i-a placut de noi deoarece cand am ajuns ploua destul de tare, iar dupa primele 5 minute a iesit soarele, pentru tot restul zilei, asa ca am schimbat umbrela cu ochelarii de soare.


Puteti merge rapid intr-un tur virtual al Muzeului Astra, vizionand clipul de mai jos pe care l-am gasit pe Youtube si astept sa imi spuneti: voi in care zona v-ati identificat si in ce tip de casuta traditionala v-ar fi placut sa locuiti?



joi, 29 iulie 2021

Locatii zen cu ciubar - Cosama Village - Sighisoara

Eu, care am copilarit la bunici, la tara, tanjesc deseori dupa acea liniste specifica satului, dupa stratul gros de praf de pe ulita in care imi afundam talpile mici ca sa ma racoresc, dupa diminetile trezite in cantul cocosului sau in mirosul de lut al casei batranesti. De aceea, tind de cele mai multe ori sa caut astfel de locatii pentru concediile in care vreau sa ma deconectez total. Daca inainte eram fidela distractiei (pana la rasaritul soarelui) de la mare, iata ca noua decada cere pace si iubeste apusurile blande.

Suprinzator, am gasit acel trai domol, rural, chiar in inima Sighisoarei, la doar 5-10 minute de centrul istoric, la Cosama Village, situat intr-un gradina cu o suprafata de peste 3000mp, cu numerosi copaci maturi si specii rare care fac parte din padurea ce imbraca Sighisoara si imprejurimile ei. Ca sa ajungi aici trebuie sa urci destul de mult, pe un drum ingust, de piatra (dar practicabil cu orice tip de masina) pana la ultima casa de pe Strada Lunca Postei,19. Proprietatea are o panorama deosebita asupra Cetatii Sighisoara si a caselor localnicilor.



Complexul poate gazdui cupluri si familii cu copii in 5 unitati de cazare, situate in 3 casute din lemn, cu chicineta complet utilata, TV, acces la Wi-fi, baie proprie, prosoape si cosmetice pt dus. 

  • Prima, cea de jos este impartita in 2 camere Magnolia si Pin (care impart acelasi cerdac),
  • Putin mai sus gasim cea de-a doua Casa Fagi (care de asemenea are 2 camere: Fagi1 si Fagi2 si terasa comuna) 
  • Si ultima casuta, cea mai de sus si cea mai mica este Casa-Cuib (Nest). Aceasta confera cea mai mare intimidate deoarece gazduieste numai o camera pentru 2 adulti si prispa proprie. Coincidenta sau nu, numele casutei in care ne-am cazat la Cosama Village se numea la fel ca locatia in care dormisem cu o seara precedenta (Ravens Nest, despre care am scris aici).

interior Casuta Nest

Baie Casuta Nest

Casuta de jos - Magnolia si Fagi mai sus

Casa Fagi



Casa Cuib - ziua

Casa Cuib - seara


Toate cazarile beneficiaza de accesul gratuit pentru 30 min/zi in sauna electrica (care arata ca un adapost de hobbit si are un view superb catre oras), la ciubarul din curte (gratuit daca apa se doreste la temperatura naturala sau contracost 70 RON/2h/zi pentru incalzirea pana la 35grade). Pentru ambele facilitati trebuie sa faceti rezervare la check-in, trecandu-va numele cu creta pe tablita din zona de SPA, mai ales ca pentru incalzirea ciubarului este nevoie de minim 2 ore, pentru ca aceasta se face pe lemne. 

Ce e dragut este ca daca exista mai multi oaspeti care doresc balaceala in ciubarul incalzit, tariful de 70 RON se imparte la nr de camere ce au utilizat ciubarul in ziua respectiva (deci daca va combinati, spre exemplu, cu vecinii de la Magnolia, platiti 35 RON fiecare cupluJ ). 

Sauna

vedere din sauna

zona SPA
rasfat in ciubar

Sauna

Pe langa acestea, va puteti bucura de o mini-biblioteca plina cu carti (asezata in mijlocul curtii) ce asteapta sa fie citite in hamacul colorat, pe bancutele din gradina sau in leaganele agatate de copacii cei mai batrani. Exista si un foisor, dotat cu gratar si toate accesoriile de bucatarie necesare pentru un gratar pe cinste cu familia, ba chiar si jocuri de societate.

mini-biblioteca Cosama


dimineti cu cafea, pisici si liniste

Cosama Village nu asigura pe parsursul sederii si mesele, insa gazdele iti pun la dispozitie din partea casei capsule de cafea (pentru ca exista un espressor, de asemenea si un prajitor de paine, o plita electrica, frigider, ingredient sare/piper, zahar), ceai, 2 sticle de apa, un borcanel cu miere si unul de ducleata. Fiecare oaspete cazat primeste recomandari locale de restaurante cu mancare buna, locatii de vizitat sau nre de taxi pentru plimbari catre oras (daca sunteti mai comozi si nu vreti sa coborati multe scari pana la Cetate). Exista cateva locatii care si livreaza mancare, noi am ales intr-una din zile sa comandam 2 pizza (si am primit inca una gratis) de la Pizzeria Antique (care - btw - a fost foarte gustoasa), dar mai aveam si alte variante precum Concordia sau SanMarco

Desi si eu, si Razvan mai fusesem in Sighisoara in urma cu multi ani, de data asta ni s-a parut diferita, nu ne-o aminteam asa. De aceea, am iesit seara la una dintre terasele din centru, ne-am distrat plimbandu-ne cu tuk-tuk-ul in jurul orasului si ne-am simtit ca in Asia Express (o tura de 20 min costa 20 RON/persoana), am savurat o inghetata cremoasa de la dozator ce avea fix gustul copilariei, am urcat cele 175 de trepte ale Scarii Scolarilor (despre care exista o legenda cum ca baiatul trebuie sa o sarute pe fata pe care o iubeste pe fiecare treapta a scarii si sa-i rosteasca numele fara sa greseasca. Daca reuseste, inseamna ca este baiatul potrivit pentru fata). Razvan nu a facut asta pentru ca nici unul dintre noi nu mai putea sa respire, daramite sa ne mai si pupam J)



Tuk-tuk




Sighisoara e romantica, cu un aer boem datorat casutelor colorate cu obloane, a strazilor inguste, pietruite si a atitudinii domoale ale ardelenilor. Ne-a placut ca ne-a primit frumos, cu temperaturi blande, fara ploi, cu mancare buna si multa liniste obtinuta la Cosama Village.



  *Accesul la Cosama se face incepand cu orele 15, iar camerele se elibereaza inainte   de ora 11. 

  Puteti face rezervarile direct pe site-ul lor, adica aici, alegand casuta preferata. 

  Ne bucuram ca multora din voi v-a placut nespus aceasta locatie, vazuta in stories   pe Instagramul nostru, astfel incat deja sunt 2 cupluri la rand la cazare aici.


Toscana – tur in Florenta, Siena si Lucca

Toscana este extrem de cunoscuta in randul pasionatilor de calatorii fiindca e regiunea-vedeta a Italiei, prezenta in toate brosurile, promo...