vineri, 30 iulie 2021

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu

In lunga noastra calatorie spre Apuseni (si nu ma refer aici la nr de km, ci la orele petrecute in trafic), am facut un prim popas, de o noapte, intr-unul dintre orasele noastre dragi – Sibiu. Am facut rezervarea pe Booking, la un apartament inchiriat in regim hotelier, situat la 6 minute de mers pe jos de Podul Minciunilor. Cloud Studio se numeste, este situat la etajul 6 si avand un intreg perete din sticla, panorama catre oras este de vis (noi am avut apart 302).


Pentru ca de multe ori am ajuns in Sibiu, dar niciodata la Muzeul Astra, am plecat intr-acolo pe la 16.00 (din centrul Sibiului pana aici sunt vreo 5km), destul de pe fuga fiindca in timpul saptamanii functioneaza pana la h 20, iar noi doream sa vizitam cat mai multe zone din suprafata parcului (sunt peste 10km de alei). Muzeul Civilizației Populare Tradiționale este cel mai mare muzeu in aer liber din Romania și al doilea din Europa, iar costul unui bilet per adult costa 25 RON (copiii si studentii beneficiaza de reducere).






Acesta se afla in Rezervatia Naturala Dumbrava Sibiului si ascunde secrete vechi, de sute de ani, in gospodarii taranesti, sure, ateliere, scoli, bisericute de lemn, mori de vant sau pontoane. Interioarele casutelor s-au pastrat foarte bine, desi majoritatea dintre ele pot fi admirate doar prin micile ferestruici, usile fiind incuiate cu lacat.




Fiecare casa traditionala a fost transportata pe bucati la expozitia din Sibiu, asamblata din nou si asezata la locul ei – caci exista locuinte specifice pentru fiecare zona in parte din Romania. Preferatele noastre au fost asezarile din zona Dobrogei (mai exact, casuta unui fost pescar), in culorii vii (turcoaz, precum marea), cu o curte plina de gaste albe, flori si elemente de décor din plase si noduri pescaresti. In imediata vecinatate gasim lacul, plin de nuferi si lebede - aici am zabovit putin in liniste pe pontonul din lemn, admirand barcutele plutitoare si peisajul cu morile de vant.








Vedeta muzeului este Moara de Vant din Curcani, judetul Constanta, despre care se spune ca este si ultima moara cu panze din Romania, aceasta fiind mutata de la ea de acasa direct la ASTRA, pentru a fi pastrata si admirata in toata splendoarea ei, devenind astfel, pe merit, o veritabila exponata de muzeu.



Mergand mai departe pe potecile de prin padurile racoaroase, observam ca se mai adauga la colectia etnografica si casute din alte zone rurale al neamului romanesc, cu prispa sau pridvor, curti cu cuptoare din lut, livezi imprejmuite de garduri impletite din nuiele, pline cu legume proaspete plantate: ceapa, porumb sau rosii, care imprastie in jur un miros imbietor de iti lasa apa in gura.



In acest Muzeu exista ateliere si sunt organizate mai mereu cursuri cu demonstratii si practici a mestesugurilor efectuate odinioara de tarani (olarit, sculptura, pictura pe lemn, cusut etc). Turistii au la dispozitie si alte posibilitati de agrement: promenade cu trasura cu cai ori inchirierea de biciclete, plimbari pe lac cu barcutele, oferte culinare traditionale la restaurtant ori cherhana si va puteti chiar caza in incinta complexului (Hanul Vestem are 43 de camere, iar preturile care includ si micul dejun sunt extrem de accesibile).


Noua ne-a placut la nebunie plimbarea in tihna prin intregul sat si cred ca si lui i-a placut de noi deoarece cand am ajuns ploua destul de tare, iar dupa primele 5 minute a iesit soarele, pentru tot restul zilei, asa ca am schimbat umbrela cu ochelarii de soare.


Puteti merge rapid intr-un tur virtual al Muzeului Astra, vizionand clipul de mai jos pe care l-am gasit pe Youtube si astept sa imi spuneti: voi in care zona v-ati identificat si in ce tip de casuta traditionala v-ar fi placut sa locuiti?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...