sâmbătă, 3 februarie 2024

Ateneul Roman

De cate ori ati trecut pe langa Ateneul Roman si i-ati admirat arhitectura? Eu de zeci de ori, insa niciodata nu m-am gandit cum ar arata in interior si mai ales ca se poate vizita (in afara programului de concerte) pentru doar 10 lei/persoana.

Cladirea e situata pe Calea Victoriei, in Piata George Enescu, chiar in fata uneia dintre cele mai populate stradute centrale ale Bucurestiului, unde gasim si faimoasele localuri Mara Mura sau Caju. Aceasta a fost construita in secolul XIX din banii proveniti dintr-o subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale, iar arhitectura sa imbina stilurile neoclasic & eclectic.

Orarul de vizitare il gasiti aici si nu necesita rezervare in prealabil. Biletul se achizitioneaza direct de la intrare (plata permisa - doar cash), iar accesul in edificiu se face prin lateral, intrarea din Strada Benjamin Franklin. Impreuna cu tichetul, veti primi si o scurta prezentare a sediului Filarmonicii George Enescu.


La parter veti pasi intr-un hol imens din marmura, cu 12 coloane de sustinere a salii de concerte si cateva statui cu chipurile marilor artisti. Tot la parter, in spatele cortinelor se afla si garderoba. 




De jur imprejur, exista 4 scari in spirala ce duc catre primul nivel unde se regasesc 4 balcoane impresionante, birourile si cabinele pentru dirijori si solisti.


La cel de-al doilea nivel se afla sala de concerte, grandioasa, predominata de culoarea rosie & auriu, asemanatoare cu un amfiteatru greco-roman, cu o capacitate de aprox 1000 locuri pentru public, impartite pe mai multe zone (inclusiv locuri la loja). Daca ridicati privirea, cupola inalta de deasupra este frumos decorata cu picturi si detalii aurite. Cu siguranta acustica e excelenta aici (daca a mers cineva la vreun concert in aceasta sala, m-as bucura sa aud pareri).





Pagina oficiala a Ateneului Roman este aceasta, unde puteti gasi detalii suplimentare referitoare la istoria sa, cat si informatii despre orchestra, cor sau calendarul evenimentelor.

Eu zic ca merita sa ii faceti o vizita (mai ales pentru tariful modic de 10 lei) pentru ca nu doar ambalajul e minunat, ci si interiorul. 👀




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...