luni, 5 februarie 2024

Tur ghidat la T.N.B

In decembrie 2023 Teatrul National I.L. Caragiale (TNB) a implinit 151 de ani si cu toate acestea, desi greu de crezut, nu este cel mai vechi teatru din Romania, ci cel din Iasi. Acesta din urma este considerat si unul dintre cele mai frumoase din lume (din top 7). Asa a inceput discursul ghidului nostru in turul facut TNB-ului duminica.



In afara spectacolelor oferite publicului in fiecare dintre cele 7 Sali, aici se organizeaza si tururi ghidate de 1 ora, cu ajutorul carora puteti face cunostinta cu istoria si evolutia teatrului, puteti vedea costumele si decorul folosite, atelierele de croitorie si cizmarie, intr-un cuvant: mai tot ce tine de partea de back-stage. Biletul unui astfel de tur costa 10 lei/persoana si poate fi achizitionat (in avans) online de aici. Grupurile formate pot avea in jur de 20-30 de vizitatori. Va las aici si link-ul catre turul virtual al salilor si holurilor Teatrului National.


Ati fi surprinsi sa aflati ca mai mult de jumatate din suprafata cladirii este ocupata de partea administrative-organizatorice: culisele, camerele tehnice, camerele actorilor, pregatirea scenei etc.

Costurile anuale ale TNB-ului (intretinere, mentenanta, salarii, punere in scena) se ridica la 13 mil. Euro, din care 10 mil sunt subventionati de stat, iar restul de 3 mil din suma incasata pe bilete. Anual sunt cumparate in jur de 250.000 tichete la piesele jucate de actorii angajati/colaboratori ai teatrului, iar tariful se doreste (de catre conducere) a fi mentinut la un maximum de 80 ron, pentru accesibilitatea tuturor. In prezent, actorul George Calin este directorul interimar (din 2022).

In mica excursie sub Palaria lui Caragiale (ati vazut si voi ca forma teatrului este una de palarie, nu?) am vizitat toate cele 3 corpuri, plecand din C (Sala Atelier, Sala Studio), traversand B-ul (Sala Media, Sala Pictura) si ajungand in cel mai spectaculos loc: A. Aici se afla Sala mare care azi se numeste Sala Ion Caramitru si Sala Mica, iar la final am admirat in toata splendoarea Bucurestiul de sus, din Amfiteatru, care e descoperit si unde piesele de teatru se joaca in aer liber intre solstitiul de vara si echinoctiul de toamna (deci iunie-septembrie).






Ghidul ne-a mai invatat ca in functie de tipul de dispunere a publicului fata de scena exista 3 tipuri de Sali: de tip amfiteatru, adica cu scaune ce inconjoara scena din 3 parti, tip coloseum: unde publicul se afla de jur-imprejurul scenei si tip italian, unde spectatorii sunt dispusi in fata scenei.


Din motive de siguranta, decorul si aranjarea scenei nu pot fi schimbate in timpul piesei, de aceea sunt pregatite riguros dinainte, pe cate o parte a scenei, care se muta (invarte/inalta/coboara) la fiecare act. Noi am luat parte la aranjarea Salii Studio, cea mai versatila, cu dotari scenice deosebite, datorita faptului ca are un sistem ce poate transorma in doar 20 minute tipul de sala, prin mecanismele care permit deplasarea scaunelor si a peretilor, oferind spectatorilor o vizibilitate excelenta din orice unghi.


Alte lucruri nestiute din culise sunt camerele artistilor: toate la fel, destul de modeste, mici, dotate doar cu o canapea, oglinzi de make-up, dulap pentru tinutele pregatite de doamnele calcatorese si o baie. Odaile isi schimba locuitorii, numele actorilor de pe placuta de la intrare schimbandu-se de la zi la zi, in functie de piesele ce vor fi jucate.

Inainte sau dupa turul locurilor nevazute in calitate de spectator la piesele de teatru, va puteti opri la Restaurantul de la etajul 3, Aria TNB, unde cafeaua e tare buna, muzica linistitoare si personalul amabil. La plecare, puteti ruga chiar ghidul sa opreasca liftul intai la etajul 3 – uitati-ne pe noi cati am fost in vizita duminica asta!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...