joi, 3 ianuarie 2019

Iasi - Targ de Craciun 2018


La Multi Ani, 2019 !

Anul acesta, pentru mine, toata luna decembrie a fost de vis : am urmarit filme cu povesti cu Mos Craciun si elfi, m-am straduit sa gasesc  cele mai frumoase decoratiuni de Craciun, cadouri pentru cei dragi, retete de cookies si cozonaci. 

Atmosfera de acasa, parca mai frumoasa decat de obicei, a fost completata de zeci de luminite, caldura (in suflet si in casa), miros de portocala, scortisoara si brad, dar si multe colinde. Toata activitatea de iarna mi-am petrecut-o in liniste, Craciunul l-am imbratisat in familie, iar in ultimele zile din an am fugit in cea mai frumoasa regiune a tarii noastre (dupa Transilvania 😀) – Moldova.







A fost prima oara pentru mine cand am vizitat Iasiul si am ramas mega-impresionata, in ciuda cliseelor si glumelor facute pe seama  moldovenilor. Iasiul vazut prin ochii mei ar putea fi caracterizat ca cel mai romantic si boem oras din tara noastra. Surprinzator, desi este un oras foarte mare, nu este deloc ticsit de masini si oameni zgomotosi, iar strazile linistite, pietruite din centru sclipesc de curatenie si parca si oamenii sunt mai calzi si mai zambitori.

 Am petrecut 5 zile aici si singurul nostru regret a fost ca nu am vazut Iasul imbracat in alb (decat in drum spre el, prin Vrancea), pentru ca nici un fulg de nea nu a vrut sa isi faca aparitia. 

Trecand peste nostalgii, in prima zi, dupa un drum cu masina de 5 ore, din Bucuresti, am ajuns exact in centrul orasului, unde am avut parte de cea mai minunata cazare de cand calatorim noi : un apartament de 5*+, gasit pe Booking.com, cu vedere spre Facultatea de Medicina din oras. White Dream Suites – Oasi are niste gazde de nota 20 si intregul apartament este la superlativ : spatios, curatenie impecabila, bucatarie complet mobilata, atentii din partea casei…intr-un cuvant, ne-am simtit ca acasa. Dupa ce m-am saturat de atins si admirat toate hartile, canile-suvenir de prin toate colturile lumii si obiectele de decor din apartament, am despachetat si am pornit catre Palatul Culturii, acolo unde era organizat in acest an si Targul de Craciun. 




Destul de liniste pentru o vineri seara, o mare parte din casutele impodobite cu luminite de la targ erau inchise, dar peste tot se auzeau colinde de Craciun in surdina. Intreg centrul era impodobit in straie de sarbatoare, gazduia un brad urias, in fata caruia Mos Craciun astepta copiii cuminti, asezat in fotoliu, cu o scrisoare in mana. Ce cadru de poveste !

 
























Ne-am plimbat de-a lungul stradutelor goale de oameni, dar pline de viata, toate obiectivele tursistice fiind foarte aproape de noi, intreaga distanta fiind parcursa pe jos, in doar cateva minute. 




 Plus de asta, vremea a fost foarte blanda cu noi si ne-a inrosit numai putin nasurile, iar cand ne zgribuleam, ne incalzeam numaidecat cu un pahar de vin fiert sau ceai din targ. 




De jur imprejurul targului se inaltau in luminile proiectoarelor arhitecturile gotice si moderne ale Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, Catedralei Mitropolitane « Sfanta Cuvioasa  Paraschieva », Catedrala Sfanta Fecioara Maria Regina, Primaria orasului Iasi, Palatul Culturii si Teatrul National Vasile Alecsandri. Ne-am facut timp sa le vizitam pe toate in zilele ce au urmat, si chiar am stat DOAR 10 minute la coada pentru a atinge sfintele moaste din cadrul Bisericii Sf Paraschieva.

Primaria orasului Iasi
Catedrala Romano-Catolica Sf Maria Regina - noaptea
Catedrala Romano-Catolica Sf Maria Regina - interior
Catedrala Romano-Catolica Sf Maria Regina - interior
Catedrala Romano-Catolica Sf Maria Regina -ziua
Teatrul National Vasile Alecsandri
Mitropolia din Iasi - ziua
Catedrala Romano-Catolica Sf Maria Regina - interior
Mitropolia din Iasi - noaptea

Manastirea Sf Trei Ierarhi
Linistea din biserici, cantul corului, caldura din fiece lumanarar, mozaicul si vitraliile colorate, picturile peretilor, bancutele din lemn,  mirosul de mir – toate ne-au readus pacea si linistea in suflet si ne-au incarcat cu bunatate pentru noul an.



Palatului Culturii reprezinta cladirea-simbol a Iasiului si gazduieste 4 muzee : Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul Tehnic si Muzeul de Etnografie. Noi l-am vizitat numai pe cel din urma, deoarece palatul se inchide la orele 17.00 pe timpul iernii, iar ultima intrare se face la ora 16.00. 

Pentru ca ne-a placut designul vintage, ne-am oprit la unul dintre restaurantele din apropiere unde am mancat cel mai bun bors de pui ever. Asadar, Carciuma Veche a fost vinovata de faptul ca am ajuns dupa ora 16.00 la Palatul Culturii si nu am mai avut timp sa vizitam prea multe.



interior Restaurant Carciuma Veche

In interiorul uriasului Palat al Culturii mai gasim,  pe langa muzee si Sala Voievozilor, cu pereti vopsiti in culoarea albastru si decorati cu florile preferate ale reginei Maria : crini imperiali aurii. Deasupra semineului din fundul salii stau portretele celor mai importanti voievozi ai Moldovei, printre care si regele Ferdinand. Cealalta sala – Henri Coanda are detalii din lemn de stejar, multe picturi cu locuri din Iasi, un pian de concert, un podium pe care am si defilat in gluma si pe care se tin concertele in zilele noastre.







Exponatele din Muzeul Etnografic mi-au placut in mod deosebit, pastrand o istorie veche de peste 100 ani, in sali fiind prezentate ocupatiile traditionale de baza : agricultura, viticultura, vanatoarea, cresterea albinelor ; costume populare din diverse zone ale tarii ; interioare de locuinte si mori de vant.





  
La intoarcerea spre casa, pe langa Teatrul Vasile Alecsandri l-am descoperit pe « Petro », o cofetarie in adevarul sens al cuvantului – acea cofetarie veritabila cu prajituri de casa, masute albe  si scaune unde poti savura bunatatile locale. Ne-am decis greu asupra sortimentelor de dulce, timp in care am fotografiat ferestrele, bradul, torturile. Am decis in cele din urma ca un mousse cu capsuni si o felie de tort de ciocolata sunt alegerile perfecte.





Un alt loc preferat de mine din Iasi a fost o vitrina. Aceea a croitoriei de flori « Darlington » - aici gaseai tot soiul de decoratiuni luminoase pentru Craciun, dar chiar si daca nu cumparai, era o placere sa ii treci pragul. Spuneti si voi daca nu pare rupta din basm ?! Eu pur si simplu m-am indragostit.




Am incercat sa sintetizez cat am putut, insa tin sa va anunt ca asta este doar prima parte de povestire din Iasi. O sa revin cat de curand cu alte materiale despre celelalte zone ale orasului, caci Iasul are 7 trasee tematice : eu tocmai v-am prezentat Traseul Unirii si o parte din Traseul Pelerinului.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cinque Terre 2024

E aproape ora 20, m-am imbracat deja in pijama (fiindca mi-am petrecut cateva ore bune in trafic azi spre si dinspre birou), asa ca vreau sa...