miercuri, 6 februarie 2019

Locuri cozy si nestiute din Bucuresti


Hello there! A fost atat de frumos weekendul care a trecut incat am simtit ca soarele a sarit peste luna februarie, direct in martie. Parcurile au fost pline, la fel si terasele si aleile. Sunt convinsta ca intreaga tara s-a bucurat de temperaturile blande, mai putin bucurestenii care desi  voiau o gura de aer primavaratic, stiau ca imbulzeala de prin oras n-avea sa le aduca relaxarea, ci mai degraba mai multi nervi. De aceea sunt eu aici : sa va dau cele mai bune « tips and tricks » de a va petrece timpul liber, intr-un mod placut chiar si intr-un oras hiperaglomerat.


Primul sfat : lasati masinile in parcare si explorati Bucurestiul la pas! Miscarea e foarte sanatoasa, descoperiti locuri noi, ascunse si astfel se bucura si masinile dvs de putin repaos dupa traficul din timpul saptamanii, dupa atatea porniri si opriri la semafoare, claxoane si motoare incinse. Traseul meu preferat din capitala este Centru Vechi- Universitate- Romana- calea Victoriei si intotdeuna aleg stradutele cele mai inguste, cu case si gradini vechi, in detrimentul bulevardelor principale.




In weekend-urile cand nu mergem acasa, pe la parinti si bunici si nici in vreo mini-vacanta, alegem locatii dragute din Bucuresti (de preferat in natura) si nu (inca) atat de populare in ochii curiosilor. Am sa va dau si voua cateva hint-uri, daca vreodata sunteti in pana de idei :

1. Stiati ca in imediata vecinatate a strazii Smardan din Centrul Vechi al capitalei exista cea mai veche biserica ortodoxa, construita putin dupa 1700 ? Se numeste  Biserica Stavropoleos  si e situata pe strada cu acelasi nume, chiar in spatele Muzeului National de Istorie. Este micuta si are o curte superba, cu arcade acoperite de iedera. Trecand dincolo de usile imparatesti, in interior gasim icoane originale, pe fond de aur, picturi vechi si iconostase sculptate artistic, in lemn. 



De asemenea in biserica, se pastreaza scaunul original al domnitorului Nicolae Mavrocordat, impreuna cu stemele Tarii Romanesti si ale Moldovei. Exteriorul are elemente specifice stilului brancovenesc : ferestre inalte, cu motive florale. Atmosfera este extrem de calduroasa si primitoare, cu foarte putini vizitatori (noi am mers intr-o duminica dupa amiaza), cu un miros placut de mir si tamaie. Am profitat de linistea asurzitoare, sparta doar de podeaua ce scartaia sub talpile pantofilor nostri.







Pentru ca vantul adia un aer caldut, ne-am tras sufletele si in gradina, asezati pe o bancuta din lemn, admirand elementele de arhitectura bisericesti,  pietrele funerare de la bisericile demolate in centrul vechi, clopotul mare expus ca si obiect de decor, masutele din piatra si perdelele din natura vie.









2. O alta locatie, destul de celebra, in care poti petrece timp de calitate, chiar si singur, este Carturesti Carusel,  care pe langa ca arata foarte bine, miroase si fantastic datorita cartilor noi din rafturi ; aici se imbina conceptul de librarie, cu bistro, cu vanzarea de obiecte traditionale, jocuri de societate si PC, viniluri, suveniruri etc. Desi locatia este foarte mare si destul de aglomerata, datorita colturilor special amenajate unde poti savura o carte buna, alaturi de un ceai cald, este o atmosfera cozy.









Noi am petrecut mai bine de o ora inauntru, pentru ca am fost fascinati de toate inventiile in materie de accesorii, de mesajele agendelor de buzunar, de varietatea de jocuri noi aparute pentru dezvoltarea personala, dar si de continutul cartilor. Preturile sunt un pic cam piperate, insa daca vrei sa oferi un cadou original unei perosane de suflet, recomand cu toata inima Carturestiul fiindca are o varietate larga de « de toate » si toate « altfel ».








3. Din intamplare (sau din fericire) am dat peste un parc mic, cochet si putin cunoscut - Parcul Ion C. Bratianu, undeva prin zona Pietei Romane. Tot intr-o duminica, tot intr-una din zilele cand am luat Bucurestiul la picior, cu aparatul de fotografiat in mana. Cu siguranta, peisajul atinge superlativul vara, cand totul e verde si inflorit, insa chiar si intr-un anotimp mai rece, casa veche si parculetul par rupte dintr-un decor de epoca, reprezentand un adevarat loc de odihna. Aici timpul parca sta in loc si isi asteapta vizitatorii, in ciuda miilor de picioare grabite ce trec pe langa el sau a fetelor cazute, cu privirea in telefoane. 




Tot frumosul se ascunde in spatele grandioasei statui a lui Bratianu, pastrandu-si astfel intimitatea. Actualul parc reprezinta fosta gradina a casei lui Ion Bratianu, fiind « decorat » ulterior cu bancute unde batranii isi pot citi gazeta dimineata, la umbra copacilor sau tinerii isi pot impartasi saruturi, in amurg, plimbandu-se pe aleea centrala. Desi mare parte din cladire se afla intr-un avansat grad de degradare, prin vechimea si frumusetea  sa constituie un monument istoric.




Pe langa aceste 3 locatii care au puterea de a te fermeca si purta intr-o alta dimensiune, fie ea in trecut (valabil pentru punctele 1 si 3) sau viitor (daca vorbim de Carturesti si cartile sale ce iti lasa imaginatia sa zboare), as adauga vitrinele micilor magazine, ale teraselor, bistro-urilor sau cofetariilor pentru ca, da, trebuie sa recunoastem ca avem nevoie si de factori care sa ne aduca inapoi, in prezent si sa ne bucure prin frumusetea lor. Eu le prefer nu pe acelea moderne si luxoase, ci pe cele de mici dimensiuni,  foarte colorate, extrem de cochete sau in stil retro.










Va las cateva exemple ! Care sunt favoritele voastre?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Toscana – tur in Florenta, Siena si Lucca

Toscana este extrem de cunoscuta in randul pasionatilor de calatorii fiindca e regiunea-vedeta a Italiei, prezenta in toate brosurile, promo...