luni, 17 iunie 2024

Lacul Balaton

La numai o ora si 30 minute de Budapesta se afla Balatonfured, un oras balnear cu iesire la cel mai mare lac din Europa Centrala, Lacul Balaton. Este considerat Marea Ungariei, are zeci de plaje, sute de ambarcatiuni plutitoare si gazduieste o fauna variata. De jur imprejurul sau, turistii pot face tururi cu bicicleta ori masina, pentru a admira lanurile intinse de lavanda (cea mai renumita zona mov fiind regiunea Tihany, la mai putin de 10km de Balatonfured), pesterile (cea cu lac subteran de la Tapolca sau Loczy cave) si castelele.



Daca alegeti varianta de mers pe jos de-a lungul lacului, bifati Promenada Tagore si Parcul Memorial Tree. Numele acestor 2 atractii turistice provin de la numele unui poet indian, Tagore care la inceputul secolului XX s-a retras la un sanatoriu din Balatonfured pentru insanatosire. Pentru a comemora recuperarea sa, acesta a plantat un copac, iar exemplul rau a fost rapid urmat de mai multi politicieni si celebritati, astfel luand nastere parcul. 






Aici domneste linistea, sub un miros imbietor de flori de tei, iar in apropierea lacului se aude doar macanitul ratelor ce plutesc usor si clinchetul unditelor cand ies triumfatoare din apa. Coroanele copacilor verzi, arcadele pline cu flori colorate si bancutele amplasate pe fiecare alee dau un farmec aparte acestui loc. Portul, aflat la cativa pasi de parc, este plin de barci si iahturi, pe care turistii le pot inchiria pentru plimbari in larg.




Noi am ales sa ne cazam chiar langa parcul Memorial Tree, deoarece in zona sunt multe SPA-uri, la Hotelul Vinifera Wine and SPA si asa cum ii sugereaza si numele, este o locatie cu podgorii proprii, de aceea au inclus in pretul cazarii si sesiuni de degustari de vin, cu arome pe toate gusturile. 





Locatia are 5* si si le merita pe deplin pe toate datorita calitatii serviciilor : curatenie imaculata, camere generoase, piscine interioare si exterioare, mancare a la chef, personal, facilitati (precum sala de fitness, solar, salina, bai cu gheata, saune umede si uscate).




Momentul nostru preferat din zi era dimineata, cand coboram la micul dejun, printre primii, in jurul orei 7.45 (Ungaria e cu o ora inaintea Romaniei, deci la noi ar fi fost tarziu la aproape 9) si savuram prima gura de cafea pe terasa, in liniste, mangaiati de razele soarelui.


De la cazare, la aproximativ 5 minute de mers cu masina, am vizitat Pestera Loczy, care a fost descoperita in 1882 si care are 150m lungime si 20m adancime. Aceasta poarta numele geologului Lajos Loczy. Poate fi vizitata in 15 minute, ofera privelisti cu formatiuni calcaroase, suprapuse in straturi si are o temperatura de sub 13 grade celsius. 




La intrarea in pestera exista paturici pe care le puteti imprumuta pe parcursul turului daca nu sunteti imbracati adecvat. Pretul unui bilet este de 1800 forinti (echivalentul a 23 lei). Exista o doamna- ghid local, care din pacate nu vorbeste lb engleza, insa daca nu cunoasteti limba lor, veti primi o mini boxa, de forma unui walkie-talkie cu o surta prezentare audio, in engleza, a pesterii.

La 60km de Budapesta (sau 75km de Balatonfured), in Székesfehérvár, se afla  Castelul Bory,  simbolul iubirii eterne dintre arhitectul sau, Jeno Bory si sotia sa. Sculpturile din curte sunt facute de insusi Jeno, iar multe din tablourile expuse in interior sunt pictate de consoarta lui. Locatia se poate vizita zilnic, incepand cu ora 9-17, iar pretul unui bilet este de 3000 forinti (aprox 38 lei). Constructia a fost inceputa in secolul XX, are 30m inaltime, 7 turnuri, 30 camere, o scara circulara interioara cu model, zeci de coloane si arcade si o gradina in trepte.




Gasisem pe internet un set de imagini cu acest castel si l-am asemuit imediat cu cel din Bridgerton, de aceea nu puteam merg in vizita in pantaloni scurti sau salopeta intr-o astfel de locatie, pentru ca nu m-as fi incadrat in peisaj, asa ca am ales o rochita de printesa ca sa ma pot transpune inapoi in timp. 






Atat gradina exterioara, cat si cea interioara sunt superbe, ingrjite, pline de flori si sculpturi si sunt pusa in valoare de coloanele si turnurile inalte cu acoperis rosu. Aproape ca ne-am ratacit la palat, printre atatea intrari/iesiri, poduri si arcade. Am urcat pe scara interioara circulara din beton, cu o arhitectura superba si asa am reusit sa ajungem in cel mai inalt punct din Bory pentru o privelise ce iti taie rasuflarea.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...