duminică, 29 septembrie 2024

Liguria - Portofino & Santa Margherita

Desertul vacantei noastre in Italia a fost fara doar si poate Portofino. Amandoi l-am votat ca fiind cel mai luxos, fabulos, cochet si frumos din toate cele 12 orase vazute, unde am batut si recordul de 90km strabatuti pe jos, la vanatoare de peisaje divine. Celelalte candidatele pentru top au fost Pisa, Lastra a Signa, Florenta, Lucca, Siena, La Spezia, Manarola, Riomaggiore, Vernazza, Monterosso si Corniglia.

Ultima parte a concediului am petrecut-o in La Spezia, unde am inchiriat un apartament complet mobilat (si cu chicineta, cum ne place noua si cu balcon romantic a la Romeo&Julieta cu view in centrul vechi). Las link cu locatia Blue House, poate ii foloseste cuiva, fiindca noi am avut ceva batai de cap cu gasirea unei cazari dragute, cu scor mare, in La Spezia, fiindca nu voiam acele camere reci, fara personalitate, fara covoare si un pat din fier, cu picioare, cum erau majoritatea de pe Booking.com.



Am ales La Spezia pentru ca si ea are un port fabulos si in plus, este aproape de toate zonele de interes, inclusiv de satucele de pescari Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza  si Monterosso al Mare ce fac parte din Cinque Terre (aprox 15-20 minute cu trenul). 


Ca sa ajungi in Portofino, poti lua trenul din statia La Spezia Centrale pana in Santa Margherita, aproximativ 1h (costul unui bilet per adult/sens e intre 8 si 12 euro) apoi busul 782 inca 10-15 minute (biletul se poate achizitiona de la magazinul de tigari din gara St Margherita, pentru 5 euro/adult/1way) ce are statia fix in dreapta garii.

Traseul cu autobuzul se face pe Riviera Italiana, iar privelistea e superba. Ca si tips: urcati si ramaneti pe partea stanga a autobuzului (pe sensul Santa Margherita - Portofino) pentru a putea admira in voie turcoazul apei, iahturile si vasele de croaziera. Bus-ul circula la fiecare 30 minute si este foarte aglomerat, asa ca e de preferat sa consultati orarul afisat in statie pentru a fi printre primii pasageri care urca.


SANTA MARGHERITA

Inainte de a vizita Portofino, am facut un prim popas in Santa Margherita, un alt oras pitoresc care fura inimi, cu iesire la Marea Mediterana. Faleza te striga sa faci plimbari romantice, de mana cu partenerul, cu o inghetata in mana sau o cafea buna. 





Noi am savurat pe o bancuta din port un croissant cu fistic si niste pizza luate dintr-un bistro, apoi am luat-o la pas pe sub palmierii inalti si am continuat sa urcam pana la Castelul di Santa Margherita Ligure si Bisericia San Giacomo di Corte.






Vedeta orasului ramane insa Vila Durazzo, considerata una dintre cele mai romantice locatii din Italia (conform articolul de aici), alaturi de Nessun Dorma din 5Terre, Grota lui Byron din Portovenere, IsolaBella din Sicilia-Taormina, Matera, etc.




Vila Durazzo, construita in secolul XVII si transformata in prezent in muzeu, se afla cocotata pe dealul cel mai inalt al orasului St Margherita, de unde ofera o vedere spectaculoasa catre infinitul apei. Aceasta poate fi vizitata la interior, insa exteriorul este pur si simplu paradis: gandita in stil englezesc, gradina abunda de tufisuri tunse la dunga, palmieri si lamai, statui, balcoane de piatra si bancute, cu un bazin cu apa, plin cu broaste testoase. Este un mic parc Guell, dar atat de linistit si curat…




PORTOFINO

Are o suprafata de doar 3km², insa ramane cea mai renumita localitate din Liguria. Portofino reuseste sa imbine 2 lumi: vechiul sat-port pescaresc, cu salupe uzate, cu un nou orasel luxos, cu iahturi, ce nu de putine ori a gazduit celebritati de la Hollywood.




A doua jumatate de zi am petrecut-o aici – am mers pe stradutele-i inguste cu nasurile pe sus pentru a nu pierde niciun detaliu al vilelor colorate, teraselor pline sau al magazinelor de brand. Atmosfera din acest satuc din Golful  del Tigullio este definita de rafinament si eleganta, cu oameni de calitate. Desi mai aglomerat decat sora sa, St Margherita, Portofino nu te oboseste, nu te enerveaza ca are toate mesele restaurantelor pline la orele pranzului cand ti-e foame, iar oamenii parca nu fac atata galagie.  Ba chiar lozinca Dolce far niente s-ar aplica in intregime daca ti-ai bea cafeaua in liniste in port, pe marginea apei, sub razele blande ale soarelui, langa omul drag.




Portofino nu are o lista lunga de obiective turistice pentru ca el in sine este o bijuterie si are o unicitate aparte. Sunt o atractie pana si vitrinele magazinelor, fie cele cu nume celebre de designeri, fie cele locale, caracterizate de imprimeurile cu lamai. Singura piata este Piazzeta di Portofino, se afla fix in centrul statiunii (unde circulatia masinilor este interzisa), are mici dimeniuni, dar o gramada de magazine, restaurante si baruri.




Alt deliciu al sau este Castelul Brown, o fortareata straveche, situata in varful golfului, care trebuie pus pe lista de vizitat pentru ca o data ce iesi pe balconul lui, ti se taie rasuflarea (nu de la atatea trepte urcate) datorita celei mai fascinante panorame asupra intregului oras, case, ape limpezi, chiparosi, maslini si drumuri serpuite. Intrarea la castel costa 5euro/persoana si necesita incaltaminte comoda pentru ca se urca destul de mult, mai ales ca in preajma cetatii este infiintat si un parc cu multe poteci pietruite.









Eu am ramas muta pret de cateva minute, cand am scos capul pe fereastra de la utimul etaj. Abia atunci am inteles sensul melodiei I found my love in Portofino
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Liguria - Portofino & Santa Margherita

Desertul vacantei noastre in Italia a fost fara doar si poate Portofino. Amandoi l-am votat ca fiind cel mai luxos, fabulos, cochet si frumo...