miercuri, 2 august 2017

Taormina


Bine v-am regasit ! Astazi vreau sa calatorim si in afara Romaniei, de aceea o sa va povestesc despre unul dintre cele mai frumoase concedii ale mele din ultimii 3 ani. Este vorba despre varful cizmei, mai precis de cea mai mare insula a Mediteranei: Insula Sicilia. Scriitorul german Johann Goethe, sustinea urmatorul lucru:

„Sa vezi Italia fara sa vezi Sicilia este ca si cum nu ai fi vazut Italia deloc, pentru ca Sicilia este cheia intregii tari”

Recomandarea mea atat pentru iubitorii de plaje, cat si pentru cei ce adora cultura si arta, este orasul Taormina, extrem de popular in randul turistilor. Desi exista mituri care spun ca aceasta parte a Italiei este destul de periculoasa, ei bine, nu este deloc asa. Traditiile mafiote italiene nu au nimic de-a face cu orasul din zilele noastre. Si nu spun asta doar pentru a respecta legea tacerii, cunoscuta sub denumirea de “omerta”, care suna asa: „Chi tace campa” (Cine tace traieste).


Daca veti ajunge in Taormina, va veti indragosti, fara indoiala, de peisajele pitoresti minunate cu flori ciclam, ape albastre-azurii si plaje largi, arhi-populate de localnici si vizitatori. Orasul este situat deasupra marii si este impartit in doua parti: orasul propriu-zis ce se intinde de-a lungul coastei Marii Mediterane si orasul vechi, situat in susul statiunii, bogat in istorie si traditie.




Eu si prietena mea cu care am calatorit am ales ca si varianta de cazare un B&B, chiar in centrul orasului vechi, iar imaginea ce o vedeam prima data dimineata era de vis. Singurul dezavantaj daca optati pentru o astfel de locuinta in buricul targului va fi galagia de pe strazi, caci stim cu toti, italienii sunt destul de vorbareti. Vestea buna este ca in jurul orelor 1-2 toate cluburile se inchid si se asterne linistea asupra intregului oras, turistii alegand sa bea un cocktail la una din zecile de terase, ascultand muzica in surdina.

Indiferent in ce parte a localitatii veti alege sa stati, va puteti deplasa facil din partea de jos in sus (si viceversa) cu funicularul care soseste la fiecare 15 minute si circula pana la orele 1:00 AM. Distanta dintre cele doua parti ale orasului, poate fi parcursa in 5 minute cu aceasta telegondola.

 
Ca si atractii turistice, orasul in sine este un punct de interes: pe langa terasele minunate ce se intind de-a lungul stradutelor inguste, pietruite, cu apartamente cu balcoane pline de flori colorate, nu ratati Teatro Greco, ce-si intinde ruine intr-un minunat coloseum si abunda in istorie – intrarea este in jur de 10 euro pentru persoanele ce au peste 25 ani si cu cativa euro mai putin pentru celelalte persoane sub aceasta varsta, in baza actului de identitate.

Exista in Taormina plaje cu pietre, precum plaja Mazzaro sau cea din Isolla Bella, sau plaje cu nisip din zona Giardini-Naxos. Noi am ales sa ne bronzam pe cea de-a doua plaja - Isolla Bella, care era si cea mai apropiata de centrul vechi - la o distanta de circa 10-15 minute de mers pe jos. Apa aici este foarte limpede, calda si pe o suprafata destul de mare este de mica adancime. Daca alegeti sa faceti plaja aici, inarmati-va cu rabdare, caci este foarte aglomerata, sezlongurile sunt intr-un numar mic, iar majoritatea persoanelor isi aduc scaune sau saltelute pentru a evita contactul cu pietrele.





Pentru iubitorii de natura recomand Giardini Comunale si Giardini Naxos – rezervatii naturale ce gazduiesc niste peisaje absolut fermecatoare. Odata ajunsi in Sicilia, nu ratati ocazia sa urcati pe vulcanul Etna – vedeta statului. Excursia pana acolo se poate face fie cu trenu,l ce face inconjurul muntelui in circa 4 ore, fie cu autobuzul, care este ceva mai rapid. Puteti ajunge la 2000 metri sau chiar pana in varf, la peste 3000 metri. In ambele cazuri, pana la destinatie veti strabate mai multe orasele cochete, Gola Alcantara, cu cascadele si gradina-i botanica si vestitele vinarii siciliene. Cu siguranța singurul lucru de care veti avea nevoie va fi o camera de fotografiat, caci veti avea parte de privelisti minunate si, surprinzator, de multa vegetatie si soluri extrem de fertile datorate lavei groase a vulcanului.




Taormina vi se va intipari adanc in minte si in suflet, in doar cateva ore petrecute aici. Dupa aceasta vacanta marturisesc ca am castigat inca un strat de bronz, multe amintiri si fotografii frumoase, cativa noi prieteni… dar si cateva kg in plus. Specialitatile lor culinare sunt absolut delicioase, iar daca nici voi nu va puteti abtine de la dulciuri, va sfatuiesc sa incercati ca si desert urmatoarele delicatse italiene :  cannollo,  briosele cu inghetata si granita.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...