sâmbătă, 5 august 2017

Satele Magura si Pestera

Vara pe ulita satelor Magura si Pestera

 

Daca va mai amintiti, inca din primul articol de pe blog pusesem pe lista mea de “must see” satele Magura si Pestera. Ei bine, weekendul acesta a fost primul care ne-a permis sa le vizitam, dat fiind ca vremea din ultimul timp a fost destul de ploioasa, cu un aer britanic. Am facut bagajele pe graba caci vineri am avut program normal de lucru, ca tot romanu’ si dupa ore 17.00 ne-am pornit la drum catre noua noastra escapada. Ca si varianta de cazare am ales din multitudinea de oferte de pe Booking.com pensiunea - Alpine Escape Studios, cocotata aproape de cer, intre Muntii Piatra Craiului si Bucegi. Pensiunea are 6 camere, foisor, gratar, locuri de parcare, o curte imensa cu caini si pisici. I-as acorda nota 20, la fel si tinerilor proprietari Vlad si Cristina. Alpine Escape Studios ofera clientilor numai cazare si posibilitate de self-catering, iar toate camerele au chicineta complet utilata.



vedere din camera noastra

Alpine Escape Studios

drumul prin padure
Pentru cei ce aleg sa-si petreaca vacanta in Satul Magura, ii sfatuiesc sa-si faca cumparaturile de acasa sau de la  cel mai apropiat magazin din zona, LIDL din Zarnesti. Exista si posibilitatea sa cumparati din sat lapte, branza sau oua, insa cam atat, aici neexistand niciun butic cu alimente.
Cele mai apropiate restaurante sau magazine se afla la 5 km distanta, in Moeciu sau la 8 km - in Zarnesti. Pentru a ajunge in Satul Magura exista 2 posibilitati: venind dinspre Moeciu, aceasta ruta fiind recomandata mai mult posesorilor masinilor 4X4. A doua optiune este cea venind dinspre Zarnesti, varianta pe care am si ales-o la recomandarea proprietarului, din cauza ploii de vineri. Nu am folosit Waze caci a fost usor de ajuns: am setat pe Google Maps mai intai orasul Zarnesti, apoi direct numele unitatii de cazare.
Daca scrieti pe aplicatie direct Magura, drumul calculat de GPS va fi automat cel mai scurt, prin Moeciu, care este insa foarte prost. In tot orasul Zarnesti exista indicatoare catre Satul Magura.  Odata iesiti de aici, veti merge circa 3-4 km prin padure, pe drum de tara, care este insa foarte accesibil, existand si pietris ce va ajuta sa urcati. De-a lungul drumului prin padure, nu veti avea semnal la telefon, asa ca va sfatuiesc sa va asigurati dinainte ca harta catre destinatie este actualizata complet. Veti vedea primele case, semn ca ati ajuns unde trebuie.


Sat Magura

Vineri am ajuns destul de tarziu, in jurul orelor 21 cand si ploua, iar peisajele superbe s-au ascuns de noi in umbra noptii. Ne-am familiarizat doar cu proprietarul si cu camera (imensa), am facut un dus si am adomit pe nesimtite.

Sambata dimineata, soarele ne-a intampinat cu primele raze. Pozitia patului era strategic amplasata: cu vedere in balconul cu ferestre largi catre Muntii Piatra Craiului.


Ora 9.00 ni s-a parut prea tarzie ca sa mai dormim dupa ce primul impact dimineata au fost muntii ce se inaltau fuduli catre vazduh si care ne-au taiat rasuflarea cu frumusetea lor. Ne-am grabit sa luam micul dejun , in stil rustic, cum cerea si peisajul si sa iesim sa ne plimbam; sa exploram, sa ne satisfacem curiozitatile si sa facem poze. Vremea aici a fost cam capricioasa cu noi si pot spune ca am asistat la 4 anotimpuri intr-o singura zi. Spun asta pentru ca dupa doar jumatate de ora norii aveau sa imbratiseze muntii, iar ceata intregul verde din jur. Ne-am resemnat si cu ploaia ce a urmat, insa la fel de rapid cum a venit, a si plecat. Soarele isi face prezenta din nou, moment in care iesim din cabana si pornim spre prima poteca din cale.
Cu cat inaintam mai mult pe drumul ingust, cu atat inimile noastre deveneau mai pline si ochii mai incantati de peisajele pitoresti. Motivul pentru care tineam mortis sa ajungem si noi aici a fost pentru ca vazusem cateva poze cu imagini superbe ale locului, insa credeti-ma, nici nu se compara cu frumusetea naturii. Am incercat sa imortalizez cat am putut de bine minunatiile magurene, insa v-as recomanda cu toata increderea sa veniti aici cel putin o data in viata.



 
Plimbandu-ne pe potecile verzi, pline de secrete ne auzeam pana si bataile inimii si respiratia, rasunand in linistea deplina; doar ciripitul pasarilor, al greierilor, mugetul vacilor sau un latrat slab de caine o perturbau. Mirosul de tara, de paie, de liliac inflorit vin sa amplifice starea de bine ce ti-o poate crea peisajul.

Ne-am intors la orele amiezei, pentru pranz, pastrand traditia locului, facand un gratar in curte. Norii parca ne-au asteptat sa ne intoarcem pentru a se putea descarca, de data asta cu grindina si cu cateva grade in minus. Ne-am adapostit in foisor, unde am si mancat, iar ploaia si gheata au facut pact cu soarele, acesta din urma cuprinzandu-ne din nou cu razele sale si cu buna dispozitie.


Acesta a fost momentul renuntarii la hanorace si inlocuirea cu tricouri albe si ochelari de soare. I-am multumit inca o data marelui galben si am plecat pentru a doua oara in cautare de momente de neuitat. Norocul nostru a fost ca bateriile telefoanelor au tinut cu noi, caci intreaga natura ne-a oferit peisaje de poveste si parca nu ne mai saturam de fotografiat totul: vacile ce pasteau, rasfatul pisicilor, gardurile si casele vechi, florile copacilor, gazele din iarba. Ba mai mult, bateriile noastre au fost epuizate de caldura, nu cele ale mobilelor si am decis sa ne reintoarcem la casuta noastra de weekend.


Dus, analizat fotografii in fata laptopului, laude aduse la adresa locului si inca o data ploaie. Am ales asadar sa ramanem in cabana, la caldura si adapost pana la sfarsitul zilei.



Sat Pestera

 Dis-de-dimineata ne-am impachetat lucrusoarele, am luat micul-dejul (with a view) pe terasa camerei si am plecat din Magura pentru o noua experienta : Sat Pestera. Pentru ca pe jos, de data aceasta a fost uscat si vremea ne-a permis, am ales sa ajungem in Pestera pe drumul catre Moeciu. Este acceptabil de parcurs daca veti cobori (cum a fost cazul nostru venind dinspre Magura), insa destul de greu de urcat daca nu aveti Jeep, asa cum v-am mentionat mai devreme.

 
Pe traseul de circa 4km privelistile va vor lasa fara cuvinte inca o data. 

Avantajul ce il ofera satul Pestera, spre deosebire de Magura, este soseaua, care este asfaltata si unde rotile masinii pot "rasufla usurate". Acest sat vecin este situat la peste 1000 metri altitudine, mai modern decat primul, aici exista magazine alimentare si e ceva mai aglomerat. Peisajele sunt la fel de verzi si pitoresti, dar nu la fel de virgine ca cele din Magura. Noi nu am petrecut foarte mult timp aici, am admirat natura numai din masina , dar am decis sa si coboram pentru cateva fotografii si amintiri frumoase. Desi pe marginea drumului nu exista din pacate refugii unde poti parca, ne-am facut loc pe langa pensiuni si am reusit sa stationam 5-10 minute colo, alte 5 dincolo.






Pestera mi s-a parut mult mai mare si cu mai multe case/pensiuni decat  Magura, insa view-ul de aici m-a dus cu gandul mai mult la Moeciu.

 Daca m-as intoarce in zona si ar trebui sa aleg unul din aceste 2 sate pitoresti, as alege tot Magura pentru ca mi s-a parut mai intim si mai linistitor. 

Pentru o vacanta cu gasca de prieteni poate as alege Pestera, caci drumul e mai lin, mai usor de parcurs si exista o gama mai larga de variante de unitati de cazare, dar pentru un trip in 2, fara indoiala mai romantica ramane Magura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...