sâmbătă, 5 august 2017

Muntenegru

Calator in Muntenegu


La jumatatea lunii august a anului trecut eram intr-o alta vacanta, in Muntenegru, alaturi de cele mai bune prietene. Am optat pentru varianta rapida de a ajunge in aceasta destinatie – avionul- desi multi turisti aleg sa plece cu masina personala pentru a admira peisajele de pe traseu. Daca veti alege ca mijloc de transport pentru aceasta vacanta masina, atentie la drum, caci soselele sunt destul de inguste si pline de serpentine, iar distanta din Bucuresti pana in Muntenegru (orasul Budva) poate fi parcursa in 8, pana la 10 ore. Asadar, daca nu aveti o problema sa zburati, va recomand si voua sa alegeti avionul. Noi am achizitionat inca din primavara bilete de pe Vola, la un pret de 125 EUR dus si 80 EUR retur. A fost un zbor de linie cu Air SerbiaEtihad de aproximativ 4 ore, din care 1 h 25 min am avut escala in Belgrad. Aeroportul din Podgorica este extrem de mic, poate pe sfert fata de cel din Otopeni.

De la aeroport pana in centrul orasului Budva am luat un taxi pentru care am platit 30 EUR (3 persoane), insa distanta a fost foarte lunga, undeva la 100 km, caci am pierdut o ora si jumatate pe drum. Nu ne-am plictisit deloc, caci am fost vrajite de tara lor : cu munti, mare albastra, peisaje vii, sosele curate, soferi civilizati. Clima lor este putin diferita de a noastra, aici fiind mai multa umezeala, dar ca nr de grade temperatura e aceeasi. 



Cazarea am avut-o la Vila Mitrovic, o locatie cu vedere la mare, terasa, multe pisici si liliac inflorit. La 5 minute de mers pe jos se afla Plaja Mogren si centrul istoric al orasului Budva. Puteti ajunge aici coborand cele 100 trepte, printre copaci cu flori mov, piersici negrii si lamai.

  
Budva e un orasel mic, cu multe atractii turistice precum plaje, port, cetati vechi, statui si multe terase. Plajele sunt cu pietre, asadar achizitionati-va pantofi speciali de inot si izoprene. Va puteti balaci cu incredere in Marea Adriatica fiindca apa este foarte limpede si se intra treptat.

 
 
 
Daca ajunteti in acest orasel din Muntenegru, va recomand sa incercati Terasa Mozart unde se mananca foarte bine la un pret bun si unde puteti savura si berea lor traditionala – Niksicko. Desi la terase aceasta bautura ajunge la 3 EUR, din supermarketuri o puteti lua la 0.80 EUR (la pet de 0.5l).

Va puteti bucura de o vacanta de o saptamana aici cu costuri reduse caci pe langa mancarea care este foarte ieftina, si mijloacele de transport au preturi mici, un bilet de autobuz pe distante relativ mari, pana in afara orasului, ajungand la 3 EUR.

Portul din Budva capata un aer romantic in culorile calde ale cerului, la apus de soare. Localnicii isi pun la dispozitie pentru turisti barcile  pe care le numesc Taxi-Boat si care te plimba pe mare sau te conduc pe insulele vecine pentru numai 3 EUR (dus-intors). Am profitat si noi de ocazie si am traversat apele limpezi pana la Insula Sveti Nikolas in 10 minute si am ramas pe ea pana spre seara pentru a face plaja in liniste. Si aici plaja este plina de pietre, insa poti inchiria 2 sezlonguri + o umbreluta pentru 10 euro intreaga zi, costuri cu mult sub preturile de pe litoralul nostru. Pe insulita exista un bar de unde va puteti racori cu freshuri, limonada si bere si un restaurant (singurul) cu specific pescaresc. Din pacate, mesele restauranului sunt intotdeauna pline, iar mancarea nu este grozava.

Viata de noapte din orasel nu este foarte activa, caci incepand cu ora 1 AM muzica se opreste ca orasul sa se odihneasca. Cea mai cunsocuta locatie  a lor pentru distractie este Citadela, un club in aer liber construit intr-o mica fortareata ce odinioara servea ca refugiu si aparare a poporului. Clubul ofera si o panorama de poveste datorita luminilor orasului si a sclipirii apei.

Un moment amuzant din acest concediu a fost atunci cand am mers pe Insula Sveti Stefan, despre care auzisem ca este un lux si ca aici isi petrec vacantele mai toate vedetele. Langa portul din Budva este o statie de unde puteti lua autobuzul pana la insula, pentru 1.5 EUR prêt de 30 minute. Insula Sfantul Stefan intr-adevar este extravaganta, atat prin peisaje cat si prin costuri. Are 2 plaje, dintre care una privata, cu nisip rosu, gratuita pentru cei cazati in resortul de aici, insa contracost, 88 euro/pers/zi, pentru turistii din exterior.





Nu am stiut initial de aceste preturi piperate, iar cand ne-au cerut banii bodyguarzii, ne-am ridicat frumos, am multumit si ne-am mutat gratuit prosoapele pe plaja pentru tot poporul. Cum era de asteptat, aceasta plaja nu mai avea nisip, ci pietre si 3 randuri de sezlonguri cu preturi incepand de la 15 eur/2 sezlonguri pana la 25 euro, in functie de pozitionarea fata de mare. Cand soarele a decis ca trebuie sa se odihneasca, ne-am intors si noi spre Budva, luand acelasi autobuz cu care venisem.


Daca ati ajuns in Muntenegru e musai sa ajungeti si in orasul Kotor, la circa 40 minunte de mers cu masina/autobuz. Si acesta are deschidere catre mare, este de fapt un golf, cu un port mai mare decat cel din Budva ce gazduieste pe langa barcute, iahturi si vase de croaziera luxoase de marimea unui bloc. In centrul vechi al orasului gasiti numeroase terase si restaurante, magazine cu suveniruri in culori vii, cu pietre desenate cu pisici sau bufnite – specifice locului.
 
Stradutele inguste pietruite, balcoanele mici, pline cu flori si hainele proaspat spalate atarnate pe culmi la ferestrele casutelor dau un aer retro orasului, iar bisericile mici ascund povesti vechi de secole. Pentru a admira orasul de sus, cu acoperisurile portocalii ale casutelor asezate ca intr-o vedere, puteti urca cele 2000 de trepte, pe un drum de munte, cu pietre. Puneti-va in picioare pantofi comozi, o palarie care sa va protejeze de soare si rucsacul cu o sticla de apa in el, caci aveti de mers pana in « top » circa 30-40 minute.




 Din Kotor puteti lua autobuzul Blue Line pentru 3 EUR/pers pana intr-un alt orasel pe apa, Perast. Desi este foarte apropiat de Kotor, evitati sa circulati in orele de varf in timpul saptamanii, caci strazile sunt inguste, se circula pe o singura banda si este foarte aglomerat. Odata ajunsi aici, luati mini-iahturile ce va duc in 5 minute pe o insula micuta si cocheta, ce are in spate o poveste trista. Legenda spune ca odinioara femeile aruncau in mare cate o piatra de fiecare data cand sotii lor plecau pe vas, punandu-si dorinta de a se intoarce acasa teferi. Asadar pietrele tineau loc de monede ce indeplineau dorinte, iar sutele de mii de pietre adunate laolalta au ajutat la formarea Insulei Our Lady of The Rocks.


Din Perast inapoi in Budva noi am optat pentru un taxi, pentru 30 euro/3 persoane, iar drumul, poate si din cauza oboselii, ni s-a parut destul de lung, durand peste o ora.
 
Shopping, ganduri frumoase pentru cei dragi, suveniruri, fotografii si multe amintiri stranse. Cu toate acestea am ramas dupa o saptamana petrecuta aici. Locatiei i-as oferi din toata inima nota 10, cu un singur minus: localnicii nu prea vorbesc limba engleza, asadar invatati bine de acasa limbajul trupului si inarmati-va cu rabdare: veti face febra la maini cat veti comunica cu muntenegrenii.

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...