sâmbătă, 5 august 2017

Bari

Concediu de Iunie – Bari

 

Care e primul lucru pe care il faceti cand ajungeti acasa dupa fiecare vacanta? Eu mananc cu mare pofta o ciorba acra a la Romania, caci nicaieri in lume bucatele nu sunt mai bune decat la noi. Chiar daca ultima vacanta am petrecut-o in Italia, printre zeci de sortimente de inghetata, paste sau pizza delicioase, ca la mama acasa nu e nimic.

Trecand peste partea de gastronomie din bucataria romaneasca, vreau sa impartasesc cu voi impresiile despre cea mai recenta calatorie a noastra din tocul cizmei, mai exact din regiunea Apulia. Pentru ca vacanta noastra a durat 6 zile si s-a intins pe mai multe planuri, in localitati diferite, voi incerca sa detaliez sederea in mai multe articole. Cel de azi va fi destinat pentru Bari, iar in cele viitoare va voi povesti despre Alberobello, Matera, Polignano a Mare si Monopoli.

  Desi vizitasem Italia in ultimii 3 ani la rand, partea de sud nu apucasem sa o vad. Planul a fost simplu : am urmarit inca de la inceputul primaverii ofertele de zbor catre Bari si in cele din urma am ales compania Wizz Air, de la care am achizitionat biletele la un tarif excelent. Ca o mica paranteza, pentru o saptamana de stat aici veti cheltui maximum 500 EUR de persoana (cu avion si cazare inclusa), caci preturile lor sunt foarte accesibile.






 
 
Revenind la ideea principala, dupa un zbor de 1h 25 min din Bucuresti pana in aeroportul din Bari, aveti 3 variante de a ajunge in centrul orasului :
  • Cu taxiul (varianta cea mai scumpa, aprox 30 EUR), dar si cea mai rapida
  • Cu trenul (sau metroul usor) pentru 5 EUR/pers biletul, distanta parcursa in 20-25 minute
  • Cu autobuzul 16, pentru 1 EUR, drumul fiind parcurs in 40-45 minute. Statia de bus se afla chiar din fata terminalului Sosiri.






  • Toate cele 3 mijloace de transport ajung la Gara Centrala – Piazza Aldo Moro, care se afla la doar 8 km. Noi am optat pentru metroul usor, statia fiind chiar in aeroport, in capatul din stanga.  Detalii despre mersul trenurilor gasiti si pe site-ul Ferrotramviaria, dar in general vin la un interval de jumatate de ora-40 minute. Biletele le achizitionati de la automatele amplasate la intrarea in statii.
    Dupa 6 opriri, coborati la statia Bari Centrale, care este si capatul. Din gara (Ferrovie Nord) si pana in centrul vechi al orasului este 1 km si faceti maximum 15 minute de mers pe jos. Cum iesiti, mergeti pe partea dreapta pana in capatul strazii care se intersecteaza cu b-dul Corso Cavour, unde veti si face stanga. Daca va continuati drumul tot inainte, veti ajunge in centrul vechi al orasului. Aici, daca priviti in dreapta, veti vedea si portul minunat cu multe barcute colorate, ancorate la mal.





    Noi am avut cazarea foarte aproape de Bari Vecchia si am ales inca o data varianta B&B pentru prima noapte, la Apartamento Cavour.

     
    Bari este un oras mic care imbina partea moderna cu zeci de magazine si bulevarde galagioase din cauza scuterelor si a masinilor, cu partea de Old Town, cu terase cu flori viu colorate, balcoane cu parfum de rufe proaspat spalate, agatate pe culmi si stradute inguste, pietruite. Ambele zone ale Bari-ului au farmecul lor.




    Dar farmecul paleste intre orele 14-17 cand toate magazinele si restaurantele sunt inchise. Atunci se asterne linistea, caci italienii se respecta foarte mult, luandu-si aceste ore de riposo. Daca iti e foame in acest interval, ghinion, caci nu te poate ajuta nimeni, poate doar automatele amplasate ici-colo pe strada, posesoare de diverse uscatele sau ciocolatele si apa. Ba mai mult, bucataria restaurantelor se deschide la orele 19.00, insa pana atunci (dar doar dupa 17.00) iti poti domoli foamea cu un sandwich (panini), o clatita sau un chips de la supermarket.

     
    Dupa aceasta siesta, orasul parca revine la viata si isi recapata culoarea: cafenelele, gelateriile si magazinele umplandu-se de localnici si turisti. Aveti grija in aglomeratia si haos-ul de dupa-amiaza, caci soferii nu au nicio regula in trafic, ei ocolindu-te chiar si pe zebra. Nu conteaza daca semaforul arata verde pentru pietoni, ei trec grabiti spre punctele lor de interes. Am observat ca italienii nu sunt deloc snobi, nu pun pretul pe autovehiculele pe care le conduc, mai mult de 80% dintre ei conducand masini modeste, mici (Fiat sau broscute) sau scutere.

    Inca un lucru trebuie sa il aveti in vedere : oamenii nu (prea) vorbesc engleza, ba chiar am observat ca multi dintre ei aleg sa dea indicatii in franceza turistilor. Cu putina experienta de limbaj al trupului si cateva cuvinte cheie in italiano-spaniola, veti reusi in final sa va exprimati dorintele, caci si lor le place la nebunie datul din maini.

     
    Barri Vecchia sau centrul vechi din Bari este de departe cea mai frumoasa zona a orasului unde nu aveti nevoie de harta, ci doar de incaltaminte comoda pentru a strabate fiecare straduta intalnita. Ca si obiective turistice, am admirat de afara Basilica di San Nicola, Castelul Normanno-Svevo si cladirea Guvernului, insa am fost mai fascinati de culoarea si mirosul apei din port, de bancutele de pe faleza, asezate sub felinarele ce lumineaza slab, de plimbarile romantice la apusul soarelui.







Atmosfera de aici e relaxata, cu oameni calzi si modesti, ce stau si privesc cu zambetul pe buze de la geam turistii cuceriti de peisaje, de tencuiala cazuta de pe fatadele caselor, de perdele fluturate de vant peste ferestre sau usi.

Surprinzator, desi are deschidere la Marea Adriatica, Bari nu are nicio plaja amenajata. Exista insa, in afara orasului zone pentru bronzat, unde plajele au nisip si nu pietre. Cele mai cunoscute plaje din Apulia sunt Lido di Monopoli, Polignano a Mare si Giovinazzo.

 Noi am profitat din plin de tot ce am gasit in capitala regiunii italiene Puglia  - unde apropos - inghetata este de-li-cioa-sa si uriasa. Am petrecut prima si ultima zi din vacanta in Bari, pentru a ne facilita transferul la aeroport, insa a fost suficient cat sa ne formam o parere si sa ramanem cu amintiri frumoase despre acest orasel nu foarte promovat ca si destinatie turistica (desi are potential). Terasa B&B-ul pentru care am optat in ultima noapte era de vis, caci ne-a oferit o panorama superba de la inaltime (etajul 8) asupra intregului oras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2021

Acum 2 saptamani, pe vremea asta eram in Timisoara... Azi sunt acasa, in fata laptopului, stau turceste pe canapea si mai scad temperatura c...