duminică, 6 august 2017

Pisa

Marti, 20 Septembrie 2016. Am fugit de acasa de ploile toamnei anului trecut, iar Italia ne-a asteptat din nou cu bratele deschise pentru a nici-nu-mai-stiu cata oara. Am ales o cursa directa Bucuresti-Pisa, de aproape 2 ore, cu compania Wizz Air. Ora aleasa de zbor ne-a oferit cel mai frumos apus vazut de la inaltime, iar calatoria in sine a fost una linistita, lipsita de turbulente. Surpriza majora a fost ca pentru prima data ma aflam intr-un avion condus de un capitan cu chip angelic, cu par lung si blond – o tanara domnita – ce ne-a purtat lin printre norii murdari de intunericul noptii.


In jur de 20.15 (ora Italiei) am aterizat pe aeroportul Galileo Galilei si am luat autobuzul cateva statii pana aproape de gara, unde rezervasem pe Booking.com o camera de hotel. Am ales ca si varianta de cazare Hotel Moderno, caci se afla la o distanta de 10 minute de aeroport (cu bus-ul) si la 5 minute de mers pe jos fata de gara. Personalul hotelului, o doamna blonda tunsa scurt, plina de tatuaje si extrem de energica, ne-a intampinat cu zambetul pe buze si ne-a cazat intr-o secunda. Rasucesc cheia in usa camerei 156 de la etajul 2 si deschid usa. Incaperea era micuta, insa destul de spatioasa pentru toate viitoarele amintiri ale noastre. Aerisim camera, deschizand usa balconului, aruncam rucsacele si plecam in cercetarea Pisei. 


Trecuse de ora 21, asadar toate magazinele erau inchise, asa ca ne-am multumit numai sa ne sprijinim nasurile de vitrinele lor. In 10 minute de mers pe jos de la hotel, am ajuns in centru, in mijlocul stradutelor lor inguste, pline de biciclete, gelaterii si terase. 








Intaia cunostinta am facut-o cu o briosa delicioasa umpluta cu inghetata. Nu am ocupat un loc la niciun restaurant, ci ne-am rasfatat cu o « Birra Moretti » si un kebap de pui cu arome spicy de la un fastfood indian numit « Contro Kebap » de te lingi pe degete. Recomand ! 



Pe timpul zilei, Pisa isi schimba cu totul infatisarea. Pentru ca italienii stiu sa profite de frumusetilor lor locale : pentru 5 obective din Piazza dei Miracolli am platit 34 euro. Bineinteles, turnul inclinat era inclus, fiind ca un magnet in randul turistilor, majoritatea vizitatorilor vechiului oras Pisa venind pentru el.


 Principalele obiective de vizitat in Piazza del Duomo, in imediata vecinatate a turnului, ar fi :  Catedrala medievala Sf Maria Assunta, Baptisteriul Sf Ioan si Cimitirul monumental – simbolul eternitatii prin „marea trecere”, considerat cel mai frumoa din lume, ai carui peretii erau decorati cu fresce ce redau scene din vechiul testament. Fiecare monument vizitat individual costa 5 EUR, iar urcatul in turn este 18 EUR. De notat ca si mancarea de la restaurantele de pe langa turn e destul de scumpa.







 

Lasand la o parte pozele sprijinind sau indreptand turnul, noi ne-am pierdut si pe aleile medievale ale centrului vechi, am admirat balcoanele cu parfum de rufe proaspat spalate de pe terasele restaurantelor unde am savurat paste si pizza absolut gustoase, ne-am odihnit pe iarba. 



 
Pisa este un oras mic, asa ca cea mai bune optiune este sa te deplasezi pe jos, am vazut insa si calatori ce isi inchiriasera bicicleta. Pentru vizitarea Pisei as recomanda ca va alocati maximum o zi, caci in apropiere sunt o multime de locuri superbe de vizitat, precum Parcul National Cinque Terre, despre care v-am vorbit aici (unde puteti ajunge cu trenul) sau alte destinatii toscane : litoralul Viareggio ori orasul medieval Lucca.


sâmbătă, 5 august 2017

Polignano a Mare

Ati facut vreodata vreun clasament privind plajele vizitate ? Eu m-am intors recent de pe litoralul romanesc, unde surprinzator apa de data asta nu a mai fost « neagra », ci un bleu curat. Imi pare rau ca nu se investeste mai mult in atractiile turistice din tara noastra si ca in fiecare an ne planuim concedii departe de Romania, cautand plaje virgine, cu ape limpezi, peisaje salbatice si atmosfera exotica.
Personal, cele mai frumoase si deosebite 3 plaje pe care am avut ocazia sa ma bronzez sunt :
  • Plaja de pe Insula Sveti Nikola din Porec - Muntenegru, cu iesire la Marea Adriatica, despre care am povestit aici:
Insula Sfantul Nicolas
  • Plaja de pe Isola Bella din Taormina – Sicilia, cu iesire la Marea Ionica, despre care am scris aici
Isola Bella
  • Plaja Lama Monachile din Polignano a Mare - Italia, o  plaja cu pietricele si apa azurie ce apartine Marii Adriatice.

Despre Polignano a Mare se spune ca este considerat « Perla Adriaticii » si tocmai despre aceasta destinatie am sa va vorbesc astazi. Este un loc impresionant pe care niciun turist ce ajunge in sudul Italiei nu trebuie sa-l rateze.




Este un orasel mic, cochet si foarte popular in randul turistilor, cu o singură plajă,insa una dintre cele mai minunate vazute până acum, sapata in stanci, deasupra carora sunt construite case ce ofera o panorama unica, din balcoanele pline cu flori. Nu degeaba este si castigatoarea unui « blue flag ». Multe din locuintele plasate aici ofera si cazare turistilor, in regim de B&B.

Din pacate, noi nu am putut sa ramanem nicio noapte in Polignano, caci aveam déjà cazarea platita in Alberobello, ci numai jumatate de zi, timp suficient cat sa ne bucuram de soare si apa, de centrul animat cu strazi curate, pietruite cu mult alb.
Noi am ajuns aici cu o masina inchiriata, venind de la aprox 29 km, direct din Alberobello. Daca sunteti insa cazati in Bari, v-as recomanda sa alegeti trenul (linia Ferrovia Sud Est) catre Lecce, plecand din Gara Centrala din oras. Distanta de 33 km ce desparte Bari de Polignano a Mare poate fi parcursa cu trenul in maximum jumatate de ora, iar pretul unui bilet costa in jur de 5 EUR/persoana/dus-intors.
Pentru ca ambele satuce (atat Alberobello, cat si Polignano) erau in zona Puglia, nu aveam cum sa nu furam un strop de bronz italian in vacanta noastra de 5 zile. Plaja este ascunsa in Golful Spiaggia Cala Porto, care vazut de sus, de pe bulevardul principal, va taie rasuflarea.




Zeci de turisti se ingramadeau sa faca poze de la balustrada Balcone Sul Mare (Sea View Balconies), pentru a incadra perfect turcoazul apei ce se imbina cu albastrul cerului, cu pietrele albe, cu verdele faunei specifice si cu prosoapele colorate intinse de-a lungul plajei. Ne-am grabit sa coboram pentru a incerca cu picioarele temperatura marii si pentru a respira, cu parul ravasit, adierea blanda, sarata. Mi-am scos repede salopeta albastra si m-am asezat pe pietrele incinse de soare, admirand vegetatia mediteraneeana. Stand cu fata spre mare cu ochii inchisi ascultam linistea absoluta, sparta doar de glasul valurilor ce se izbesc de stancile impunatoare.





 Exista in golfulet o portiune de plaja amenajata cu sezlonguri si umbrelute, asezate pe iarba, insa intr-un numar foarte mic si o terasa with a view, cu specific pescaresc, colorata in turcoaz si galben, unde am baut o limonada rece delicioasa cu menta.




 O alta atractie din Polignano a Mare, cu vedere panoramica este Stanca Pustnicului, sau Scoglio dell’Eremita - denumirea originala, ce reprezinta o insula izolata in larg, plina de istorie. Principalele activitati ale localnicilor sunt pescuitul si turismul care reprezinta si sursele lor de venit. In Polignano nu aveți multe obiective de bifat, in afara de plaje si centrul vechi.





Orașul vechi din Polignano este destul de mic însemnând câteva piețe, terase și biserici. Străduțele sunt înguste cu case albe, tipice pentru regiunea Puglia, cu balcoane mici, cu perdele albe și ferestre « gatite » cu flori multicolore.


 
Despre Polignano a Mare se spune ca s-a nascut in urma cu mult timp, cand un domn pe nume Caio Mario naviga pe Marea Adriatică, incercand sa caute o portiune de uscat.

Cel ce l-a ajutat sa gaseasca o fasie de pamant a fost un soim care s-a asezat pe un varf stancos, suspendat deasupra apei. In zilele de azi, a devenit un satuc  medieval, de pe coasta Marii Adriatice, cu o inaltime de cativa zeci de metri deasupra marii, intrerupt de numeroase pesteri, grote si caverne sapate de-a lungul secolelor de ape și de vant.


Toscana – tur in Florenta, Siena si Lucca

Toscana este extrem de cunoscuta in randul pasionatilor de calatorii fiindca e regiunea-vedeta a Italiei, prezenta in toate brosurile, promo...